Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Csornai Bárdos Lajos Kórust a fellépések tartják életben

A Csornai Bárdos Lajos Kórus alapítása óta az egyetemes és magyar kóruskultúra ápolását és megkedveltetését tekinti legfőbb céljának. A zeneszerző,
karnagy nevét 1988-ban vette fel az együttes. Tavaly fennállásuk 55. évfordulóját ünnepelték, idén pedig első alkalommal rendezték meg farsangi báljukat.

 Az első csornai „Dalos” bál ötlete Neuberger Imrétől származik. A szervezők a programot bevételszerzési és szórakozási szándékkal hozták létre – mondta a Csornai Bárdos Lajos Kórus elnöke. A rendezvényt hagyományteremtő szándékkal indították útjára, mert fontosnak tartják, hogy az énekkar tagjai ne csak a próbákon és fellépéseken találkozzanak egymással. A kirándulások és egyéb fakultatív programok még szorosabbá fűzik a kórustagok egymáshoz való viszonyát, és nem utolsósorban jót tesz a műfaj népszerűségének is. 

A vegyeskart 1959-ben Nagy Kálmán hozta létre Központi Énekkar néven. Fennállásuk 55. évfordulója alkalmából tavaly kórustalálkozón emlékeztek a kezdetekre. A kórus a legutóbbi évtizedekben nyolc alkalommal kapta meg az Országos Aranykoszorús Minősítést. A Magyar Rádió Kóruspódiumán tizenöt alkalommal szerepeltek. Az énekkar gyakori résztvevője a városi rendezvényeknek, de hívják őket a környező településekre is. Országhatáron túl Erdélyben, Kárpátalján, Szlovákiában, Ausztriában és Hollandiában énekeltek, de a legutóbbi tizenöt esztendőben nem jártak külföldön. Neuberger Imre elmondta: A kórust a fellépések tartják életben, ugyanakkor egyelőre nincs 2015-re ütemezett bemutatójuk, hisz az anyagiak sok mindent behatárolnak.
Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy az önkormányzat a jövőben még szorosabb kapcsolatot létesít a csornai kórussal. A „dalosok” első farsangi báljukon stílszerűen három kórusművet adtak elő, majd a Pántlika Táncegyüttes és a Joker Zenekar szórakoztatta a közönséget.

Beküldés dátuma: 2015. 02. 03.

Kapcsolódó hírek

 • Megalakult a Csornai Református Missziói Egyházközség

  Csornán jövője van a reformátusoknak, ami az Úristen ajándéka, de azért a gyülekezett tagjainak is sokat kell tennie azért, hogy önálló közösségként vegyenek részt a református egyház életében – mondta dr.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play