Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység. A mostani szabályozásról és a jövőbeni változásokról Varga Tibor, a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség osztályvezetője tájékoztatta a televízió nézőit.

– A növényi hulladékok égetését két részre kell bontani, mert beszélhetünk belterületről és külterületről. Az állampolgárok többségét a belterületi hulladékégetés fogja érinteni. Jelen pillanatban azokon a településeken lehetséges, ahol önkormányzati rendelet ezt szabályozza. Arról tudom tájékoztatni a nézőket, hogy a csornai és a kapuvári járás valamennyi települése meghozta ezen önkormányzati döntését, tehát rendelkeznek ilyen jogszabállyal. Mindenki érdeklődhet az adott önkormányzatnál, hogy a településén mely napokon és milyen szabályok betartásával égetheti el a növényi hulladékot.
– Az első és legfontosabb teendő az égetés helyszínének kiválasztása. Az épületektől, egyéb tárolt anyagoktól való távolságtartás szintén rendkívül fontos, hiszen főleg ezzel lehet megelőzni a tűz továbbterjedését. A tüzet nem lehet felügyelet nélkül hagyni. Bel- és külterületen egyaránt a megfelelő oltóanyag vagy kéziszerszám készenlétben tartása továbbra is előírás, amivel esetlegesen a továbbterjedést meg tudjuk akadályozni – fogalmazott Varga Tibor.
Az osztályvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad egyedül hagyni az ilyenfajta tevékenység végzése közben, és mindvégig fokozottan oda kell figyelni a gyermekre.
Másik kritérium, hogy kizárólag az ingatlan használata során keletkezett kerti növényi hulladékot szabad égetni, tehát szigorúan tilos az egyéb háztartási, vagy építkezésből származó hulladékot, csomagolóanyagot égetni. Ez környezetvédelmi vagy tűzvédelmi bírságot is vonhat maga után.

Idén januárban könnyítés történt a külterületi égetés szabályozásában. Korábban engedéllyel lehetett ezt végrehajtani, de év elejétől bejelentésre módosult a kötelezettség. – Tehát aki külterületen kíván növényi hulladékot égetni, annak a területi szervnél, vagyis a Győr-Moson-Soron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál kell megtennie a bejelentést. A bejelentésnek tartalmaznia kell, hogy pontosan hol kívánja ezt a tevékenységet folytatni, adott esetben földrajzi koordinátákkal, helyrajzi szám megjelölésével. Közölni kell azt is, hogy hány fő fog ott tartózkodni, és szükség van a mobiltelefonos elérhetőségeikre, továbbá milyen és mekkora területet érint a tevékenység. Azt is le kell írni, hogy milyen eszközöket tart készenlétben, gondolok itt erőgépre, oltókészülékre, oltóanyagra, kéziszerszámokra – hangsúlyozta Varga Tibor, hozzátéve: A bejelentést el lehet küldeni e-mailben a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság központ címére, vagy elektronikusa ügyfélkapun, cégkapun keresztül.
2021. január 1-től a következő változás lép érvénybe: Magyarország teljes területén tilos lesz a kerti növényi hulladékégetés, tehát a jogszabályból kikerül az a rész, amely önkormányzati engedélyhez köti, vagyis a helyhatóságnak nem lesz lehetősége ilyen rendelet meghozatalára.

Beküldés dátuma: 2020. 10. 19.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play