Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

A beledi diákok kedvelik az atlétikai versenyszámokat

A település nagyságától, lélekszámától függetlenül minden iskolában vannak tehetséges gyermekek, de több tényező befolyásolja, hogy mennyire sikerül kibontatkoztatni vele született képességeiket. A versenyekre felkészítő pedagógusok munkájának eredményességét nagyban befolyásolja a szülők segítő hozzáállása.

A Beledi Általános Iskola diákjai idén tavasszal is indultak az atlétikai egyéni versenyszámokban. A ötödikes évfolyamot, illetve az annál idősebb diákokat tanító szaktanárok az alsósok teljesítményeire is odafigyelnek, hogy minél előbb elkezdhessék a foglalkozást az ügyesebb gyerekekkel.
A körzeti versenyen elért eredmények alapján sokan bejutottak a megyei döntőbe, ahol Ominger Kata, Németh Lili, Pintér Evelin és Velner Hanna a 4 x 600-as váltón harmadik helyezést ért el.
A negyedik korcsoportban szereplő Foki Anna kislabdahajításban mindössze tíz centiméterrel maradt le a dobogóról. Ötvenhat méteres teljesítményével azonban így is elérte azt a szintet, hogy meghívhatják a Székesfehérváron megrendezésre kerülő május végi országos döntőbe.
Török Jeanette négy éve foglalkozik a beledi nyolcadikasokkal, illetve egy hetedikbe járó, de azonos korú lánnyal. A testnevelő szerint valamennyien rutinos versenyzőnek számítanak. A 4 x 600-as váltón résztvevők közül többen az országos megmérettetésen is kipróbálták magukat. A pedagógus megköszönte a szülők támogató hozzáállását, mert nélkülük sokkal nehezebb lett volna például megszervezni a gyermekek utaztatását, de nagy szerepük van a fiatalok hétvégi edzéseinek motiválásában is.
A beledi iskolás fiúk a körzeti csapatversenyen nem jutottak tovább, ezért inkább az egyéni szereplésekre helyezték a hangsúlyt. Takács Sándor főleg azt sajnálja, hogy az ötödik-hatodikasok számára szervezett 4 x 100-as váltón mindössze nyolc század másodperccel maradtak le az övéi a megyei döntőbe jutástól. Vörös Márknak azonban több számból is sikerült folytatni a versenyt. A nyolcadikas fiú súlylökésben és 300 m-es síkfutásban indult a győri Olimpiai Sportparkban megrendezett megyei megmérettetésen. Utóbbi versenyszámban felállhatott a dobogó harmadik fokára.
A felkészítő testnevelő elmondta: minden évfolyamban akad egy-egy kiugróan jó képességű gyermek, de nagyon sokat kell vele dolgozni ahhoz, hogy a megyei bajnokságon érmet is szerezzen. Csapattal már nehezebb összehozni a továbbjutást, mert befolyásolja az iskolai, illetve osztálylétszám. A pedagógus nagyon örül annak, hogy nemrég átadták a 100 méteres rekortán borítású négysávos futópályát az iskolában, ami reményeik szerint az eredményekben is meg fog mutatkozni.
A testnevelő úgy tapasztalta, hogy a felsős évfolyamokban egyre nehezebb lépést tartani a nagyobb települések iskoláival, mert a végzős diákoknak megvan a lehetősége arra, hogy a városi egyesületekben is sportoljanak.

A 4 x 600-as váltón részt vevő lányok versenyét hosszas felkészülés előzte meg. Az iskolai tornaórákon kívül otthon is sokat futottak. A stafétabot átadását először rövidebb távokon gyakorolák, hogy ezt a mozdulatot is magabiztossan végre tudják hajtani a versenyen.

Foki Anna térdsérülése ellenére kiválóan teljesített kislabdahajításban. Az iskolás óvatosabban edzett, de kitartásának meg lett az eredménye. Nincs különösebb titka a felkészülésnek, és szerinte mentálisan is rá kell hangolódni az egészre. Felkészítő tanárától kapott néhány instrukciót a dobástechnikára vonatkozóan, ami szintén nagy hasznára vált a versenyen.

Vörös Márk alsós kora óta részt vesz a versenyeken. A foci és az atlétika a favoritja. A fiú az iskolai kispályán és a Beledi Sportegyesület berkeiben rúgja a labdát. A középhátvédként és jobbszélsőként helytálló focista rövid ideig Rábakecölben is játszott a felnőttekkel, de inkább visszatért a beledi serdülő és U19-es csapathoz. Fizikai állóképességét az iskolai versenyen súlylökésben kamatoztatta. Márk az általános befejezése után villanyszerelő szeretne lenni, de a sporttal a későbbiekben sem akar felhagyni.

Beküldés dátuma: 2019. 05. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek