Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A beledi plébános nagyböjti gondolatai

Nemcsak kenyérrel él az ember! A lelkünket is nyissuk meg Isten felé – javasolta Smudla Tamás. A beledi plébános a leggyakoribb kísértésekről beszélt nagyböjti gondolataiban. Arra a látszatvalóságra figyelmeztetett, amely az érdekek mentén született.

A földi dolgokhoz való helytelen ragaszkodás sokféle formában, néha rejtett módon jelenik meg az ember életében. Ilyen a vásárlás, amikor tíz körömmel ragaszkodunk a javakhoz. Szerinte nem biztos, hogy a javunkra válik a távoli vidékre való gyakori utazás csak azért, hogy attól várjuk a jólétet. Jusson eszünkbe, hogy nem a mi birtokunk az egész világ, melyben számtalan kísértés éri az embert.
A háború kapcsán felvetődhet bennünk a földi dicsőség gondolata, a hatalom kábulata. A sátán azt a látszatot kelti, mintha ő adná ezt az embereknek, pedig ő valójában senki, és minden az Istené – mondta Smudla Tamás. – Mit kíván mindennek fejében? Ha leborulva hódolsz előttem, akkor mindaz a tied lesz, amit látsz, ami elérhetőnek tűnik. Mindez persze csak látszat valóság – tette hozzá. Ha Istent tesszük az első helyre, akkor miatta minden más háttérbe kerül. Vele szemben nincs más alternatíva, így megőrizhetjük, megmenthetjük magunkat a kísértéssel teli világban. A pénz és az ahhoz hasonló bálványok nem tartósak az életünkben, mert tiszavirág-életűek.
A háború azt is megmutatta, hogy amit eddig nagy dolognak, szinte életünk értelmének tarottunk, milyen könnyen válságba kerülhet. Isten ennél sokkal fennköltebb dolgokra hívott bennünket e földi létben – hangsúlyozta a plébános.
A sátán néha olyan dolgokra, cselekedetek végrehajtására biztatja az embereket, amelyek meghaladják erejüket, lehetőségeiket. Jézus nem ül fel ezekre a hamis gondolatokra, mert az Atya akaratát követve tudja, hogy meddig mehet el. Ne kísértsd Uradat, Istenedet! – olvasható az Írásban.
A látszatvalóság, amikor az ember szeret tündökölni, feltűnni, ellenben Jézus az Atya szeretetében érzi jól magát, mert tudja, csak abban maradhat meg, ezért elengedi a kísértő gondolatokat. Az ember, ha életveszélybe kerül, és menekülnie kell, a legfontosabb dolgokat viszi magával. Ilyen lehet Isten igéje, mert a Szentírás és benne Jézus kegyelme minden helyzetben megsegít, felemel bennünket, hogy megszabadítson a rossztól, a Sátán támadásaitól.

Beküldés dátuma: 2022. 03. 29.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play