Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A csornai testépítő pályafutása csúcsára ért

Bogáti Árpád erősen definiált, szálkás, száraz izomzatával meggyőzte a zsűrit. A csornai versenyző nem tartozik a jólmegtermett emberek közé, viszont a világbajnokságon a testarányok is számítanak, azonkívül a sportolónak meggyőzően kell fellépnie, hogy elhitesse mindenkivel: ő a mezőny legjobbja.

A több mint két évtizede edző Bogáti Árpád – öt év kihagyás után – tavaly ősztől újból rákapcsolt. A testépítő úgy érezte, az utóbb időben kissé elhanyagolta magát, ezért a várható eredményektől függetlenül is motiválta, hogy újból formába lendüljön. Akkor legfeljebb csak sejthette, hogy idén nyáron világbajnok lesz.

Aki hosszú ideje sportol, nemcsak tartást ad neki, de külsőleg is elér egy bizonyos szintet, s onnantól kezdve kritikusabban szemléli önmagát. A felkészülés több fázisból áll: Az első lépés a tömegnövelés, ami nagyobb súlyokat és hosszabb pihenőket jelent. A vitaminok és ásványi anyagok, valamint a magasabb szénhidráttartalmú ételek mellett odafigyelnek a fehérjében gazdag táplálékbevitelre. A középső szakaszban jöhet a formázás, amikor visszaszorul a szénhidrát, és a magasabb ismétlésszám mellett előkerülnek a kisebb súlyok.
Bogáti Árpádnak a fekvenyomás nem az erőssége, de guggolásból ma is simán felemeli a 200 kg-ot. A sportoló bicepsz erősítéshez 30-40 kg-ot használ, szálkásításhoz még kevesebbet.
2014-ben második felében kilenc versenyen vett részt, melyből hatot megnyert, idén tavasszal pedig négyszer mérette meg magát. A csornai versenyző a kvalifikációra nem készült teljes bedobással, épp csak annyira, hogy elegendő legyen a világbajnokságon való részvételre. Idén júniusban Varsóban rendezték meg az NAC világbajnokságot, melyen a 167 cm alattiak kategóriájában a második lett úgy, hogy a világbajnok versenyzővel egyenlő pontarányban végzett. A szabályok szerint ilyen esetben még egyszer meg kellett volna mérkőznie az azonosan teljesítő versenyzőknek, de a zsűrik valahogy erről „megfeledkeztek”, és a spanyol testépítőé lett az első hely. Bogáti Árpád három hét a 40 év felettiek kategóriájában indult el a Szlovéniában megrendezett I.B.F.F. világbajnokságon.
– A mezőny nagyon erős volt – emlékezett vissza a sportoló –, összesen tizenheten indultunk, itt viszont sikerült megnyernem a világbajnokságot. A 73 kg-mal mérlegelő csornai versenyző 100 kg, és bőven 170 cm feletti ellenfelekkel küzdött az elsőségért, mivel ebben a kategóriában nem volt súlymegkötés.
A több évtizedes sportpályafutása csúcsára érő testépítőt nemrég meghívták a világon a legmagasabb versenynek számító, Angliában megrendezendő IFBB amatőr Mr. Olympiára. A sportoló más irányú elfoglaltsága miatt nem tud részt venni a rangos őszi programon, de a felkérés hatalmas elismerés számára.

Bogáti Árpád, a közel tizenöt éve megnyílt Body Aréna Fittnesz és Testépítő Terem edző-tulajdonosa a nézők figyelmébe ajánlotta a fitness modell kategória nagyon ígéretes tehetségét. Kecskeméti Bettina először vett részt a népes mezőnnyel indult Bodysport Kupán, amikor mindjárt a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A huszonegy éves fiatal versenyző néhány héttel a világbajnoki selejtező után  Komáromban szintén dobogós lett.
Másfél–két éve jár a konditerembe, ahol annyira megtetszett neki a légkör, hogy beiratkozott egy fitness iskolába. A fitness–testépítő szak elvégzése mellett heti öt–hat napot edzett. 2015 elején beszélte meg Bogáti Árpáddal, hogy felkészülne a tavaszi versenyszezonra. A kardio és súlyzós edzésekhez társult a szigorú diéta, ami nagyon monoton: csak csirkemellből, halból, rizsből és zöldségekből áll. Bettina a május 2-i fővárosi verseny tehetségkutató kategóriájába nevezett be, amelyen tizenkét ellenfele közül kilencet maga mögé utasított. A komáromi Monostori Erődben rendezett nemzetközi fitness versenyen két kategóriában indult, így megszerezte a második és a negyedik helyezést. A fitness–modell kategóriában elengedhetetlen kritérium a feszes, narancsbőr mentes, tökéletes bőr és némi izomzat. Ebben az esetben kerülendő a túl fejlett muszkli, mert másként érvényesül a bemutatandó négy alappóz.
Kecskeméti Bettina rövid távú céljai közt szerepel az őszi versenysorozatra való felkészülés, a későbbiekben pedig egy Európa– vagy világbajnoki cím elérése. A Body Arénában rendszeresen gyakorló versenyző a hét minden napján „hű marad” választott hobbijához, mert személyi edzőként dolgozik Győrben.

Hölgyeknek és férfiaknak egyaránt adott minden lehetőség a testmozgásra a Petőfi lakótelepen üzemelő, szaunával, szoláriummal berendezett edzőteremben, ahol ráadásul személyre szabott edzés- és étkezési tervvel várják a jelentkezőket.
Az edző csak az ismétlések számát írja elő az konditerembe betérő látogatóknak, mert mindenkinek más a teherbírása, ezért a páciensek maguk tapasztalják ki, hogy mekkora kilóval képesek dolgozni. Az trénerek élőben és interneten is szívesen válaszolnak az érdeklődők szakmai jellegű kérdéseire. Addig is érdemes szem előtt tartani: Az egészséges életmód elengedhetetlen része a rendszeres edzés és a megfontolt étkezés.

Beküldés dátuma: 2015. 06. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés