Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A csornaiak nagy része támogató magatartást tanúsít a járvány idején

Lehet, hogy eleinte drasztikusnak tűntek a Csornán bevezetett intézkedések, de az a helyzet állt, elő, hogy csak a gyors, azonnali reagálás a célravezető. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester a következő példával érvelt: sokkal nehezebb megállítani a lejtőn lefele száguldó autót, mint ott, ahol már időben behúzzák a kéziféket.

A koronavírus-járvány kitörésének elején nehéz volt beszerezni a védőfelszereléseket, de azóta ez is megoldódott és megfelelő mennyiségű és minőségű eszköz áll a rendelkezésre – tudtuk meg Csorna polgármesterétől. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin szerint viszont csak akkor érdemes értékelésekbe bocsátkozni a rendkívüli helyzettel kapcsolatban, ha valamennyire magunk mögött tudjuk a világjárványt.

Mivel emberéletekről van szó, nincs itt az ideje a latolgatásnak, szinte az előkészítéssel egy időben kell meghozni az azonnali döntéseket – tette hozzá a polgármester. Nagy viták árán született meg az ingyenes parkolás bevezetése Csorna területén. A gazdasági szempontokat háttérbe szorítva határozta el a városvezető, hogy az emberek biztonsága az első, ezért most el kell tekinteni az önkormányzat várható bevételkiesésétől. Nem lenne szerencsés, ha a gyógyszertárba és a boltba igyekvők megállóhelyet keresve még nehezebben intéznék el halaszthatatlan ügyeiket.

A veszélyhelyzet március 11-i bejelentését követően már az első hétvégén, azonnali hatállyal összeült a helyi operatív törzs, hogy megvitassa a legfontosabb tennivalókat. Az online tanácskozás azóta is rendszeres, mert hétfőtől vasárnapig, minden nap 9 órakor megbeszélik az aktuális feladatokat.
A legdrasztikusabb lépéseket kellett bevezetni a bölcsődére, az óvodákra, az iskolákra és kulturális intézményekre vonatkozóan. Számos kérdés merült fel: Hogy folytatódjon az oktatás-nevelés, miként lehet megoldani az étkeztetést? Ugyancsak a családokat érintette a játszóterek lezárása, ami szintén nem tűrt halasztást a csoportosulások elkerülése miatt.

– Minden nap az információk tömkelegével kelek és fekszem, de értelemszerűen az a legfontosabb, hogy mi történik Csornán. A megfelelő adatok, információk nélkül azonban lehetetlen meghozni a megfelelő döntéseket. Van amikor óránként jönnek a telefonhívások, hogy mi a teendő és hol kell segíteni – mondta dr. Bónáné dr. Németh Katalin, aki közben persze figyeli a tágabb környezetünkben történő változásokat is, amelyek szintén befolyásolják a mindenkori döntéseket. A helyzet korántsem egyszerű, hiszen a felelősség főleg a polgármesterekre hárul – állapította meg.

A helyi operatív törzs tagja a rendőrkapitányság és a katasztrófavédelem egy-egy tagja, a járási hivatal vezetője, a kórházparancsnok és az intézmény igazgatója, a Vilmos Park Kft. ügyvezetője, a szociális központ vezetője és természetesen a város polgármestere.
Jó tudni, hogy az ember nincs egyedül – tette hozzá a városvezető, aki kiemelte a rendőrség és a polgárőrség erőn felüli munkáját. Továbbá beszélt az önkéntes tűzoltókról, akik részt vesznek a közterületek fertőtlenítésében. Ha kell éjszaka is, teljesen ingyen és önzetlenül végzik a feladatokat a legelejétől fogva. Ott, ahol a legtöbb emberre lehet számítani, vagyis a legforgalmasabb helyeken kezdték el a műveletet, amit Földszigeten és Csatárimajorban folytattak.

– Persze még most is van olyan, aki nem veszi elég komolyan a veszélyhelyzetet, de szeretném megköszönni a csornaiak támogató hozzáállását, mert a többség megteszi, amit lehet. A kormányzati intézkedéseknek köszönhetően sikerült ellaposítani a járványgörbét, de még nincs itt a teljes lazítás ideje, mert nem tudjuk, hogy mikor lesz vége – hangsúlyozta dr. Bónáné dr. Németh Katalin, aki szerint most különösen igaz a megállapítás: csak együtt sikerülhet, vagyis közösen fogjuk leküzdeni a nehézségeket. A polgármester arra kéri a csornaiakat, továbbra is tartsák be az előírásokat.

Önkéntes Mentőszervezet fotója: Szabados Tibi

Beküldés dátuma: 2020. 04. 29.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek