Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A baráti kör tevékenysége útmutatás a jövőnek

Dr. Baranyai Lenke félig beledi, félig soproni lakosnak vallja magát. Neki természetes, hogy hovatartozása szerint „dupla identitása” van, hiszen a pedagógus néhány évig szülőfalujában (Beledet 2009-ben nyilvánították várossá) is tanított, a hűség városában pedig negyvenkét éven át oktatta a Széchenyi István Gimnáziumba járó diákokat.
A Régi Beled Baráti Kör Baranyai Lenke 2000-ben megjelent Kultúrtörténeti böngésző a Rábaköz és Beled történetéhez című monográfiája nyomán, spontán alakult meg. Az írás nem maradt hatástalan, mert a szerző számtalan megkeresést kapott, és a felelevenített emlékek a külföldre elszármazottakat még inkább szíven ütötték. Az elhatározást tett, követte, s azóta évente találkoznak csoporttagok. Az idei szeptemberi ünnepi közgyűlés alkalmával felavatták dr. Zsirai Kálmán volt beledi körorvos kopjafáját. A helyiek sokat köszönhettek neki, mert a háború alatt a tífuszjárványtól mentette meg a betegeket.
A múlt értékeinek védelmére létrehozott alapítványukat ki-ki ereje szerint támogatja. – Annak örülünk, hogy nem csak az itt élő és határainkon túlra elszármazott idősek,  hanem a nálunk fiatalabbak is bekapcsolódnak, és folytatják  munkánkat – mondta az alapító. A baráti kört kb. negyvenen alkotják, de változó létszámmal jelennek meg a rendszeres összejöveteleken.
A Régi Beled Baráti Kör tagjainak munkáját a településen nyomon lehet követni: egy volt beledi asszony Izraelben élő fia támogatásával hozták rendbe a zsidó temetőt. Emléktáblát állíttattak annak a – nyilasok által orvul meggyilkolt – munkaszolgálatos fiatalembernek is, aki Belednél vesztette életét. Réman Béla gyógyszerész a két világháború között végzett áldásos  tevékenységet, mellyel sok ember életét segítette, ezért rá emlékeztet a másik mementó. A csoport összegyűjtötte, és a beledi temetőben elkerített részen őrzi és gondozza a műemlék jellegű régi sírköveket. A baráti kör jövőre, a holokauszt 70. évfordulójára szeretne könyvet kiadni. Ezenkívül újabb termet  nyittatnának a Barthodeiszky-kastélyban, ahol méltó módon gondozhatnák és bővíthetnék a helytörténeti gyűjteményt.  A tagság kölcsönösen segíti egymást, s az összetartozás érzését tágabb környezetükre is szeretnék kiterjeszteni.
Az Amerikai Egyesült Államokban  élő Lukácsy Jenő szintén az alapítók közé tartozik. Neki természetes volt, hogy már tagja lett a közösségnek, hiszen itt kezdte iskoláit, továbbá édesanyja és egyik öccse is beledi. Az elszármazott szerint példaértékű a baráti kör törekvése, hiszen komolyan foglalkoznak a település jelenével és történelmével. A texasi nyugdíjas még ma is orvostechnikai berendezéseket exportál hazánkba, de arra mindig szakít időt, hogy visszatérjen a Rábaközbe.
Póczik Magdolna 1984-ben kötött házasságot egy angol állampolgárral, s emiatt hagyta el Magyarországot. Gyermekei kirepültek a családi házból, ezért az asszonynak még több szabadideje van, így szívesen segítene a beledieknek. – Jó érzés hazajönni, mert Beled itt van a szívemben – mondta az elszármazott. Úgy véli, a  baráti kör tevékenysége nem csak a tagoknak szól, hanem a fiatalabb generációnak is, mert munkájuk egyenes útmutatás a jövő fele. Arra mutatnak példát, hogy kell hozzájárulni a közösségi léthez.
Németh László a Régi Beled Baráti Kör oszlopos tagjaként a szervezésben is részt vesz. A nyugdíjas szintén gyűjti a régi fényképeket, és érdeklődik Beled múltja iránt, ezért úgy érezte, hogy a csapatban a helye. Az idős úr ezer szállal kötődik a városhoz, mert még az üknagyapja is a településen született. A levéltárakat és könyvtárakat járva gyűjti a helytörténeti anyagokat, ezzel is gazdagítva Beled kulturális életét.
Tompáné Balogh Mária szívesen fogadja a baráti kör ötleteit, mert gazdagabbá teszik a város életét. Az önkormányzat a polgármester asszonnyal az élen támogatja javaslataik megvalósítását, mert sokszor olyan – a település fejlődését szolgáló – elképzelésekkel állnak elő, amelyek másnak eddig nem jutottak eszébe.
Beküldés dátuma: 2013. 10. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés