Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

60. születésnapját ünnepelte Kapuvár Város Fúvószenekara

Szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a közönség Carl Teike Vadász indulóját Kapuvár Város Fúvószenekarának 60 éves jubileumi koncertjén. A muzsika Kőszegi-Németh József karnagy vezényletével hangzott el a Rábaközi Művelődési Központban. Az est folyamán tárogatón közreműködött Kiss Gy. László Liszt Ferenc-díjas klarinétművész és színpadra lépett Váradi Ferenc vendég karnagy.

Mielőtt megszólaltak az első dallamok a kapuvári fúvósok ünnepén, a néhai Mihálka Jenőről készült felvételt láthatta a közönség a Rábaközi Művelődési Központ kivetítőjéről. A következő műsorszámot Váradi Ferenc, a zenekar korábbi karnagya dirigálta. A karigazgató 1989 novemberétől 2000 júliusáig vezette a fúvósokat.

A város nevében Hámori György köszöntötte a jubiláló zenekart. A polgármester négy évig részese lehetett az együttes munkájának, ezért szebbnél szebb szubjektív élmények jutottak az eszébe a zenekar működésével kapcsolatban. Diáktársaival együtt a tananyag mellett akkoriban két fő irány közül választhatott: Bertók Kálmán modellező szakköre vagy Mihálka Jenő fúvószenekara kínált kikapcsolódást a fiataloknak. Mivel édesapja a kapuvári gimnáziumban tanított, elsős középiskolásként mindkét tanórán kívüli tevékenység mellett szívesen elkötelezte volna magát. Végül Mihálka Jenő határozott invitálására lépett be a zenekarba. Kapuvár polgármestere elmondta, hogy élete legszebb emlékei fűződnek a fúvósokhoz.
A városvezető a jubileumi koncert közönségét arra kérte, hogy egy perces néma felállással tisztelegjenek a zenekar azóta elhunyt tagjai előtt, a Mihálka család képviseletében megjelent leszármazottaknak pedig megköszönte a megtisztelő jelenlétet.
– Nagyon köszönöm annak a lelkes csapatnak, akik nem engedték, hogy a zenekar története befejeződjön. Nagymértékben ennek köszönhető, hogy a zenekari tagok ilyen szép számban ülhetnek itt a színpadon és újra elmondhatjuk: van kapuvári fúvószenekar, amely 60 éves múltra tekint vissza – tette hozzá Hámori György. Szerinte Kőszegi-Németh József karnagynak is nagy szerepe van abban, hogy ilyen szépen megújult a zenekar, melynek tagjai szívvel-lélekkel és áldozatos munkájukkal járulnak hozzá a sikerekhez.
Hámori György beszédének végén a Kapuvár Város Fúvószenekara - Mihálka Jenő Fúvós Egyesületnek az elődök munkája és a jelenlegi tagok tevékenysége elismeréseként átadta a Pro Urbe Kapuvár kitüntetést, melyet ráadásul másodszor (a szerk.: először 1987-ben) ítéltek oda egyedüli kapuvári civil szervezetnek.
Dr. Dukai Miklós szintén tagja volt a zenekarnak. Rövid köszöntőjében elmondta, hogy az 1980-as évek végén csatlakozott a kapuvári zeneiskola fúvósaihoz. Ekkor adatott meg számára először, hogy külföldre utazhatott, de jól emlékszik a balatonakali táborokra is. – Hajrá zenekar, hajrá kapuváriak! – köszöntéssel kívánt minden jót és rengeteg élményt a mai fiataloknak.
Az est folyamán közreműködtek a zenekar aktív és régebbi tagjai, valamint a barsis citerások Szabó-Bellán Tímea vezetésével, továbbá a beledi mazsorettek Török Jeanette irányítása mellett. A rendezvény fővédnöke: Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő; valamint Hámori György, Kapuvár polgármestere, tiszteletbeli egyesületi elnök.
Mihálka Jenő családja is részt vett a jubileumi koncerten, melyet megtisztelték jelenlétükkel dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, Hámori György polgármester, Tóth Imre alpolgármester, prof. dr. Gadányi Károly, prof. dr. Faragó Sándor, illetve a kapuvári intézmények vezetői. A nézők sorában ült Lukácsi Attila, az egyesület támogató körének vezetője, Himod polgármestere; ezenkívül Gombás László vállalkozó és a testvérzenekarok képviselői.
A Rábaközi Televízió rögzítette a teljes koncertet, amit két részletben tűzött műsorára.

Beküldés dátuma: 2022. 04. 25.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play