Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Beledi Egyesített Szociális Központ valamennyi igényt ki tudja elégíteni

Beleden és környékén a járvány miatt egyelőre kevesen mondták le a szociális központ házi segítségnyújtás keretében biztosított szolgáltatásait. A gondozónők állják a sarat, elboldogulnak a megnövekedett feladatokkal, mert tudják, hogy szükség van a segítségükre.

A szociális ellátórendszerre is komoly feladatokat ró a koronavírus okozta rendkívüli helyzet, a kijárási korlátozás pedig még további intézkedéseket igényel a szakemberektől.

Rácz Árpádné szerint március 16-ától fordult igazán élesre a helyzet.
– Elsőként átgondoltam, hogy kik azok a kollégák, akik mentesíthetők a közlekedés, illetve kijárás alól – fogalmazott a beledi Egyesített Szociális Központ igazgatóhelyettese. A változtatástól, a minél kevesebb személyes kontaktustól azt várta, hogy csökkenjen a fertőzésveszély. Ahol az informatikai háttér és a feladat jellege lehetővé tette, otthoni munkavégzést rendelt el. Úgy próbálták átcsoportosítani a humán erőforrást, hogy mindenhova megfelelő szakember kerüljön.
Rácz Árpádné azért mérette fel a szakfeladatokat ellátó vezetővel a főzőhelyek lehetőségeit, hogy megtudja, hol lehet biztosítani az egyszer használatos ételtárolót. Ahol ez nem megoldható, a házigondozóknak kell fertőtleníteni az ételhordókat a szokásos mosogatás után.

A költségvetés elfogadását követően a korábbi években is kiosztották az általános védőeszközöket, a gumikesztyűket, az antibakteriális nedves törlőkendőket és az alkoholos kézfertőtlenítőket, amit idén kiegészítettek a szájmaszkokkal is. Ezek az eszközök a gondozók és az ellátottak védelmét egyaránt szolgálják.

A szociális központ társulásához tartozó harminc település közül ott keresték fel a lakosságot, ahol az önkormányzat igényelte aszemélyes segítségnyújtást. A gondozónők meglátogatták azokat a hetven éven felüli egyedülálló időseket, akik rászorulnak a támogatásra. A televíziós riport készítésekor több mint százhúszan igényelték azt a fajta szolgáltatást, amelyeket a kormányrendelet írja elő az önkormányzatok számára.
Rácz Árpádné megjegyezte: természetes, hogy a szociális intézmények élen járnak az ilyen jellegű feladatellátásban. Ilyenek az étkeztetés biztosítása, a postai ügyintézés, a gyógyszerek kiváltása és az élelmiszerek, valamint a személyi higiéniát biztosító alapvető cikkek beszerzése. Az igazgatóhelyettes úgy tapasztalta, hogy van olyan önkormányzat, amely külső segítség nélkül is meg tudja oldani ezeket a feladatokat, de előfordul, hogy szükség van a gondozónők munkájára is.
Hozzátette: a plusz teendők mellett persze attól még megmaradtak a korábbi tevékenységeik is. Azért be kellett vezetni valamilyen fontossági sorrendet, de a gondozónők munkaidejét és a feladatköröket úgy osztják be, hogy lehetőleg ne aprózódjon szét. A gondozónők között olyan feladatelosztás működik, amely meghatározza mindnekinek a pontos munkavégzést.
Természetesen a hetven éven felüliek között is vannak olyanok, akik számíthatnak a családtagok segítségére, de olyan eset sem ritka, amikor a szociális ellátórendszerre hárítják az idősek ellátását – mondta Rácz Árpádné. Új igényeket csak abban az esetben teljesítenek, ha valóban rászorulóról van szó. A napokban történt, hogy egy agyvérzést szenvedett beteget hoztak haza a kórházból; természetesen ilyen esetben gondoskodnak az ellátásáról – hozta fel példának.

Rácz Árpádné egyelőre nem érzi, hogy plusz anyagi terhet róna rájuk a mostani rendkívüli helyzet.
– Igyekszem okos háziasszony módjára gazdálkodni intézményi szinten is a költségvetés keretein belül – mondta, hozzátéve: amire nem muszáj, arra nem költünk. Jó hír, hogy a Beledi Egyesített Szociális Központnak még van szabad kapacitása, ezért ha újabb igények jelentkeznének, képesek mozgósítani szakembereiket.

Beküldés dátuma: 2020. 04. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés