Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

"Nagyárok" menti bográcsparti

A történelmi adatok tanúsága szerint a tatárok felégették Szovátot, de Bágyogot meg sem bírták közelíteni, mert annyira mocsaras és járhatatlan volt a környék. Kiss László még emlékszik azokra a régi mendemondákra, amelyekben azt terjesztették róluk, hogy teljesen elzárkózik egymástól a község két térfele. Annak idején a kanálisban megéltek a halak, ezért a gyerekek néha kilós méretű csukákkal mentek haza, de a tiszta vízben alkalmanként a fürdőzők is szívesen megmártóztak. A közeli erdős rész szintén kiváló játszóhely volt a kisebbeknek, ahol jól tudtak tőrözni, vívni és bújócskázni. A félnapos túrákra induló fiatalok nem a szupermarketben vásárolták meg az üdítőitalt, hanem a „Nagyárok” természetes vizével oltották a szomjukat, de emiatt sosem betegedtek meg. Amikor meg csapadékosabbra fordult az idő, rengeteg esővíz gyűlt fel a kanálisban, amely már szinte veszélyeztette a közeli házakat. Telente  pedig akkora hó esett, hogy szinte eltüntette az árkot, ahol dacolva a viharos széllel, nagyon jól érezték magukat a gyerekek.
Őri Róbert úgy emlékszik, hogy az alacsonyabban fekvő részekben felgyülemlett talajvíz elvezetésére építették a hosszú mélyedést. Kubikusok segítették a kézi munkát, melynek köszönhetően felszabadultak a felesleges víztől a közeli kertek, de a távolabbi földeken is javított a mezőgazdasági munkán. A merészebbek fejest ugráltak a vízzel teli Kepési-csatornába – mondta a bágyogszováti lakos –, télen viszont a befagyott jégen csúszkáltak a gyerekek. Mióta egybeépült Bágyog és Szovát, megváltozott a helyeik gondolkodásmódja, ezért Őri úr is úgy látja, hogy a kanális az összetartozást jelképezi.
Ézsely Brigittáék otthona a „Nagyároktól” néhány háznyira van, a kertjük pedig épp a kanálisig nyúlik vissza, ezért a fiatal hölgy sok emléket őriz ezzel kapcsolatban. Általános iskolai osztálytársaival a vízzel teli ároknál jókat csónakáztak. A felnőtteket bosszantotta a sok csapadék, amitől viszont a gyerekek felvidultak, és örömmel vették birtokukba  a játszóhelyet, úgy, mint ahogy azt nemrég tették a „Nagyárok” parti rendezvény résztvevői.

Beküldés dátuma: 2012. 05. 30.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play