Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Fertő tó magyarországi szakasza része az európai kerékpáros vérkeringésnek

A Fertő-tájon kialakított kerékpáros út méltó folytatása az osztrák oldalon megszokott, jó minőségű, több kilométernyi biciklis úthálózatnak. A projekt teljes átadására idén tavasszal kerül sor.

A Magyar Kormány  a Vidékfejlesztési Minisztériumon keresztül 450 millió forintot különített el a Fertő menti kerékpárút-hálózat fejlesztésére. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága által vezetett konzorcium jó gazda módjára használta fel a rendelkezésre álló forrást, s hogy erről a közvéleményt is tájékoztassa, bejárás során tekintették meg az eddigi eredményeket. A programtervnek megfelelően felújítottak 21 kilométernyi, rossz állapotú, önkormányzati tulajdonban lévő  kerékpárutat – számolt be a fejleményekről Reischl Gábor igazgató.
 Amennyiben meglesznek az engedélyezési és kiviteli tervek, a beruházás későbbi fázisában, uniós forrásból fognak nekilátni a Balf és Fertőrákos közötti, további 14 kilométeres szakasznak.  A belterületeken is áthaladó utakon a szabványnak megfelelő információs és útbaigazító táblákat helyeztek el, s a Fertő-táj ezáltal részét képezi az EUROVELO kerékpárút-hálózatnak.
Firtl Máyás a bejáráson megköszönte a Fertő-Hansági Nemzeti Park Igazgatóság gesztorságával létrehozott konzorcium tagjainak, hogy összefogásuk révén már az eredményeknek örülhetnek. A „Magyarország jobban teljesít” több mint egyszerű szlogen, mert nemcsak uniós forrásokból, hanem kormányzati pénz felhasználásával is beindulhattak a fejlesztések.
 – Aki a térségben járt, láthatta, hogy milyen elavult, rossz minőségű kerékpárútjaink voltak, de a felújítás után minden igényt kielégítő utak állnak a rendelkezésre a Balf és Fertőd közötti szakaszon. Végre már nem csak szóban, hanem fizikai valójában is körbekerékpározható a Fertő tó – fogalmazott Sopron és környéke országgyűlési képviselője, aki hozzátette: a beruházás jól szolgálja a bringázókat, a Fertő-parti településeket, de a turizmusban, vendéglátásban érintett vállalkozókat is, továbbá ösztönzőleg hat a későbbi fejlesztésekre.
Ausztriában régóta negatív reklámként emlegették a kerékpáros úthálózat magyarországi szakaszát.
Horváth Attila szerint a kerékpárút megkönnyíti a települések közötti mozgást, s ezenkívül rengeteg egyéb haszna van.  A fejlesztésnek a helyi forgalom és a turizmus egyaránt haszonélvezője – fejtette ki Fertőhomok polgármestere. Külön öröm, hogy a mostani már a sokadik olyan beruházás, amely a Fertő-parti települések együttműködésével jöhetett létre. Az itt élő emberek nem a vetélytársat látják egymásban, hanem összefognak céljaik megvalósításáért. A tó majdani vízrendezését követően a hajóforgalom felélénkülése várható.
Hegykőn több mint tíz éve vártak a kerékpárút megújulására. A Soprontól 20 kilométerre fekvő település évek óta önálló standdal vesz részt a Budapesti Utazás Kiállításon, ahol csak hümmögtek-hámogtak, ha a érdeklődők azt firtatták, hogy körbekerékpározható-e a Fertő tó. Ennek mostantól vége, vagyis büszkén állnak a kérdezők elébe.
Hidegség szintén üdvözli a kormányzati támogatással megvalósuló projektet, hisz eddig az ő falujuk is rengeteg problémával volt kénytelen megküzdeni.

Beküldés dátuma: 2014. 01. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés