Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

50 éve dalolnak a kónyi énekkarosok

Pedagógusok és középiskolások alkották a hatvan fővel megalapított községi kórust, melynek győri és helyi patrónusai is voltak abban az időben. A kórustagok szívesen gondolnak akkori segítőikre:  Perlaki Árpádra, az Áfész volt elnökére, a kónyi származású Cseh Lászlóra, aki a csornai járási tanács művelődési osztályán dolgozott, valamint néhai Tóth Ferenc kultúrotthon- és iskolaigazgatónak is sokat köszönhetnek az énekkarosok, 1991 óta pedig az önkormányzat a fenntartója a vegyeskarnak. Népdalok és különböző feldolgozások szerepeltek az induló repertoárban, de a középkori zeneszerzők műveitől sem idegenkedtek - tudtuk meg Veér György karnagytól, aki megjegyezte: a kezdeti lelkesedés azóta sem hagyott alább. Elmaradhatatlan szereplői voltak az állami ünnepeknek, ahol gyakran mozgalmi dalokat adtak elő, de részt vettek a megyei dalostalálkozókon, s újabban Verditől, Bachtól, Händeltől, Schuberttől énekelnek egyházi műveket az istentiszteleteken. A magyar zeneszerzők közül Kodály és Bárdos kórusműveit szólaltatják meg gyakran.
A 25 fős társaság a dolgos hétköznapokban heti egy alkalommal, péntek esténként próbál a faluházban, de akkor belehúznak, mert két órát  meghaladóan is gyakorolják a műveket. Veér György a kezdetektől fogja dirigálja a kónyi kórust, sőt már 1955-ben az általános iskolai énekkart is ő vezette. A pedagógus nyugdíjazásáig tanította a nebulókat. A 77 éves karnagy, amíg ereje engedi, folytatja az énekkar vezetését, és továbbra is számít a helyi önkormányzat támogatására. Kitartásához - mint mondta -, több dolog szerencsés egybeesése kellett: egészség, lelkesítő tagok és a műfaj szeretete.
Aller Imre, Kóny polgármestere elmondta, hogy a falu éves költségvetésének tervezésekor határozzák meg az egyesület működéséhez szükséges pénzügyi és tárgyi keretet. A település vezetője jól ismeri és értékeli a vegyeskar tevékenységét, ezért az önkormányzat további támogatását ígéri a dalosoknak. Aller Imre, a jubileum alkalmából rendezett ünnepségen bejelentette: nem csupán énekelni szerető csoportról, hanem a zene szeretetéről, a közös dalolás örömét hirdető, a muzsika szépségét megmutató közösség 50 évéről van szó.

Beküldés dátuma: 2010. 07. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés