Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Bábi néni kincsesháza az alkotás és a közösségépítés példája

A Rábakecölön nevelkedett Vass László tizenévesen hagyta el a környéket: középfokú tanulmányait Sopronban, a felsőfokút Győrben végezte, a további iskoláit pedig már felnőtt korában fejezte be. Munkája azóta is a megyeszékhelyhez köti őt, ezért inkább csak hétvégenként tér vissza szülőfalujába. A műszaki és közgazdász végzettségű fiatalember pénzügyi területen kamatoztatja szaktudását: a győri Apáczai Csere János Kar gazdasági irodájának munkatársa, nem mellesleg az idegenforgalmi szakos hallgatók óraadó tanára. Szerinte pályájának alakulása hasonló azokéhoz, akik tanulmányaik miatt kerülnek el otthonról, majd a szülői kötődés révén, valamilyen úton-módon megint visszatérnek.
A Pajtaműhely Hagyományőrző Közművelődési Alapítvány égisze alatt végzett tevékenysége öt-hat évvel ezelőtt kezdődött, amikor úgy döntött a Vass család, hogy felújítják a nagyszülők házát. Ismerősével, Kokas Évával megtalálták az épület funkcióját: 2005 decemberében karácsonyi kézműves találkozót tartottak a helyiek részvételével, majd ezt követte a tavaszi és a nyári, már egyhetes rendezvény. A következő esztendőben alapítványi formába öntötték a kezdeményezést, mellyel hivatalosan is bejegyeztették a hagyományőrző és közművelődési tevékenységet.  Miután helyrehozták és tornáccal egészítették ki az  1947-ben épült kockaházat, kis múzeumot rendeztek be a hátsó helyiségekben, a pajtában pedig a nyári szabadtéri programokat tartják. Az alapítvány idén negyedszer csatlakozott a kulturális örökség napjai rendezvénysorozathoz, melynek keretében Horváth Gyuláné egy “csokor” rábaközi történetet nyújtott át az érdeklődő gyerekeknek. Az óvónő elmondta, hogy nagyon szereti a meséket, és falucsúfoló mondókákkal kezdte életszerű bemutatóját. A 28 éve hivatását gyakorló Judit egyébként kézműves foglalkozásokkal örvendezteti meg a kincsesházba betérő vendégeket.
A népművelői és egyéb humán végzettséggel nem rendelkező, de a Rábaköz kultúráját jól ismerő és fennmaradásáért tenni akaró, Rábakecöl Községért Emlékéremmel kitüntetett Vass László úgy gondolja, hogy már a falusi környezetben is feledésbe merülnek a korabeli mesterségek, ezért fel kell őket eleveníteni. Mindehhez egy csoporttá kovácsolják a vidéki élet ismerőit, valamint a hagyományok megtartásáért küzdő személyeket. A kedves és megragadó cím, a Bábi néni kincsesháza pedig onnan ered, hogy interjúalanyunk Borbála nevű nagymamáját a falusiak csak Bábi néniként becézték. A közművelődési alapítvány féltve őrzött értékeit a már említett közösség, valamint annak munkája, továbbá a dél-rábaközi emberek tárgyi emlékei jelentik. Vass László szerint fejlődésüket csupán az korlátozza, hogy egyikük sem főállású, vagyis a közreműködők munkájuk mellett, a szabadidejükben vesznek részt a hagyományőrzésben. Az épületnek állandó nyitva tartási ideje nincs, de a Rábakecölön élő Vass szülők szívesen megmutatják a gyűjteményt mindenkinek.

Beküldés dátuma: 2011. 10. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés