Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

„Erre a kultúrára tanítani, nevelni kell az ifjúságot”

A néptánc, a népi játékok, az ének, a muzsikálás, a művészeti nevelés létfontosságú szükségletek kielégítését szolgálja – hangzott a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola jubileumi rendezvényén. Csitei Gábor, az iskola igazgatója átvehette a Pátzay Pál-kitüntetést.

Az elmúlt 15 esztendőben több száz gyermek és fiatal csatlakozott a művészeti iskola munkájához. Néptáncórák, táncházak, közös kirándulások, külföldi utazások táborok, versenyek és fesztiválok tették emlékezetessé az intézményben töltött éveket. Örökre szóló barátságok, szerelmek szövődtek az iskola falain belül. A Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskolának köszönhetően több ezer fiatal került kapcsolatba „mozgásos anyanyelvünkkel”, a néptánccal.

– 2002 augusztusában szorgos néptáncos kezek kezdték el szépíteni az egykori óvoda épületét, majd élet költözött a patinás létesítménybe. Immár 15 éve népzene hangja csendül fel Kapuvár főterén és több kis település kultúrházában, tornatermében. Csitei Gábor kezdeményezésére létrejött egy új intézmény Kapuváron és a térség több településén – mondta Szücs Ákos.

– Nem tudok Kapuváron olyan művészeti csoportról, még sportegyesületről sem, amely ekkora utánpótlás bázissal rendelkezne – fogalmazott Hámori György. A polgármester szerint az eredmények az iskola igazgatójának, tanárainak, valamint a diákok és a szülők közös munkájának köszönhetőek.
A kiválóra minősített alapfokú művészetoktatási intézmény 2010-ben elnyerte a Magyar Táncművészeti Főiskola partnerintézményei és gyakorlóhelyei címet is. Az iskola 2014 szeptemberében vette fel dr. Barsi Ernő nevét. A fiatalok életkori sajátosságaiknak megfelelően ismerkedhetnek meg a magyar népi játékokkal, táncokkal és tudásukat színpadon mutatják be. A munkában fontos szerepet kap a közösségi nevelés. Az iskola rendszeresen vesz részt a városi ünnepségeken, színvonalas művészeti tevékenységükkel nagy mértékben hozzájárulnak a rendezvények sikeréhez. Kapuvár önkormányzata a 94/2017-es határozatával kiváló közművelődési és művészeti munkájáért Pátzay Pál kitüntetésben részesítette az iskolát.

A gálaműsoron a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskola gyermekcsoportjai, a Kapuvár Néptáncegyüttes, valamint az ifjúsági csoport lépett színpadra. A fellépők a műsort Kodály Zoltánra emlékezte nyitották meg, majd a Rábaköz táncaival és játékaival kápráztatták el a közönséget. Később szatmári, rimóci, csallóközi, galgamenti és bukovinai táncokat mutattak be. Az iskola pedagógusai kapuvári, uszódi és magyarpalatkai táncokkal örvendeztették meg a közönséget. A talpalávalót Cseh Tamás és népi zenekara biztosította.

Beküldés dátuma: 2017. 05. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek