Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A diákolimpiai részvétel komoly dicsőség

A kyokushin karate diákolimpia elődöntőjét Várpalotán rendezték meg, mely a 2013-as esztendő legnagyobb versenyét jelentette az általános és középiskolai korosztály számára. A csornai és kapuvári sportegyesület hét fővel képviseltette magát ezen a rangos megmérettetésen. Horváth Tibor edző örömét nem leplezve jelentette be: a miénk lett két aranyérem, és mellette a diákok a második, valamint a harmadik helyezést is megszerezték. Nehéz lenne eldönteni, hogy ki lepődött meg jobban, a felkészítő vagy  a versenyző, de a magát először komolyabban megmérettető Szabó Martin kiváló küzdelme után felállhatott a dobogó legfelső fokára. Ha a későbbiekben is ilyen jól akar szerepelni, akkor a korához képest erős, tömör testfelépítésű fiúnak a gyorsaságán és a figyelmén kell  javítania. A karatéka újsághirdetés alapján kapott kedvet a sporthoz, s döntését azóta sem bánta meg. A rúgások és ütések után mesterétől elsajátította a védés technikáját is. A két évvel ezelőtti tavaszi vizsgája után a formagyakorlatokat tanulta meg. A felkészültségét egyelőre 8 kyuval bizonyító fiú heti három edzésen vesz részt, de ez nem akadályozza a tanulásban. Arra a kérdésre, hogy szeretné-e megszerezni a fekete övet, Martin sűrűn bólogatott.

A karateedző a várpalotai versennyel kapcsolatban megjegyezte: már az odaérkezés sem volt egyszerű, hiszen a zord időjárás jócskán megnehezítette. A mérlegelés után vette kezdetét az orvosi vizsgálat, s utána a kisebbek kezdték a versenyzést. A diákolimpiai rendszerben kialakították a formagyakorlatokat is, tehát még a délelőtt folyamán ezeket teljesítették a gyerekek. A két első helyezett küzdelemben mutatkozott a legjobbnak, Bojnár Kornél pedig formagyakorlatával győzte meg a zsűrit, és került a harmadik helyre. Horváth Tibor szerint a fiú annyira jól teljesített, hogy megérdemelte volna az ezüstérmet, és még nagyobb összpontosítással akár az első helyre is juthatott volna.  A kónyi karatéka négy és fél éve hódol a sportágnak. Kornél barátját kísérte el az egyik edzésre, majd legközelebb maga is csatlakozott. A kisebb kaliberű, kezdőknek szánt versenyek után tavaly ősszel részt vett a magyar bajnokságon is, idén pedig elindult a diákolimpián. Az elszánt tanuló célja a nagyobb övfokozatok megszerzése, valamint az egészséges életmód.

A lecke fel van adva a csornai és a kapuvári karatékáknak. A legjobbak részt vehetnek az áprilisi nyíradonyi döntőn,  ezenkívül más területi rangadók is lesznek, amelyek biztosítják a továbblépést. Az utánpótlás-nevelésben részt vevő fiataloknak pedig a kisebb versenyeken kell bizonyítaniuk.  Általánosságban elmondható, hogy a küzdősportokban annak van nagyobb sansza, aki erős fizikummal rendelkezik, mert a hatvan és a százhúsz kilogrammos versenyző is szembe kerülhet egymással a súlycsoport nélküli versenyeken. Nem nehéz kitalálni, hogy a továbbjutásra kinek van nagyobb esélye. Aki bekerül a világbajnokság  harminckettes körébe, biztos lehet benne: a szakma felfigyel tehetségére. De mi a helyzet a régóta bíráskodó edzővel? Horváth Tibor 2006-ban szerezte meg nemzetközi minősítését a Budapesten  megrendezett Európa-bajnokságon, s az ún. sarokbírói szint után nemrég megkapta azt a fokozatot, mely a mérkőzések levezetésére is feljogosítja őt. A csornai edző meghívást kapott a vilniusi  világkupára, amely számára nagyon nagy megtiszteltetés, hiszen a bíró másodszor vehet részt ilyen magas szintű megmérettetésen.
Horváth Tibornak csupa meglepetés a 2013-as esztendő, mert a versenyeredményeken kívül nemrég megtapasztalta az önzetlen szülői segítséget is. A támogató nemcsak saját gyermekének, hanem a vele küzdő többi fiatalnak is hozzájárult a sérülések kivédésére szolgáló védőfelszerelések beszerzéséhez. Továbbá nagyon fontos számukra az önkormányzati támogatás, mert enélkül nem tudnának elmenni a versenyekre.

Kovács Ádám a tavalyi magyar bajnokságon a második helyen végzett, decemberben pedig megszerezte a zöld övet. A vizsgán felmérték az erőnléti állapotát, majd formagyakorlatot kellett bemutatnia. A küzdelemmel zárult bemutató így sokáig tartott – tette hozzá a karatéka. Ádámnak jól kezdődött az idei esztendő, mert a várpalotai diákolimpiai elődöntőn pont azt az abonyi ellenfelét győzte le, aki a magyar bajnokságon bizonyult nála jobbnak. A csornai CSSE sportolója az április 20-i döntőn szeretne a dobogó legfelső fokára állni.
Ádám testvére, Kovács Eszter szintén ott volt a tavalyi magyar bajnokságon, ahol másodikként végzett. A 4. kyus lány hozzászokott a versenyekhez, de testvéréért mindig aggódik. Eszter szerint az erőnlét mellett legalább olyan fontos a fejben való felkészülés. Mivel a várpalotai elődöntőn súlycsoportját egyedül képviselte, összevonták a másik három indulóval. A diáklány elégedett harmadik helyezésével, s a későbbiekben is a dobogós szereplésekre törekszik.


Kronekker Roberta a kapuvári CSSE színeiben versenyez. A várpalotai megmérettetés előtt hetente öt alkalommal edzett. A küzdelem és az erősítő gyakorlatok próbára tették a lány erejét, de a kitartás meghozta a sikert: a diák a második helyen végzett. Szlovák ellenfele jobbnak bizonyult a fejrúgásokban, de a sárga öves Robertának már a küzdelem alatt is fájt a térde, ami valószínűleg közrejátszott az verseny végkimenetelében. A hetedikes diákot a sok edzés nem hátráltatja a tanulásban, hiszen négyes-ötös érdemjegyeket szerez az iskolában.

Beküldés dátuma: 2013. 04. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek