Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A bor mindennap más arcát mutatja

Évőről-évre egyre bővül a benevezett borok száma, s nem utolsó szempont, hogy mind jobb a nedűk minősége – mondta televíziónknak dr. Németh Ferenc, a III. Bágyogszováti Borverseny zsűrielnöke. A szakértők az idei esztendőben egy híján hatvan féle bort minősítettek.

A bágyogszováti borversenyre jellemző, hogy nemcsak a helyi gazdák által érlelt gyümölcsből előállított fehér és vörös borfajtákat minősítik, hanem a Bágyogszovátról és környékéről elszármazottak másutt beszerzett szőlőiből készült borait is megvizsgálják. Az előző évekhez képest ugrásszerű fejlődés következett be fehérborok kínálatában – tudtuk meg dr. Németh Ferenctől, aki azt is elmondta, hogy a zsűri főbb szempontokat figyelembe véve hozta meg döntéseit. Számít, hogy az italok mennyire harmonikusak, s milyen a sav, cukor és alkohol összetételük.
A legutóbbi versenyen több arany oklevelek osztottak ki, mint ahányan megszerezték a második és a harmadik helyet. Ha valaki arra keresi a választ, hogy miért lett bronz, ezüst vagy arany fokozatú a borkészítménye, a zsűri tagjai nyilván meg tudják indokolni, ugyanakkor a legprecízebb szakmai felkészültség mellett is előfordulhat a részben szubjektív értékítélet. Dr. Németh Ferenc szerint épp az a szépsége a bormustrának, hogy az egyéni érzésvilág  is megtestesül benne, de megnyugtatta a versenyzőket, hogy a legjobb szándék vezérelte őket.
– A bor olyan csodálatos ital, amely minden nap más arcát mutatja – szólt az indoklás. Az okleveles borbíráló teljesen másnak látja a nedűt , ha ragyog a nap, és másként érzékeli, ha bosszúságok érik. A fehér abroszról felemelt pohár tartalma szintén eltér a barna vagy zöld díszítésű asztalon lévő társainál, és az sem mindegy, hogy milyen információkat tárol emlékezetében az adott borfajtáról.
Szakács Krisztián, Bágyogszovát jegyzője az önkormányzat nevében gratulált a résztvevőknek, továbbá a rendező Bágyogszovátért Közhasznú Egyesületnek. A „Bágyogszovát legjobb fehérbora” címet Horváth Gábor kapta meg. A „III. Bágyogszováti Borverseny legjobb fehérbora” elismerést Hegedüs Oszkár érdemelte ki.  Karmazsin József két díjat is magáénak tudhat, mert övé lett a „Bágyogszovát legjobb vörösbora”, valamint a „III. Bágyogszováti Borverseny legkiválóbb vörösbora"  cím.

Korábban az egyik legnagyobb probléma volt, hogy az öreg hordóba belekerült jó minőségű alapanyag sokat veszített értékéből, de szerencsére még ma is használnak olyan régi tárolókat, amelyek hozzák a formájukat. A szakemberek célszerűbbnek tartják a reduktív borászati technológia alkalmazását, vagyis üveg vagy kóracél tárolóedényeket kellene használni. A zsűri tagjai összességében elégedettek az utóbbi években elért fejlődéssel. A borverseny a szervezőbizottság nagy fokú esztétikai érzékéről, rendszeretetéről, szervezőkészségéről árulkodik. © MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 05. 13.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play