Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

"Ha fonendoszkópunk és vérnyomásmérőnk volt, már boldog emberek lehettünk"

Asztalosmester édesapa és háztartásbeli édesanya gyermekeként 1941.május 1-jén látta meg a napvilágot Balogh Károly  Szanyban. A hat testvér közül sajnos már csak hárman élnek. Mindegyikük diplomás lett: két orvos, két pedagógus és két tisztviselő volt a családban. Az interjút adó háziorvos még ennyi év távlatából is hálás szívvel gondol  általános iskolai tanítóira, majd a szülőfalu után Csornán folytatta tanulmányait.  Mivel a Hunyadiban érettségizett diákot nem vették fel rögtön az áhított felsőoktatási intézménybe, elhelyezkedett az egyik takarékpénztárban. Az 1967-es esztendő sorsforduló volt dr. Balogh Károly életében, mert ekkor végezte el az orvostudományi egyetemet, s két hónapig tartó gyakorlat után még ez év decemberében megkapta Rábapordány és Dör község háziorvosi feladatait. Néhány év után sikerült összekovácsolnia a települések lakosságát, és megszűnt a döriek körzethatárváltás miatti kezdeti ellenállása. – Hamar bekerültem a közéletbe, és az az igazság, hogy ez hatalmas körzet volt, 2700 embert jelentett – mesélte az akkor még fiatal orvos, aki ráadásul hét esztendeig három praxisban (Bágyogszováton, Egyeden és Szilsárkányban)is helyettesítette kollégáit. Az egészségügyi szakember akkoriban a fonendoszkópon és a vérnyomásmérőn kívül mindössze saját érzékszerveire, valamint tudására hagyatkozhatott. A mai orvosok munkáját nagyban segítik a modern eszközök, amelyek használatát viszont ismerni kell – tette hozzá az interjúalany. – Volt a szorgalmunk meg a felelősségérzetünk, hogy emberek életéért tehetünk. Negyvennégy éve vagyok itt, de nem voltam összesen egy évig sem szabadságon. Dr. Balogh Károly praxisában olyan család is előfordul, amelynek már az ötödik generációját kezeli.
– Mikor nem kellettem, kivonultam a közéletből – fogalmazott az orvos. De milyen előzmények mondatták ezt vele? Alig telt el egy esztendő, felkérték a helyi vöröskereszt elnöki teendőinek ellátására. A ‘70-es évek elején az elsősegélynyújtó szakasz hatékonyan együttműködött a polgári védelemmel. A rábapordányiak csapata jobbnál jobb eredményeket ért el a versenyeken, és rengeteg közös kiránduláson vettek részt, amelyeket tapasztalatszerzésre fordították. Rendezvényeiken a véradó és a beteg találkozott egymással, így utóbbi személyesen is megismerhette azt az embert, akitől további lehetőséget kapott az életre. – Tudtam őket irányítani, jó kovász voltam, összetartottam akiket kellett – mondta a beszélgetőpartner. – Jó volt, szép volt, amikor követtek a fiatalok – ezt már a huszonnyolc éven át tartó sportköri elnöki pozícióra értette dr. Balogh Károly. 1985-ben újabb kihívások elé nézett: Megválasztották a vadásztársaság elnökének. A 10 ezer hektáros területen űzött hobbi szinte a szenvedélyévé vált, és annyira komolyan vette, hogy az akkori tagokkal bevezettek egy csomó újítást, és szinte tudományos alapon foglalkoztak az állatállomány szabályozásával.
Országgyűlési képviselővé választására utalva elhangzott: A választókörzet huszonnégy községének szinte a felében már dolgozott, tehát mindenhol jól ismerték őt, de testvérei is jelentős pozíciókat töltöttek be a környéken, így kellő támogatottsága volt. A hivatalos szervek  ezután kicsit betartottak a függetlenként bejutott honatyának, aki két év után környezetvédelemmel kapcsolatos parlamenti hozzászólásaival hívta fel magára a figyelmet. Ugyancsak nagy feltűnést keltett, amikor egyéni képviselői indítványával elérte, hogy a környék több mint tíz önkormányzata visszaigényelhesse a vízközművek építésére kivetett 25 százalékos általános forgalmi adót, amelyet aztán további fejlesztésekre fordíthattak. Az országgyűlési képviselő akkor úgy gondolta: ha elfogadják a kezdeményezését, akkor nyert ügye van, de ha emiatt bántódása esne, neki, az egészségügy alján dolgozó körzeti orvosnak akkor is lesz munkája. – Ez maradandó dolog, mert itt nem álltunk meg: az összes közműberuházás áfáját visszaadattuk. A baloldali érzelmű honatyának a választókörzet lakói nem  honorálták eredményeit, pedig szerinte nagy bátorság kellett az elfogadott költségvetés módosításához, amellyel 20 milliárd forintot juttatott vissza a választóknak. Ezzel szemben a bágyogszováti víziközmű társulás elnöke mindössze pár ezer forintos  jutalomkirándulásra hívta meg a jótevőt. – Egy kicsit hálátlanok voltak az emberek – nyugtázta a történteket a volt képviselő.
A polgármester-választást viszont két alkalommal igen nagy fölénnyel nyerte meg. Regnálásának ideje alatt vezették be a faluban a gáz- és telefonhálózatot. Többek között Rábapordány az ő lobbitevékenységének köszönhette iskoláját.
Idős Sövegjártó néni sem lehetett biztos benne, hogy teljesül az óhaja, amikor a ‘60-as évek végén azt kívánta: a jelenlegi körzetében öregedjen meg dr. Balogh Károly, aki stabil családi hátterének, felesége szervezőképességének köszönhette, hogy mindez beteljesült. Ma három gyermek és három unoka örül a nagypapa egészségének. Rábapordány díszpolgárának 70.születésnapja alkalmából Dör község nagyszabású ünnepséget szervezett, amelyen “Dör község szolgálatáért”kitüntetésben részesítették. A 44 éve gyógyító orvos nagyon hálás az őt köszöntő embereknek. – Jó volt, érdemes volt csinálni. A szomorú vég általában elveszi az ember kedvét, de én még nem adom fel – tette hozzá dr. Balogh Károly.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés