Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

2016 a pályázatok előkészítésének éve volt

Hámori György miután sikeresnek értékelte 2016-ot, a pályázati felkészülések meghatározó szakaszának nevezte a tavalyi évet. Ebből következően az idei esztendő remélhetőleg a megvalósításról szól. A polgármester összefoglalójában a sikeres rendezvényekről is beszélt.

Kapuváron tavaly tizenkettő – tizenöt arányban a rendkívüli ülések javára billent a mérleg. A város vezetője a soron kívüli ülések összehívásának fő okaként említette, hogy hirtelen, rövid idő alatt kellett dönteni a korábban, nagy alapossággal előkészített pályázatok beadásáról. A település csak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) felhívásaira tizennégy alkalommal nyújtott be pályázatot a korábbi évben. Akinek egy kis rálátása van az ilyen jellegű projektekre, bizonyára tudja, hogy mekkora felkészülést igényelt az önkormányzattól – fűzte hozzá a polgármester, hozzátéve: emiatt több rendkívüli ülést tartottak 2016-ban, mint ahány előre beütemezett rendes tanácskozást volt.

A körültekintő munkának köszönhetően 2016-ban stabil pénzügyi gazdálkodást folytatott az önkormányzat – állapította meg Hámori György. – Hadd köszönjem meg a hivatal munkatársainak a segítségét, amellyel hozzájárultak a város eredményeihez – fogalmazott a polgármester. Folytatva ezt a gondolatsort, megjegyezte: a városért dolgozó képviselő-testület egy csapatként működik, amit a kívülállóknak is szembeötlő lehet.

A városvezető ezután a teljesség igénye nélkül mondott rövid összefoglalót a 2016-os évről.
– Amit feltétlenül kiemelnék, hogy továbbra is elégedettek lehetünk a Rábaközi Televízió és a Rábaközi Magazin munkájával, mivel mindkét médium ismerteti a lakossággal a mi tevékenységünket – hangsúlyozta Hámori György. Kapuvár vezetője szerint a városnak azért van szüksége a Rábaköz Pressben való megjelenésre is, mert a megyei napilap „visszafogott” tudósításokat közöl a település életéről. Az elektronikus és a nyomtatott felületek a Rábaköz Rádióval kiegészülve elegendő információt biztosítanak a kapuváriaknak.

A Magyar Államkincstár tavaly év elején olyan értékesítési pontot nyitott Kapuváron, ahol lehetőség nyílt államkötvények vásárlására. A polgármester ajánlja a lakosságnak, hogy vegyék igénybe ezt a fajta szolgáltatást, hiszen helyben van, és a mai nyomott kamatszintek mellett befektetésnek sem utolsó. Különösen előnyös a gyermekes családoknak kínált megtakarítási forma.
Gyümölcsöző kapcsolatnak nevezte a polgármester a Széchenyi István Egyetem építészhallgatóival kialakított együttműködést, melynek a látható jelei vannak a településen. A Váti-tónál lévő objektum a lakosság előzetes véleményét kikérve készült el az egyetemisták közreműködésével. A tópart tavaszi rendbe tétele után ünnepélyes keretek közt fogják átadni a stéget. Kapuvár a városszépítő program folytatását tervezi.
Fontos momentum volt a város életében, amikor befejeződött a Széchenyi iskola felújítása, és ebből következik, hogy a kazánházi épület homlokzatát is szeretnék a megszépült épülethez méltó módon hozzáigazítani.
Kapuvár tavaly a megszokottnál kisebb mértékben képviseltette magát hazánk legnagyobb turisztikai seregszemléjén, az utazás kiállításon, de a közös nyugat-dunántúli standon elérhetőek voltak a város előnyeit kínáló prospektusok.
Az önkormányzat örömmel támogatta a nagyszabású oviolimpiát, melyen a kisebbek mérték össze ügyességüket. A Kapuvár Térségi Általános Iskola tavaly megrendezte a megyénkben működő, Széchenyi nevét viselő intézmények találkozóját. Jeles esemény volt, amikor kerek születésnapját ünnepelte Cs. Varga István irodalomtörténész, Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája, valamint Korzenszky Richárd tihanyi perjel.
A nyilatkozó a civil szervezetek kapcsán megemlítette a gartai és házhelyi napok rendezőinek áldozatos tevékenységét, mellyel hozzájárultak a településrészen lakók összetartásának erősítéséhez.
Hámori György megköszönte Pavlóczki Béla történész munkáját, aki sok energiát fordít évek óta a Berg-hagyaték feltárására és megőrzésére. A Berg Kaszinó Egyesület szoboravató ünnepséget rendezett a Kapuvár történetét a legnagyobb mértékben meghatározó személyiség emlékének megőrzésére.
A rendezvények sorában évadnyitónak számít a Böllérmáj Fesztivál, melyen tavaly mintegy ötezer érdeklődő jelent meg. Az ebtenyésztők 2016-ban is nagyszabású kutyakiállítást rendeztek a városban. A művelődési ház által szervezett tavalyi majálisnak csak a rossz időjárás vetett véget. A KapuVára Fesztivál új színfoltja volt a szabadtéri rendezvényeknek. Rengeteg hasznos információt nyújtott a szintén dr. Pintér Gábor nevéhez köthető Gartáért Alapítvány rendezvénysorozata.


A TOP-os pályázatok és egyéb kisebb volumenű projektek mellett önerős fejlesztésekből is jutott szép számmal a tavalyi esztendőben.
A Belügyminisztérium pályázatán újították fel a tornacsarnok egy részét és a Garta utcát, a Vargyas utcát pedig önerőből kezdték rendbe tenni. A Laurastar cégcsoport impozáns üzemcsarnokot épített a kapuvári Ipari parkban. Lieb György és családja több millió forintos felajánlásával, közös projekt keretében újították fel a temetői kápolna belső terét. A Berg Gusztáv Szakiskola közreműködésével megkezdték a Berg-sír rendbehozatalát is.
A legnagyobb horderejű lépésnek számít 2016-ban a volt húsgyár 5 hektáros belterületi ingatlanának megvásárlása. A város 300 millió forint kormányzati támogatást kapott a szebb időket látott terület rendbe tételére. A terület hasznosításával kapcsolatban megkezdődtek az előkészületek, s amennyiben konkretizálódik az elképzelés, a polgármester időben tájékoztatja a közvéleményt.

Beküldés dátuma: 2017. 02. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés