Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A csapatversenyek összekovácsolják a gyerekeket

Hoffer Károlynénak mind a mai napig kihívást jelent a tanítványokkal való foglalkozás, pedig több mint harminc éve választotta ezt a hivatást. A babóti általános iskolában kilenc évig dolgozott, majd 1990-ben jött át a kapuvári Pátzayba, ahol az elsőtől a negyedikes osztályig tanítja a gyerekeket. Három évtizedes pályafutása során sokat változott a tanulóifjúság, de úgy érzi, most is megtalálja velük a közös hangot. Háromfős csapatok jelentkezhettek a tavaly októberben meghirdetett háromfordulós levelezős Komplex Tehetséggondozó Versenyre. A gyerekek meghatározott időközönként kapták meg a feladatokat, amelyeknek otthon álltak neki, de mivel az összetett kérdések sok utánajárást igényeltek, néha szükségük volt a felkészítő tanár segítségére is. A harmadikasok közül 400 csapatból 40 jutott tovább az országos megmérettetésre, a kapuváriak pedig a 23. helyen végeztek. A verseny alcíme – “Itt születtem én...” – arra utal, hogy a feladatok hazánk alaposabb megismeréséhez kapcsolódtak. Németh Marina társaival sokat gyakorolt a versenyre, amelyen nehéz feladatokat is kaptak. Neki talán a matek és a rejtvény ment a legkönnyebben.
A 2/b-sek négyfordulós versenyen vettek részt. A gyerekek önálló keresgéléssel és szülői segítséggel oldották meg otthon a feladatokat, amelyeket az iskolában a pedagógus segítségével újból átnéztek. Mészáros Györgyi szerint a tanulók a felkészülés során olyan plusz ismereteket szereztek, amelyekre az órákon nem lett volna lehetőségük. A pedagógus büszke arra, hogy másodikas tanítványai az előkelő 15. helyen fejezték be a biztos tantárgyi tudást feltételező komplex versenyt. Kalmár Kornél határozott kisfiú, ezért a fővárosi megmérettetésen sem izgult nagyon. Elmondta, hogy  máskor is szívesen részt vesz hasonló versenyen.
Kapuiné Brányi Adrienn öt éve dolgozik a Pátzay iskolában. A pedagógus az egészségügyi pályán indult el, aztán inkább  a tanítást választotta. A gyesről visszatérve sokáig szerződéses munkaviszonyban foglalkoztatták, ezért több intézményt is megjárt. Mostani csapatával a második éven már bejutottak az országos döntőbe: tavaly a hagyományok és szokások témakörben készültek fel, idén pedig még összetettebb feladatok vártak rájuk. Az első három fordulóra inkább otthon készültek, de az országos döntőre már elkelt a rendszeres iskolai segítség. A pedagógus úgy érzi, hogy némi hátránnyal indultak a gyerekek, mert a vetélkedő teljes egészében az Apáczai Kiadó gondozásában megjelenő könyvekre épít, a kapuvári diákok pedig nem ezekből tanulták az éneket és a környezetet. Ennek ellenére nagyon teljesítettek: a maximálisan megszerezhető 130-ból 95-öt szereztek, ami a 18.helyre lett elég. A 4/b-be járó Varga Júlia osztályfőnökével mindennap átvett egy-egy feladatot. A legjobban a szövegértéssel kapcsolatos és a rajzos példákat kedvelte.
Balogh Tünde tizenegy éve dolgozik a kapuvári térségi iskolában. Szerencsésnek vallja magát, mert harmadik munkahelyén  mindhárom szakterületét kamatoztathatja. A magyart, történelmet és angolt tanító pedagógus osztja az előtte szóló kollégái véleményét, amely szerint egyre nagyobb kihívás a gyerekekkel való foglalkozás, de úgy véli, hogy aki igazán szereti a tantárgyat, az ha különböző  módszerekkel is, de megszeretteti a diákokkal. A háromnapos, Balatonbogláron megrendezett Országos “Kazinczy” szépkiejtési versenyre választott és kötelező szövegből készítette fel Kapui Zsófiát, aki a megfelelő hatás érdekében előadói képességét is bemutatta.  Az eredmény nem maradt el: a kapuvári tanuló bronz minősítést kapott. Zsófi jól érezte magát az erős mezőnyben, és számára külön érdekes volt, hogy Vacha Imrétől származott az akkor kapott “idegen” szöveg, miközben a nyelvészprofesszor a zsűriben szerepelt.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 09.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés