Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A beledi táborban egyetlen program se kötelező, mindenki eldöntheti, miben szeretne résztvenni

A beledi Erzsébet-táborok elégedettségmérő kérdőívén a legtöbbször a következő vélemény szerepel: Minden nagyon jó, de ha felteszik a kérdést a gyerekeknek, hogy mi az, amit még szeretnének, általában a strandolást említik meg. A szervezők mindent elkövetnek azért, hogy a szünidejüket töltő fiatalok jól érezzék magukat, ugyanakkor túl rizikósnak tartják a csoportos fürdőzést. Szeretnék, ha mindenki épen, egészségesen fejezné be az általa választott egyhetes turnust.

Beleden a korábbi esztendőkben is voltak Erzsébet-táborok, de a szervezők évente egyre több lehetőséget kínálnak a gyerekeknek. 2022. július első hetétől augusztus közepéig nyolc turnusban, hat héten át zajlanak a napközis táborok, csoportonként közel negyven fővel. Dupla ekkora létszámra kell gondolni, amikor egy időben két helyszínen zajlanak a programok. Amennyiben valaki igényli, akár mind a hat hetet a táborban töltheti.
– Volt is , meg van is olyan gyerek, nem egy, nem kettő, aki a nyarat szinte velünk tölti – nyilatkozta Rácz Árpádné, majd hozzátette: A szakszerű felügyeletről is gondoskodniuk kell úgy, hogy tíz gyermek mellett legalább egy felnőtt kísérő legyen.
A programok rendkívül változatosak, de azt is figyelembe veszik, hogy van olyan gyermek, aki több turnusban vesz részt a nyár folyamán, tehát igyekeznek más-más elfoglaltságot kínálni minden csoportban. Nagyon sok lehetőség közül választhatnak, a szeszélyes időjárás viszont néha közbeszólhat, ezért a szabadtéri mellett zártkörű elfoglaltságot is szerveznek. A nyári melegben egyébként sem lehet a gyerekeket hat-hét órán át kitenni a tűző napra, meg a negyven fős létszámnál mindig van olyan, aki inkább többet mozogna, míg mások szívesebben kézműveskednének.

A kirándulások úticélja általában Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár, vagyis a közeli nagyobb városok. Sajnos napról napra változik az útköltség, ezért nehéz előzetesen árajánlatot kérni – mondta Rácz Árpádné.
– Próbálunk úgy gazdálkodni, hogy ki tudjuk fizetni, a másik oldalról pedig nem gondolnám, hogy szerencsés órákat utaztatni a gyerekeket ilyen melegben. Érjünk oda hamar, legyen részük sok élményben és időben vissza tudjunk jönni. ilyen megfontolásból választjuk a közelebbi településeket.
A programok közt szerepel a mosonmagyaróvári Futura Interaktív Természettudományi Élményközpont, a győri Cyberjump trambulin Park, a Xantus János Állatkert, a Rioter Games Élmény és Kalandpark, az Ugripark játszóház.
Szívesen vinnék a gyerekeket múzeumlátogatásra is, de a tapasztalatok szerint ez nem köti le őket annyira, viszont nagy érdeklődést mutatnak a csornai múzeum szakemberének interaktív előadása és történelmi témával kapcsolatos kézműves foglalkozása iránt.
A Beledi Egyesített Szociális Központ vezetője elmondta, hogy azért nem szerepel a strandolás a programok közt, mert óriási felelősség negyven gyermekkel fürdőzni. A párakapukat viszont nagyon élvezik a táborozók, de hogy mégis megvalósuljon valamennyire a strandolás, vásároltak néhány medencét.
A Beledi Egyesített Szociális Központhoz huszonhat település tartozik és a táborba mindegyik helyről érkezhetnek gyerekek, akiknek az utaztatását is meg kell szervezniük és előfordul, hogy saját maguk szállítják, vagy a falugondnoki szolgálattal hozatják Beledre őket.
A szülőktől annak ellenére mindössze kétezer forintot kérnek, hogy nagyon nehéz kigazdálkodni a napi négyszeri étkeztetés költségeit. Valamennyit spórolnak azon, hogy például a saját maguk által előállított anyagokkal dolgoznak, és nem úgy vásárolják meg, de a pályázatok százalékra pontosan meghatározzák a limitet, vagyis az elnyert pénzösszegből mennyit fordíthatnak a programszervezésre, a dologi és a személyi kiadásokra, ugyanígy negyven százalékot az étkeztetésre.
– Mi még nagyon szerencsések vagyunk, mert a vendéglátóhely elfogadható, „éppen beleférünk áron” biztosítja a reggelit és az uzsonnát, de ehhez hozzá kell tenni még egy étkezést. Kiránduláskor pedig jó lenne a gyerekeknek a fagylalt, egy gombócot meg azért mégsem kérhetünk, de megküzdünk a problémákkal, valahogy megoldjuk, okos háziasszony módjára – fogalmazott Rácz Árpádné.

Miért van ekkora igény az Erzsébet-táborokra? Az intézményvezető szerint elfoglaltak a szülők, és nyugodtabbak, ha gyermekükre vigyáz valaki, ezenkívül szerencsésebb, ha kortárs közösségben töltik a szünidejüket. A szülők döntésében remélhetőleg az is közrejátszik, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján meg vannak elégedve a programokkal és a szakszerű felügyelettel.
Úgy korrekt, ha a történet kapcsán megemlítjük a táboroztatáson részt vevő szakembereket is, akik szinte egész nyárra be vannak osztva a gyerekek mellé. Rácz Árpádné úgy véli, szerencsés helyzetben van, mert annyira lelkiismeretesek a kollégái, hogy nem kell noszogatni senkit. A létszám viszont náluk is feszített, ezért a közösségi szolgálatot vállaló fiatalok is besegítenek, sőt a házi segítségnyújtásban dolgozó adminisztrátorokra is igényt tartanak.

Beküldés dátuma: 2022. 07. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek