Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A csornai Arany iskolában óvodától egészen 23 éves korukig segítik a tanulókat

A csornai Arany János EGYMI szakiskolai képzésén részt vevő fiatalok 80-85 százaléka megtalálja a helyét a munka világában, ráadásul egyszerre két részszakmát is elsajátítanak. Az intézményben 23 éves korukig tanítják a diákokat, de utána sem hagyják magukra a családokat, mert minden segítséget megadnak számukra az elhelyezkedéshez, illetve a továbblépéshez.

A csornai Arany János EGYMI-ben tizenkét fővel növekedett a gyermeklétszám, és riportunk készítésekor további diákok érkezésére számítottak. Szintén pozitív változás, hogy gyarapodott a pedagógiai munkában dolgozók létszáma, négy új kollégával kezdték meg a 2022/2023-as tanévet.
Az óvoda befogadóképessége tíz fő, de nem utasítják el az afelett jelentkező szülőket és gyermekeiket. Ilyenkor inkább a személyi feltételeket alakítják úgy, hogy minden gyermek megkapja a megfelelő ellátást.
Az általános iskolában a tanulók részére autista, logopédiai, továbbá tanulásban és értelmileg akadályozottak osztályában szervezik a tanítást.
A szakiskola mellett készségfejlesztő iskolai ellátást is biztosítanak, továbbá az alapfeladataik közé tartozik a konduktív és az utazó gyógypedagógiai ellátás is.

Az idei tanévben előrelépés történt a középsúlyos értelmi fogyatékosok ellátásában: külön tanulócsoportot indítottak el az autizmus diagnózisával küzdő gyerekeknek. Három tanulócsoportban, összevont évfolyamokon foglalkoznak az alsós életkorú középsúlyos diákokkal.
A logopédiai osztályban tíz kisgyermek volt eddig, de a mostani tanévtől a diagnózisokra való tekintettel, kétszer öt fős osztályban tanulhatnak – mondta Bella Imréné. Az intézményvezető hozzátette: néhány gyermek állapota, és a hatékony fejlesztés miatt szükség volt a kisebb létszámokra.
Az autista osztályban 10 gyermek tanul, ebben a közösségben ép intellektusú, és tanulásban akadályozott autizmus diagnózisával küzdő kisgyermek kapott elhelyezést.
– A készségfejlesztő iskolában is történt változás. Itt a szakma alapjaira tanítják a fiatalokat. A szövött-tárgy készítő szakma a mostani tanévtől kiegészült a háztartástan és az irodatechnikai eszközök használatának oktatásával.

A szakiskola szakmai előkészítő osztályában tizenhárom diák tanul. Két rész-szakma elsajátítására van lehetőség: az egyik a parkgondozó, a másik pedig a sütőipari gyorspékségi munkás. A 9/E osztályt befejező tanulónak még mindig van további módosítási lehetősége.
A parkgondozók esetében a gyakorlati képzést saját szakoktatóval oldják meg, a sütőipari és gyorspékségi munkások viszont külső tanműhelyben ismerkednek a mesterség alapjaival. Idén csak a győri Ceres Sütőipari Zrt-nél történik a képzése az Aranyba járó gyerekeknek.
– Nálunk a gyerekek általában mind a két részszakmát elsajátítják, és úgy mennek tovább a munka világába. A sütőiparban nagyon jó arányú az elhelyezkedésük. A győri Ceres üzem már úgy engedi el a gyerekeket, hogy visszavárja őket. Arra is volt már példa, hogy a parkgondozó képesítéssel valamilyen rokonszakmában helyezkedtek el a tanulók – tájékoztatott a lehetőségekről Bella Imréné, majd hozzátette: a sütőipari és gyorspékségi szakmát tanulók megközelítőleg havi 100 ezer forint ösztöndíjban részesülnek, amennyiben nincs igazolatlan hiányzásuk. További elvárás velük szemben, hogy a munkaszerződés keretében a munkavállalók szabályrendszere vonatkozik rájuk, ami szerint éves szabadság jár a tanulóknak, így a kilencedik évfolyam befejezése után, a nyári szünet helyett a szabadságot részarányban vehetik ki.

Az utazó gyógypedagógus a tanórák után biztosítja a környék iskoláiban a sajátos nevelési igényű gyermekeknek a rehabilitációs foglalkozásokat. Sajátos módszertant alkalmaznak az általuk ellátott gyermekek fejlesztése során.
A pedagógushiány miatt az utóbbi években kevesebb terápiát tudtak biztosítani, de idéntől kezd helyreállni a külső ellátás igényének kielégítése is. Az egyéni foglalkozásokat házon belül oldják meg, mert nem lehet megoldani a fejlesztőeszközök állandó mozgatását, ezenkívül nyugodt, speciális körülményekre van szükség a gyermekek fejlesztéséhez. Az idei tanévtől ismét el tudják látni az óvodákból érkező kérelmek egy részét is.
Mivel az Arany iskolában 23 éves korukig maradhatnak a fiatalok, a családoknak valamilyen megoldást kell keresniük a későbbiekre is. Előfordul, hogy szociális intézményben helyezik el a sérült családtagot, míg mások úgy alakítják át az életvitelüket, hogy otthoni környezetben marad, felügyeletet és tartalmas időtöltést biztosítanak számukra.

Beküldés dátuma: 2022. 10. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés