Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A családon belül éri a legtöbb bántalmazás a gyermekeket

A gyermekbántalmazások idejében való felismerésére hívta fel a szakemberek figyelmét az Emeri Erőforrások Minisztériuma, melyhez útmutatót bocsájtott az érintettek rendelkezésére.

Beledben tanácskoztak nemrégiben a gyermekvédelmi szakemberek. Az Egyesített Szociális Központ – Beled Gyermekjóléti Szolgálata által szervezett programon szó esett a gyermekek testi, illetve lelki bántalmazásáról, valamint ezek mielőbbi felismerésének módszereiről.
A sérülésekkel, horzsolásokkal járó fizikai bántalmazásnak szemmel látható jelei vannak, mentálisról pedig akkor beszélünk, amikor lelki sérülést eredményező konfliktushelyzeteket él át a gyermek. Utóbbi szintén okozhat maradandó károsodást, mely ráadásul kihat a későbbi fejlődésre. Amennyiben a szakemberek ilyet tapasztalnak, azonnal be kell avatkozniuk a család életébe – mondta Odoricsné Buthi Krisztina intézményvezető. A jelzőrendszer tagjai a gyermekkel kapcsolatban lévő személyek: a pedagógusok, az óvónők, a védőnők, a szomszédság és a teljes rokonság.
A gyorsaság nagyon sok problémás helyzettől megóvhatja a kicsiket, viszont ha későn későn érkezik a jelzés, már nem biztos, hogy a káros folyamatot vissza lehet fordítani. A szorongásos állapot, illetve a bűncselekmény elkövetésére való hajlam növekszik, ha az érintettek nem avatkoznak be időben.
2014. első nyolc hónapjában huszonöt alkalommal fordult elő gyermekbántalmazás a szociális központ ellátási területéhez tartozó helységekben. Az esetek nagy része lelkileg viselte meg a kicsiket, míg hét alkalommal testi fenyítést alkalmaztak a szülők. A legjobb családban is elcsattanhat egy-egy pofon – mondta a szakember –, de itt olyan fizikai bántalmazásról beszélünk, amely erős védekező reakciót indíthat el a gyermekben, aki emiatt negatív magatartásváltozás jeleit mutatja. Ha napvilágra kerül a probléma, a családgondozónak egy héten belül fel kell vennie a kapcsolatot az érintettekkel. Némileg árnyalja a képet, hogy kevés eszközzel rendelkeznek a szakemberek, akik emiatt inkább a megelőzésre helyezik a hangsúlyt. Itt lépnek be a képbe az osztályfőnökök, mert ha sikerül bizalmi kapcsolatot építeniük a gyermekekkel, talán a társszervekkel együtt időben be tudnak avatkozni. Sajnos a statisztikák és a valóság is azt mutatja, hogy otthon éri a legtöbb atrocitás a kicsiket.

Beküldés dátuma: 2014. 10. 21.

Kapcsolódó hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play