Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A csornai csata emlékei Téten

„A csornai csatában 1849. június 13-án elesett Dzwonkovszky László és Münster Ede honvéd huszár századosok emlékére emelte a hálás nemzet kegyelete 1886. június 13-án” - olvasható a téti katolikus temető egyik sírfeliratán.

– Ha valaki megkérdezi Téten – akár gyermekeket, akár felnőtteket –, hogy hol vannak a lengyel sírok, mindenki meg tudja mondani. A sírt évtizedek óta gyerekek gondozzák, és büszkén merem mondani, hogy mindig rendben van; legutóbb az önkormányzat hozatta ide a kavicsot. Környezete mindig tiszta, sosem gazos, a vaskorlát frissen festve – mondta Kiss Lászlóné, aki rendszeresen gondozza az evangélikus temetőt,.
A nyugalmazott pedagógustól azt is megtudtuk, hogy itt ünnepli a település március 15-ét, ezen a helyen róják le kegyeletüket a tétiek, a polgármesteri hivatal dolgozói, a civil szervezetek. Az említett két személy a csornai csatában súlyos sérülést szerzett. A történet szerint Téten csak egy napig tartózkodtak az ideiglenes kórházban, aminek helyén jelenleg családi ház áll.
A hálás nemzet, az akkor élt tétiek hazánkért tett hősi cselekedetükért, kegyeletük jeléül állíttatták fel a síremléket. Kiss Lászlóné megemlítette Gyapay Dénes nevét is, akinek birtokai voltak Téten, Bezin, Cakóházán, Rábcakapin és Dénesfán (akkori nevén Dénesházán). Dénesfát egyébként róla nevezték el, és utolsó éveit Vas megye határán elhelyezkedő községben töltötte. Gyapay Dénes három társával vett részt a csornai csatában, majd földbirtokait is feláldozta a hazáért. A család sírboltja egyébként Téten található.
Kiss Lászlóné hívta fel a figyelmünket a katolikus temetőben látható, történelmi múltunk nagyjaira emlékeztető síremlékre is. Nagyon fontos az utókor számára, hogy ismerje meg múltját, mert nem mindegy, hogy milyen példát látnak maguk előtt a gyerekek, akik a jövő nemzedékét jelentik. – Örülnénk annak, ha a későbbiekben is így megbecsülnék és rendben tartanák az emlékhelyet, továbbá itt ünnepelnék a március 15-ét – fogalmazott a nyugdíjas pedagógus.

Beküldés dátuma: 2016. 06. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés