Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A bűnmegelőzési főelőadó hasznos tanácsai

Varga András azt javasolja, hogy ne könnyítsük meg a kerékpártolvajok dolgát, akik egyébként is egyre leleményesebbek, ezért ahol lehet, lakattal rögzítsük valamilyen nehéz tárgyhoz. A rendőr főhadnagy az internetes csalásokra és a biztonságos közlekedésre is felhívta a figyelmet.

A jó idővel együtt a kerékpárok is egyre gyakrabban előkerülnek a közlekedőknél. A Kapuvári Rendőrkapitányság rendszeresen felhívja az emberek figyelmét az ezzel kapcsolatos vagyonvédelmi tudnivalókra. Varga András elöljáróban arról beszélt, hogy a kerékpárok között is találhatóak olyan komolyabb értéket képviselő, több százezer forintba kerülő darabok, amelyekre vagyontárgyként kell vigyázni.
Amennyiben sokáig szeretné valaki használni a drága sport kerékpárját, már a legelején érdemes beszerezni egy megfelelő minőségű lakatot. A rendőr főhadnagy azt tanácsolja, hogy valamilyen stabil tárgyhoz, oszlophoz, korláthoz, biciklitárolóhoz rögzítsék a tulajdonosok. Amennyiben olyan helyen hagyják ott a járművet, ahol nem áll rendelkezésre valamilyen szilárd támasztófelület, legalább a váz és a kerék összelakatolásával nehezítsék meg a tolvajok dolgát.
Varga András korábban megszámolta az egyik iskolaudvaron lévő kerékpárokat, majd a lakattal rendelkezőket, ezt követően pedig számba vette azokat, amelyek tényleg le voltak zárva. Az eredmény azt mutatja, hogy a fiatalok sem fordítanak kellő figyelmet a biciklik védelmére, mert nyolcvanegyből negyvenhárom bicajon egyáltalán nem volt lakat és a felszereltek közül is mindössze tizennégyet zártak le, tehát a legtöbbet könnyedén el lehetett volna tolni.
A bűnmegelőzési főelőadó szerint amíg a rendelkezésünkre áll és bármikor használhatjuk, nem tulajdonítunk különösebb jelentőséget annak, hogy van egy kerékpárunk, és csak akkor ébredünk rá a fontosságára, ha valaki ellopja, pedig nem igényel nagy erőfeszítést, hogy a többi személyes holminkhoz hasonlóan bebiztosítsuk. A lakatot gond nélkül be lehet szerezni, és mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, hogy lezárjuk.

Használt laptop helyett ócska ruha, mobiltelefon helyett zacskó rizs, autóalkatrész helyett rozsdás vasdarabok, görkorcsolya helyett féltégla, és lehetne folytatni a felsorolást. Ezek a megtörtént esetek mind az internet veszélyeire hívják fel a figyelmet – mondta Varga András, aki nagyobb óvatosságra inti az embereket. Manapság egyre többen veszik igénybe az online vásárlás nyújtotta lehetőségeket, ezért a bűnözők is felfedezték maguknak ezt a területet. Ha minden a rendes kerékvágásban folyik, az eladó és a vevő egymásra találhat, a csalók viszont visszaélnek a helyzettel és néha nem létező terméket kínálnak. Máskor ugyan megérkezik a csomag, de köszönőviszonyban sincs a megrendelt termékkel és utólag már nagyon nehéz érvényt szerezni az igazunknak.
Lehetőleg kerülni kell az előre utalást, kivéve ha megbízható, több éve működő internetes kereskedelmi oldalról van szó. A termék ára is irányadó lehet, mert felkeltheti a gyanút, ha túlságosan olcsón lehet hozzájutni.
Az álláskeresőknek is résen kell lenniük, mert a bűnözők számos esetben közvetítőnek adják ki magukat és kihasználva az emberek kiszolgáltatottságát, fűt-fát ígérnek és eltűnnek az előleggel.

Varga András ezek után a passzív biztonsági eszközökre hívta fel a közlekedők figyelmét. A rendőr főhadnagy elsősorban az autóban lévő biztonsági övre gondolt, de ugyanilyen fontos, hogy a kisebbek az életkoruknak megfelelő gyermekülésben utazzanak. A magasítók arra szolgálnak, hogy a gyermekek vállától a mellkasán át vezessen a biztonsági öv, hogy valóban megvédje őket hirtelen fékezés esetén. Az sem lehet kifogás, hogy csak a közelbe utazunk, ezért felesleges erre a rövid időre a biztonsági öv, mert az autó indulásától a célba érésig kell használni – figyelmeztetett a szakember.
A bukósisak segédmotor kerékpároknál és nagymotoroknál egyformán kötelező. Varga András végül arra kérte a közlekedőket, hogy használják a passzív biztonsági eszközöket, mert életet menthetnek.

Beküldés dátuma: 2021. 05. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play