Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

„Csorna és a Premontrei Rend elválaszthatatlanok”

Miről ismerszik meg leginkább a csornai lét, az itt élők identitása? A válaszok közt biztosan előkelő helyen szerepelnek Szent Norbert követői, a 900 éves fennállásukat ünneplő premontreiek. Projektnyitó rendezvényen tájékoztatták a sajtót és a közvélemény a Csornai Prépostság turisztikai, egyházi és szociális területet célzó fejlesztéseiről.

A Magyar Kormány célként tűzte ki a hitélet segítését, a kereszténység, valamint Európa 2000 éves és hazánk több mint 1000 éves kultúrájának megőrzését. A Csornai Premontrei Prépostságban négy különböző forrásból finanszírozott projekt egymást kiegészítve valósul meg.
A kormány 500 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a Csornai Premontrei Apátság és templom műemléki rehabilitációjára, valamint turisztikai célú fejlesztésére.
A Csornai Premontrei Prépostság az Európai Unió Széchenyi 2020 program keretében közel 200 millió forintot nyert turisztikai látogatóközpont kialakítására, valamint az apátság turisztikai vonzerejének növelésére.
Magyarország Kormánya további 2200 millió forinttal támogatja a csornai apátság bővítését a Premontrei Rend megalapításának 900 évfordulója alkalmából. A kormányhatározat szerint lehetőség nyílik az apátság mellett egy egyházi szeretetotthon létrehozására.
A Csornai Premontrei Apátság további 120 millió forintot meghaladó uniós támogatást nyert a csornai premontrei park ökoturisztikai célú fejlesztésére.
Soltész Miklós a Csornai Premontrei Apátság dísztermében tartott projektnyitó rendezvényen a fejlesztések állami finanszírozásáról beszélt.
– Amikor a kormány 2010 után úgy döntött, hogy az egyházak szoros partnerei kell hogy legyenek a mindenkori kormánynak, sok-sok olyan támogatás, megállapodás született, amelynek eredményeképpen hatalmas nagy fejlesztések indultak el mind az egyházi, mind a szociális, a köznevelési, és bármely más turisztikát felölelő területen – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Hozzátette: Fazakas Márton apátnak és rendtársainak, valamint a projekteken dolgozó szakembereknek köszönhető, hogy a kormány támogatásai jó helyre kerültek.
– Minden támogatásnak örülünk, amely Csornára vagy a térségébe érkezik. Külön örülök azoknak a pályázati lehetőségeknek, amelyek kifejezetten egyházügyi célokat szolgálnak – méltatta a hamarosan induló projekteket Gyopáros Alpár. A Modern Városok és Modern Falvak Program végrehajtásáért felelős kormánybiztos hozzátette: Érdemes elgondolkodni azon, hogy Csorna indentitását leginkább meghatározó funkciók közül melyeket kellene újabb forrásokkal erősíteni, kiemelni. A premontreiek évszázadok óta megkerülhetetlen tényezői a térségnek.

Csorna története és a nyitott szellemiségű premontrei rend itteni letelepedésének összefonódása egészen a 12. századig visszavezethető. A jó ügyekért mindig készen álló Szent Norbert követői rangot és ismertséget adnak a rábaközi településnek.
– Mindenki tudja, hogy Csorna és a premontrei rend elválaszthatatlanok – fogalmazott dr. Bónáné dr. Németh Katalin. A polgármester ezt követően a várható fejlesztések városra gyakorolt hatásairól beszélt. A nagy volumenű beruházások tervezésekor nemcsak az egyházi, hanem a világi szempontokat is figyelembe vették. Csorna önkormányzata szeretné, ha a város térségi idegenforgalmi, turisztikai központtá válna, melyben prioritást élvez a Premontrei Prépostság. A látogatóközpontban tovább működik a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő múzeum, de nemcsak az épület, hanem annak közvetlen környezete, a premontrei park is megújul. A tervezett szeretetotthon hiánypótló lesz a maga nemében.
A projekteket a város erejéhez mérten fogja támogatni.

A Csornai Premontrei Apátság turisztikai fejlesztését, a premontrei látogatóközpont kialakítását célzó projekt szakmai tartalmát dr. Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője ismertette, a premontrei park ökoturisztikai fejlesztésének részleteiről pedig Horváth Péter ügyvezető beszélt.

Beküldés dátuma: 2018. 06. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek