Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

"A jó célhoz több úton is el lehet jutni!"

A nemrégiben esküt tevő kapuvári képviselő “politikamentes” családban nőtt fel. Közvetlen rokonságában sosem fejtették ki nyíltan nézeteiket. Varga András József katonaévei alatt “fertőződött”meg a közélet ilyen formájú aktív kifejeződésével. Az MSZMP-be belépett fiatal sosem tagadta meg baloldali beállítottságát. Elhivatottságából és egyéni ambícióitól vezérelve több alkalommal próbálkozott Kapuváron a képviselőségért. Hogy eddig miért nem  sikerül neki? Szerinte ennek többnyire az volt az oka, hogy a párt lakókörzetében más jelöltet indított, ő pedig “idegenben”próbált érvényesülni, a város távolabbi részein. Most viszont elődje, Gábor Tamás váratlan leköszönése miatt megnyílt előtte az út, és bejutott a listáról.

A bogyoszlói születésű Varga András József több mint huszonöt éve kapuvárinak vallja magát.
Édesanyjának tavaly bekövetkezett halála miatt származási helyével megszűnt a közvetlen kapcsolat, mert testvérei más településen élnek, de azért visszajár a kis faluba, mert a családi házat azóta is gondozza. A katonaság után nem tanult szakmájában, a mezőgazdaságban helyezkedett el, hanem a közigazgatást választotta. Az akkori járási vezetők rábeszélésére elvégezte a kétéves veszprémi tanácsakadémiát, és egyúttal megkapta a magyarkeresztúri VB-titkári pozíciót is. A kisközségben az apparátus mindössze három emberből állt, ezért az anyakönyvezéstől kezdve  a gazdálkodásig, továbbá a községfejlesztés- és szervezés mind-mind a titkár nyakába szakadt. 1977-ben Bogyoszló, Potyond, Jobaháza és Magyarkeresztúr bevonásával létrehozták a közös tanácsot, így Varga András József visszakerült szülőfalujába. A bogyoszlói községházán dolgozó titkár meghatározott napokon járta a közigazgatásilag hozzájuk tartozó településeket. 1985 decemberében megpályázta a kapuvári városi tanács titkárságán a beosztott ügyintézői állást. 1995 márciusától a városházán  többféle beosztásban foglalkoztatták, így kipróbálta magát a szociálpolitikai területen is, és legutoljára az okmányirodában dolgozott.
Varga András József nyugdíjazása után főleg a tévéközvetítések által követte  nyomon a kapuvári közéleti eseményeket, de kíváncsisága miatt nem ritkán személyesen is végighallgatta a testületi ülést.

A sportszeretet összehozza az embereket, aki pedig a balhét keresi, az nem való a szórakozni vágyó szurkolók közé.
– Nem lenne teljes a bemutatkozásom, ha nem említeném meg a hobbimat: a sport, és azon belül a labdarúgás a szerelmem. Tizenkét éven át szerepet vállaltam a megyei labdarúgó szövetség választmányában is: mi szerveztük Kapuvár és környékének a bajnokságait. A KSE tevékenységében szintén részt vettem úgy is mint ügyvezető vagy mint klubtitkár, öt éven keresztül pedig elnökségi tag voltam – mondta a képviselő. Jelezte: nagy szurkolótábor jött össze Csornán és Kapuváron. A két város botrányoktól mentes, sportbaráti kapcsolatban állt egymással. Akkoriban dr. Papp László volt a csornai sportkör elnöke. Vele és az egykori kapussal, Póczik Jánossal (jelenleg csornai képviselő)is baráti viszonyt ápolt. Sajnos, zűrzavart kereső személyek mindenhol vannak, de a sportért őrködő embereknek az a dolga, hogy kiszűrjék az ilyeneket.

Varga András József úgy gondolja, amennyiben nem a pártszínek szerint osztályozzák Kapuváron a javaslatokat, akkor neki is lehet némi beleszólása a közélet alakításába.
A képviselő örömmel nyugtázza, hogy városában az utóbbi időben politikai villongásokat nem érzékelt, és reméli, hogy ez így is marad. Úgy tapasztalta, hogy sokszor a takarékosság az első szempont, illetve csak a több rossz közül  lehet a legjobb megoldást kiválasztani, de ha továbbra is a város érdeke a meghatározó,  bízik a képviselőkkel való együttműködésben. Jó érzéssel tölti el, hogy képviselői esküjének elhangzása után, mintjárt az első ülésen támogathatta szavazatával a sportügyben meghozott döntéseket. A nagy célokért érdemes áldozatot vállalni, ezért nem ért egyet azokkal, akik sajnálják a beruházásokra szánt önrészt, ugyanakkor mégsem számít jelentősebb konfliktusokra, mert a sportbarátokkal – az elmúlt és a mostani rendszerben is – mindig megtalálta és kialakítja a közös hangot. Közvetlen lakókörnyezetében az emberek többsége gratulált a képviselői kinevezéséhez, de féltő, aggódó hangokat is hallott. Megnyugtatásul elmondta: a reális célkitűzéseket minden további nélkül támogatni fogja.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés