Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A farádi közösségi teret a helyiek megtöltik élettel

Nagy az öröme a farádiaknak, hisz nemrég többfunkciós beruházást avattak fel a településen. Az önkormányzat a létesítményt saját erejéből nem tudta volna kivitelezni, de szívesen kiegészítették az Európai Unió és a Magyar Kormány által nyújtott pályázati pénzt.

– Tessék szívesek lenni, megtekinteni a birodalmunkat – invitálta a vendégeket a polgármester. Egy lépéssel előbbre jutott a falu terveinek megvalósításában, amikor a régi általános iskolából varázsoltak közösségi házat. Farádon a Költészet napján vágták át a nemzeti színű szalagot. Szalai Zoltán szerint a létesítmény nagyon ráérett a felújításra. Külön köszönet illeti Pálfi Zoltánné jegyzőt, Kovács Lászlóné pénzügyi főelőadót és a többi kolléga munkáját, akik részt vettek a sikeres pályázat megvalósításában.
Sok farádit szép emlékek fűznek az épülethez, hisz ott járták ki az általános iskolát. A település első embere elmesélt egy régi, de igaz történetet az iskola udvarán álló diófáról: Az első hetekben a nebulók kiszabadultak az udvarra, ahol látva a diófát, elkezdték dobálni.
– Na bim–bum, jött a dió, szedtük össze – hangzott az elbeszélésben. Igen ám, de nagy igyekezetükben a fa lombja alá futó társukat találta fejbe az egyik lefele tartó tégladarab. A csintalan gyerekek természetesen megkapták méltó büntetésüket, vagyis az akkoriban szokásos „körmösüket”. Az iskolások tanultak az esetből: másnap nem dobálták, hanem lerázták a termést a fáról.
Az egykori alsó tagozatos iskolaépületet a mai kornak megfelelő állapotra hozták, ahol helyet kapott a könyvtár, valamint a modern gépekkel felszerelt számítógépterem is. A könyvtárat napi rendszeres nyitva tartási időben szeretnék az olvasóközönség rendelkezésére bocsátani. Az egyik helyi nyugdíjas pedagógus még szombatonként is elvállalná a bibliotéka üzemeltetését. A mai divatos szóhasználattal élve: a közösségi tér a nagyobb tömeget megmozgató rendezvényeknek adhat helyet.
A másik projektre az önkormányzat és a farádi tagokból verbuválódott Hanyi Táltoscsikók Íjász és Hagyományőrző Egyesület pályázott. A közel hétmillió forintból bővítették eszközállományukat: hangosítóberendezést és mobil sátrat vásároltak. A létesítmény mögötti lovas pálya környékét is alkalmassá tették az oda érkező vendégek fogadására. A Hanyi Íjászok nevében Csombók Imre mondta el gondolatait az ünneplőknek, a farádiaknak pedig azt kívánta, hogy legyen sok élményben részük a megszépült területen. Az épülethez tartozó udvaron felállították azt a két pavilont és szabadtéri kemencét, amelyben vendégek fogadására szánt finomságokat fogják elkészíteni.
Az Európai Unió és Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás számszerűsítve a következőképpen alakult: A Darányi Ignác Terv „Agroturisztikai szolgáltató létesítmény”-re közel hétmillió forintot, a „Közösségi ház kialakítása” címmel pedig megközelítőleg 30 millió forintot nyert a farádi önkormányzat. A takarékos gazdálkodásának köszönhetően közel 10 millió forinttal egészítette ki az utóbbi összeget.
Az átadóünnepségen részt vevő dr. Czapáry-Martincsevics András, a Magyar Nemzetőrség „Török István” Győr-Moson-Sopron Megyei Szövetségének vezetője könyveket gyűjt az erdélyiek számára. A farádi és a rábatamási általános iskola is csatlakozott a kezdeményezéshez, és a rendezvény alkalmával adták át a helyiek által felajánlott magyar nyelvű kiadványokat a dandártábornoknak, aki eljuttatja a címzettekhez az olvasmányokat.
Gyopáros Alpár szerint nem túlzás azt állítani, hogy Farád példát állít a térségnek, a Rábaköznek, a környező falvaknak, sőt hova tovább Csornának is. Az indoklásban több mindent fel lehetne sorolni – jegyezte meg az országgyűlési képviselő – de a település szépítése mellett sokkal jelentősebb a közösség érezhető együttműködése. A Farádon tapasztalt összefogás manapság ritka, mert az önkormányzat mögé egyként sorakoznak fel a helyi lakosság által alkotott civil szervezetek.
Szalai Zoltán az országgyűlési képviselő ötletéből kiindulva megígérte az egybegyűlteknek, hogy a következő átadási ünnepség alkalmával elültetnek egy diófát, mely az utókornak szánt üzenetként is felfogható: Vigyázzanak egymásra és szeretett falujukra!

Beküldés dátuma: 2015. 04. 21.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés