Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

50 éve dalolnak a kónyi énekkarosok

Pedagógusok és középiskolások alkották a hatvan fővel megalapított községi kórust, melynek győri és helyi patrónusai is voltak abban az időben. A kórustagok szívesen gondolnak akkori segítőikre:  Perlaki Árpádra, az Áfész volt elnökére, a kónyi származású Cseh Lászlóra, aki a csornai járási tanács művelődési osztályán dolgozott, valamint néhai Tóth Ferenc kultúrotthon- és iskolaigazgatónak is sokat köszönhetnek az énekkarosok, 1991 óta pedig az önkormányzat a fenntartója a vegyeskarnak. Népdalok és különböző feldolgozások szerepeltek az induló repertoárban, de a középkori zeneszerzők műveitől sem idegenkedtek - tudtuk meg Veér György karnagytól, aki megjegyezte: a kezdeti lelkesedés azóta sem hagyott alább. Elmaradhatatlan szereplői voltak az állami ünnepeknek, ahol gyakran mozgalmi dalokat adtak elő, de részt vettek a megyei dalostalálkozókon, s újabban Verditől, Bachtól, Händeltől, Schuberttől énekelnek egyházi műveket az istentiszteleteken. A magyar zeneszerzők közül Kodály és Bárdos kórusműveit szólaltatják meg gyakran.
A 25 fős társaság a dolgos hétköznapokban heti egy alkalommal, péntek esténként próbál a faluházban, de akkor belehúznak, mert két órát  meghaladóan is gyakorolják a műveket. Veér György a kezdetektől fogja dirigálja a kónyi kórust, sőt már 1955-ben az általános iskolai énekkart is ő vezette. A pedagógus nyugdíjazásáig tanította a nebulókat. A 77 éves karnagy, amíg ereje engedi, folytatja az énekkar vezetését, és továbbra is számít a helyi önkormányzat támogatására. Kitartásához - mint mondta -, több dolog szerencsés egybeesése kellett: egészség, lelkesítő tagok és a műfaj szeretete.
Aller Imre, Kóny polgármestere elmondta, hogy a falu éves költségvetésének tervezésekor határozzák meg az egyesület működéséhez szükséges pénzügyi és tárgyi keretet. A település vezetője jól ismeri és értékeli a vegyeskar tevékenységét, ezért az önkormányzat további támogatását ígéri a dalosoknak. Aller Imre, a jubileum alkalmából rendezett ünnepségen bejelentette: nem csupán énekelni szerető csoportról, hanem a zene szeretetéről, a közös dalolás örömét hirdető, a muzsika szépségét megmutató közösség 50 évéről van szó.

Beküldés dátuma: 2010. 07. 07.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play