Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A 180 éves bogyoszlói templomot ünnepelte a falu

Bogyoszlón minden korban volt annyi áldozatos lelki, szervezői és anyagi erő, ami soha nem engedte, hogy elhanyagolt, üres, hívek nélküli temploma legyen a falunak. A gondviselő atya szeretetéért és törődéséért adtak hálát a 180 éves templom jubileumi búcsúi ünnepén.

– Hálával és imádságos szívvel emlékezzünk elődeinkre, akikben közel 200 évvel ezelőtt megfogalmazódott a vágy, hogy településünknek önálló temploma legyen. A szándék és az ezt követő áldozatos munka eredményeként 1836-ban a falu közössége hitéhez, vallásgyakorlásához méltó templomot kapott, mely jelen korunk követelményeinek is a legmesszebbmenőkig megfelel – mondta köszöntőjében Varga Imre polgármester. – Gondoljunk impozáns méreteire, belső szépségére, csodálatos hangú orgonájára, 503 éves harangjára, vagy központi elhelyezkedésére. Hálásak lehetünk, hogy az eltelt 180 év alatt mindig volt lelkipásztorunk, még a mai plébános szűke időben is hetente legalább háromszor szentmisére jöhet a hívő közösség – hangsúlyozta az elöljáró.

– A helybeliek tudják, hisz aktív résztvevői, vendégeink pedig láthatják, jelenleg is egy átfogó restaurációban vagyunk.
A falu vezetője abban bízik, hogy két éven belül lezárulhat a tizenöt éve tartó felújítási korszak. Ezt az időszakot a helybeli lakosság és az elszármazottak korosztálytól független, példaértékű összefogása jellemezte. Varga Imre név szerint méltatta azt a három embert, akik már sajnos nem lehetnek az ünneplők között, ezért családtagjaiknak adta át a jubileumra készült emléktárgyakat.
– Varga Imre 2004-ben megálmodta és gyermekei révén megvalósította a Szent Kozma és Damján Alapítványt. A falu mozgatásában is élen járt. Kegyelettel őrizni fogjuk az emlékét. Varga István mindig az egyházközség mellett állt a fizikai munkában, a munkafolyamatok észszerű összehangolásában, de az emberek összefogásában is nagyon nagy szerepet játszott. Három héttel a távozása előtt készült a templom padozata, ezért a padok még nem voltak teljesen visszarakva a helyükre. Elhoztam ide Pista bácsit, és a következőt mondta: Jó lesz Imi. Koltai László nem a legelején csatlakozott a munkálatokhoz, de egyszerre megjelent a hívó szóra. Ő adta azt az erőt mindannyiunknak, hogy sose lankadjon a lelkesedésünk – fogalmazott Bogyoszló polgármestere, hozzátéve: – Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő szellemi munkájával segítette, hogy ebben a megszépült templomban lehessünk. Első szóra a segítségünkre volt és remélem, a későbbiekben is számíthatunk rá. Csorba Dezső, a KDNP örökös megyei tiszteletbeli tagja. Az ő segítsége kellett ahhoz, hogy egy-egy pályázatunk révbe jusson. Kiss Gábor évfolyamtársam volt, szellemi munkájával segítette, hogy templomunk a láthatóan megszépült belsővel fogadhatja a jubileumra érkezőket.
Gréger Tibor kanonok közel harminc éve szolgálja településünket szívvel-lélekkel. Azt kívánjuk, hogy még nagyon sokáig köztünk lehessen és szolgálja egyházközségünket.
Ezek után a polgármester megköszönte a Czankó 2000 Kft. közreműködését: Német Vilmos ügyvezető-igazgatóra, a templom felújítása során mindig számíthattunk. A Németországban élő Varga József és családja példaértékű anyagi támogatásával járult hozzá a templom felújításához. Albert Miklós orgonaépítő mester, restaurátor, énekesnek köszönhetően a hangszer ma is megmutathatta gyönyörű hangját, és reméljük még sokáig szolgálja templomunkat. Az orgona felújítását az egyházmegye támogatásával valósítottuk meg. Boros Imréné kántor-hitoktató közel ötven éve szolgálja egyházközségünket, vezeti a templomi kórus, valamint megörvendeztet bennünket énekével és orgonajátékával. A 94 éves Csonka Károly teljes fizikai és szellemi aktivitással szolgálja még ma is egyházközségünket.
Bogyoszló első embere felhívta a jelenlévők figyelmét a község testvértelepülésének, a csallóközi Felsővámos küldöttségére, akik megtisztelték jelenlétükkel az ünnepséget. Külön szólt dr. Bujtás Imréről, aki nemcsak a falut szolgálja orvosi munkájával, hanem hosszú évtizedeken keresztül volt az egyházközség képviselő-testületi tagja, és jelenleg is aktívan részt vesz a szellemi munkában, továbbá a Szent Kozma és Damján Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bogyoszló díszpolgára.
Varga Imre sem maradt ki a felsorolásból, mert végezetül neki köszönték meg az egyházközség elnökhelyettesi munkáját.

Beküldés dátuma: 2016. 10. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek