Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

1111 díszlövéssel emlékeztek a pozsonyi csatára

A magyar seregek 907 júliusában megsemmisítő vereséget mértek a frank és germán csapatokra. A hanyi íjászok 1111 nyíllövéssel emlékeztek a pozsonyi csata évfordulójára, mely egyben a honfoglalás befejezését is jelentette.

A Hanyi Íjászok Hagyományőrző Egyesület 2010 óta évente egyszer megrendezi a Hany Istók-kupa íjásztalálkozót a városban. A tagság több alkalommal járt Ópusztaszeren, ahol tavaly szintén több ezer nyílvesszővel emlékeztek a Pozsonyi csata évfordulójára. Szabó István nyugalmazott történelemtanár és segítői idén nyáron a hagyományos íjászversenyt kiegészítették a pozsonyi csata emlékprogrammal, melynek keretében Szalay Balázs történész tartott előadást a kora középkor egyik legjelentősebb ütközetéről és annak előzményeiről.
– A honfoglalás részeként a magyarok 900-ban elfoglalták a Pannóniának nevezett Dunántúlt és a Dunától északra fekvő területeket is. 900 nyarára az egész Kárpát-medence a honfoglalók kezébe került. A bajorok nem nyugodtak bele a területveszteségbe és kiújultak a harcok. A béketárgyalások idején azonban 904-ben meggyilkolták a Kurszán fejedelem vezette magyar küldöttséget. Az elbizakodott németek 907. június közepén indították meg támadásukat azzal a céllal, hogy visszafoglalják a Dunántúlt – mondta a történész. Hozzátette: A pozsonyi csatáról érdekes módon nem szólnak magyar források, így azt sem tudjuk, hogy abban részt vett-e Árpád. A bajor támadást csak a német kútfőkből tudjuk rekonstruálni. A csata valójában csaták sorozata volt július 4-7. között. Eleink a lovas íjász harcmodort alkalmazva először a Duna jobb partján vonuló „déli” sereget verték szét, majd átkeltek a folyón, és július 5-én hajnalban legyőzték a gyanútlanul táborozó seregtestet is. A német lovasság legyőzése után a gyalogságot és az utánpótlást szállító lomha bárkák ellen fordultak, amiket nyilakkal gyújtottak fel. A menekülőket egészen a mai Enns városáig üldözték, mely Pozsonytól mintegy 250 km távolságra van, és bizony alig maradt túlélő a támadó seregből.
A Hunyadi tanára egy sváb évkönyvből idézett, mely szűkszavúan csak ennyit jegyzett meg a németek számára tragikus végű hadjáratról: «A bajorok teljes seregét megsemmisítették a magyarok».
– A középiskolás történelem tankönyvekben ugyan szerepel a csata, de nem lehet elégszer hangsúlyozni a jelentőségét. A győzelem megszilárdította a honfoglalás sikerét és a Magyar Nagyfejedelemség határait kitolta az Enns folyóig, mely 955-ig magyar határfolyó lett. A pozsonyi győzelmet követően 1030-ig nem lépett nyugati támadó hadsereg magyar területre – tette hozzá Szalay Balázs.
A kapuvári Kresz-parkban és a Nádasdy parkerdőben megrendezett íjászaton hét-hét állomást vettek célba a versenyzők. Több mint hetvenen vettek részt az idei megmérettetésen, akik zömével a környező településekről érkeztek, de felvidéki íjászok is beneveztek a versenyre – tudtuk meg Szabó Istvántól, a hanyi íjászok csoportvezetőjétől.
A rendezvény fénypontja volt, amikor célba vették a Pozsonyt jelképező szalmabálákat, hogy 1111 nyíllövéssel tisztelegjenek a magyar hősök emléke előtt. Az „égiek” az utolsó nyílvessző kilövésekor hatalmas záport zúdítottak a jelenlévőkre, akik még be tudtak menekülni a jurtasátrak alá. Szabó István szerint még az időjárás is „fejet hajtott” eleink hősies cselekedete előtt, mellyel a nyugatiakat végleg elűztük a Pannon-medencéből.

Beküldés dátuma: 2018. 07. 31.

Kapcsolódó hírek

  • Az aradi hősök emléke előtt tisztelegtek Kapuváron

    A nemzet reményeit táplálta az Aradon kivégzett tizenhárom magyar honvédtiszt hősiessége. A magyar zászló alatt, az utolsó pillanatig vállvetve küzdöttek és áldozták életüket nemzetünk szabadságáért.

További hírek

  • Ingyenes szűrések a beledi egészségnapon

    2024 októberében negyedik alkalommal rendezték meg Beleden az egészségnapot. Az önkormányzat fontosnak tartja, hogy a lakosság legalább évente egyszer igénybe vehesse az ingyenes szűréseket jelentősebb sorban állás nélkül.

  • A Csornai Széchenyi István Általános Iskolában fogadták Széchenyi Lajos ükunokáját

    – Legyetek becsületesek, tanuljatok és mindig segítsetek társaitoknak, mindenkinek, akinek szüksége van rá – mondta a csornai széchenyiseknek Széchenyi Sándor.

  • Az egyház biztos pont legyen az emberek életében

    Nagy valószínűséggel nem az egyházak, sem a benne munkálkodó lelkészek fogják megoldani a világban zajló kibékíthetetlen ellentéteket, háborúkat, de az ő felelősségük, hogy az emberek megleljék a hit általi stabilitást a kis közösségekben.

  • Az aradi hősök emléke előtt tisztelegtek Kapuváron

    A nemzet reményeit táplálta az Aradon kivégzett tizenhárom magyar honvédtiszt hősiessége. A magyar zászló alatt, az utolsó pillanatig vállvetve küzdöttek és áldozták életüket nemzetünk szabadságáért.

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

Hirdetés