Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A belediek nem azt kapták, amit vártak

Beled jelenlegi vezetője képviselőként is gyakran észrevételezte, ha egy-egy kivitelező cég nem azt a végeredményt produkálta, amelyre
az előzetes tájékoztatás szerint amúgy jogosan számíthattak volna. Major Jenő elképzelhetőnek tartja, hogy a kastély kerítésének felújítása a 10 millió forintot is meghaladja.

A lakosság részéről nagy érdeklődésre tarthatnak számot azok a 2014-es esztendőről, illetve a még korábbról áthúzódó beruházások, melyeket Major Jenő polgármester elődjétől vett át idén ősszel. Köztudott, hogy Beled jelenlegi vezetője az előző négyéves ciklusban képviselőként tevékenykedett, tehát nem először hallott a megkezdett projektekről, viszont a polgármesteri székből egészen másként látja azokat. Sajnos, több ponton is eltérést tapasztalt a korábbi testületi üléseken elhangzottakhoz, továbbá az akkor hozott megállapodásokhoz képest.
A beledi kastély kerítésének felújítása még nem fejeződött be, ezért Major Jenő ezt a feladatot is „örökölte”. A sajáterős beruházásról a júniusi testületi ülésen döntött Beled vezetése. A képviselők akkor úgy tudták, hogy a nettó 6 millió 966 ezer forintért komplex szolgáltatást kap a településnek. Ezzel szemben a generálkivitelező anélkül vonult el a terepről, hogy befejezte volna a kerítéselemek felszerelését, festését és az egyéb kiegészítő munkákat. A végkifejlet a következő: Az eredeti tervhez képest plusz 533 ezer 458 forintba került, melyhez még hozzájön a bruttó 254 ezer forintos műszaki ellenőrzési díj, így a teljes összeg a 9,5 milliót is meghaladja.
Major Jenő szerint a lakosság eddig is irreálisnak tartotta a beruházás árát azzal együtt, hogy műemléki jellegű épület felújításáról van szó. A kivitelezővel kötött szerződés nem tartalmazza a befejezés határidejét – mondta a polgármester –, de azért megsürgették a munkát. A festésre valószínű idén már nem tudnak sort keríteni, ráadásul a helyiekre marad, akik csak remélik, hogy a patinás épülethez illően tudják majd elvégezni.
Major Jenő megállapította: A kivitelező pontról pontra elvégezte ugyan a szerződésben foglaltakat, és kijavította a kifogásolt garanciális hibákat, de a probléma továbbra is fennáll: ezzel még nincs vége a helyreállításnak.

Nemcsak a kastély kerítésének felújításával kapcsolatban merültek fel ilyen problémák, mert például a szabadidőpark kivitelezésekor is végrehajtottak olyan – 800 ezer forintos plusz kiadással járó – módosításokat, amelyekről utólag értesültek a döntéshozók. (Beled polgármestere 500 ezer forintig dönthet egy személyben, ha ennél nagyobb beruházásról van szó, az már testületi határozatot igényel.) A nyilatkozó hozzátette: A képviselőket tájékoztatni kellett volna a munkálatok minden apró mozzanatáról. A kivitelezők által utólagosan benyújtott számlák plusz költségeket jelentenek a városnak. Beled első embere úgy véli, hogy ilyen formán követhetetlen az egész folyamat, és akár gyanút is kelthetnek a városházára így–úgy „beröppenő” számlák.

Major Jenő jogi lépéseket egyelőre nem fontolgat, bár nincs kizárva, hogy újabb tisztázandó dolgok merülnek fel, hisz a vastag dossziékat még csak ezután fogja alaposan átnézni. Az óvoda négy-öt évvel ezelőtti 67 millió forintos beruházása is tartogathat meglepetéseket.
– Amennyiben a város érdeke azt kívánja, hogy ezeket tovább boncolgassuk, akkor újabb lépéseket teszünk a teljes igazság felderítésére.

Beküldés dátuma: 2014. 12. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés