Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Beled környéki gyerekek válogathatnak a nyári programokból

A beledi Egyesített Szociális Központ huszonhat településen végzi alapszolgáltatásait és biztosítja a gyermekvédelmi ellátást. A szerteágazó feladatkörön belül a családok megsegítése és a kiskorúak védelme az egyik legfontosabb teendőjük. Azon túl, hogy a családokat ellátjuk tanácsokkal, informáljuk őket a szolgáltatásainkról, és valamilyen szinten megpróbáljuk  orvosolni a problémáikat, azzal is csökkentjük a terheiket, hogy megoldást kínálunk a gyerekek ellátására – mondta Odoricsné Buthi Krisztina. Az intézményvezető a családokat évek óta leginkább sújtó legnagyobb gondról, az anyagiak hiányáról is beszélt. A magas lakáshitelt törlesztők és a munka nélkül maradók könnyen szorongatott helyzetbe kerülhetnek. Ebből következően egyre növekszik a magatartászavaros gyermekek száma, akik könnyen konfliktusba keverednek társaikkal, továbbá az sem mindegy, hogy milyen példát követnek a fiatalok. A gyermekjóléti szolgáltatást tavaly hétszázan vették igénybe, idénre pedig kilencszáz fölé emelkedett ez a szám.

Ahhoz, hogy a szociális központ dolgozói megfelelő ellátást biztosítsanak, szinte naponta figyelik a jogszabályokat és a megjelenő újabb változásokat, hiszen  meg kell ragadni minden olyan apró lehetőséget, amellyel kicsit könnyebbé tehetik a közösségek életét. A tréningeket azoknak a munkanélkülieknek és hátrányos helyzetű édesanyáknak szervezik, akiknek jól jöhetnek a háztartási ismeretek, valamint a pénz beosztására vonatkozó tanácsok. A pszichopedagógus hetente jelenik meg az intézményben, hogy segítsen a gyerekekkel kapcsolatos problémák megoldásában.

Már május hónapban érdeklődnek a szülők gyermekeik csoportos szünidei elfoglaltságai iránt.
Nyaranta programokat szerveznek az óvodásoknak és az iskolásoknak, mert a két és fél hónap alatt nem mindegyik szülő tudja megoldani csemetéi elhelyezését. A családi napközi folyamatosan nyitva tart, ezért egész éven át lehet hozni a kicsiket. Jelenleg három olyan iskolásról van tudomásuk, akiknek szülei nem tudják megoldani nyári felügyeletüket, ezért az elkövetkezendő hetekben róluk a gyermekjóléti szolgálat gondoskodik. Mivel nagy igény mutatkozik a szabadidős tevékenységekre, idén több napközis tábort szerveztek – fogalmazott Odoricsné Buthi Krisztina. A „Kalóztáborba” negyvenheten jelentkeztek, melyen izgalmas feladatok várták a gyerekeket. A fizetős, teljes ellátást biztosító rendezvényekre önköltségi árat kalkulálnak, hogy ezzel is kíméljék a családok pénztárcáját. A július közepére időzített táborban a környezetvédelem lesz a téma, nyár végén pedig a szabadidős tevékenységen lesz a hangsúly. A pályázati pénzből finanszírozott, július végi zánkai bentlakásos táborba ötven gyereket tudnak fogadni. Az utazásért, a szállásért, az ellátásért és a környékbeli nevezetességek meglátogatásáért  mindössze ötezer forintot kell fizetni gyerekenként. A Széchenyi István Egyetemmel közösen szervezett program keretében pedig olyan tizenéveseket helyeznek el, akik később be tudnak kapcsolódni településük ifjúsági munkájába.
A beledi szociális közponba évente két-három alkalommal több tonna élelmiszer érkezik. A májusban kapott adományt már kiosztották, s a következő szállítmány szeptemberre várható. A szociális központ szakembereinek minden alkalommal nagy feladatot jelent, hogy egyenletesen osszák el a juttatást a huszonhat település rászorulói közt.

A jó tanulmányi eredményt elért Major Dóra idén tavasszal az ötödik osztályt fejezte be. A szünidejét töltő lány Zánka után családjával ismét elmegy a Balatonra. A történelmet kedvelő diák fennmaradó szabadidejét olvasással, tévézéssel és barátai társaságában tölti el.
Az ősztől hetedikbe járó Takács Ákos néhány hármast is összeszedett, de zömével négyesek és ötösök sorakoznak a bizonyítványában. A tanuló leginkább a matekot és a testnevelést szereti. Utóbbit támasztja alá, hogy a mihályi mérkőzésen focicsapatával megszerezte a Döri-kupasorozat első helyezését. Ákosnak mozgalmasan telik a nyár, mert a napközis tábor után szüleivel fog pihenni, utána pedig meglátogatja Hegyfalun élő nagymamáját. Az Erdélyből érkezett fiatalokkal elutazik Sarródra, és ő is ott lesz a zánkai nyaraláson, s reméli, eljut Balatonalmádiba is.
Beküldés dátuma: 2012. 07. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés