Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A fertődiek életének jobbá tételét tűzte ki célul

2013. szeptember 1-jétől Fertődön a jegyzői pozíciót dr. Csoma Sándor tölti be, aki 28 éves korától ez idáig a fegyveres szervek hivatásos állományú tagja volt, tehát eddigi pályafutása a rendvédelem különféle szakterületeihez kapcsolódott. A miskolci egyetemen jogi diplomát szerzett szakember közel tizenhárom esztendőn keresztül a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetnél igazgatási, illetve a katonai büntetőeljáráshoz kapcsolódó nyomozási feladatokat látott el. Ezt követően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (”a «szép emlékű» Vám- és Pénzügyőrség utódszervezeténél”) pénzügyőreként – az Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóság illetékességi területén – főként a szervezetten elkövetett gazdasági bűncselekmények felderítésével volt elfoglalva. Dr. Csoma Sándor a joggyakorlat letöltését követően a jogi szakvizsgát is megszerezte.
– Szakmai érdeklődésem által inspirálva 2010-ben a gazdasági büntetőjogi szakjogász egyetemi végzettséget szereztem az ELTE-n. Ezenkívül mérlegképes könyvelői szakképzettséggel rendelkezem, valamint jogosult vagyok a költségvetési szervek belső ellenőrzésére – mondta Fertőd jegyzője.
A helyi önkormányzat közigazgatási és szakmai elöljárója a szokásos eljárást követően foglalta el pozícióját: a Kormányzati Személyügyi Központ álláshirdetései között találta meg a fertődiek pályázati hirdetményét. Májusban beadta jelentkezését, s a meghallgatás után a polgármester személye mellett döntött. Innentől kezdve a szakmailag sokoldalúan felvértezett jogász magánélete kicsit bonyolultabb lett, de mint mondta, körültekintő és céltudatos ember lévén előre számolt a várható helyzettel.
– Amíg valaki nem éli át az adott körülményeket, addig azok a maguk valójában fel sem mérhetőek – árnyalta némileg a képet a jegyző, akinek nehéz fenntartania a kapcsolatot a családi és munkahelyi okok miatt Miskolcon maradó feleségével, illetve kisfiával. A hétvégi találkozásokat természetesen újra mindennapossá akarják tenni, ezért a környéken szeretnének letelepedni.

A munkáltatói jogokat is gyakorló jegyző alapvető feladata a polgármesteri hivatal működtetése és az egyes szakterületek tevékenységének összehangolása, illetve annak megszervezése. További feladata az önkormányzat, a képviselő-testület, illetve azok egyes szerveinek működtetése, az egyedi, továbbá normatív döntéseinek jogszabályi szempontú állandó figyelemmel kísérése. Államigazgatási és hatósági  ügyekben a jegyzőnek döntés-előkészítési, illetve döntési jogai vannak. Dr. Csoma Sándor a fertődi hivatalban jól felkészült munkatársakra lelt, akik feladataiknak magas szakmai színvonalon és szorgalommal tesznek eleget. Mivel Fertőd jegyzője jóformán egy hónapja foglalta el hivatalát, szeretné előzetesen feltérképezni az egyes munkafolyamatokat, s ígérete szerint  körvonalazódó elképzeléseit kollégái véleményének meghallgatása után fogja bevezetni.
A jegyző a képviselő-testületről a következőket gondolja: összetétele, illetve tevékenysége olyan adottság, amelyet nem kíván értékelni, hisz nem is ez a feladata, sokkal inkább a helyhatóság adminisztratív támogatása, és döntéseik előkészítése az, ami őhozzá tartozik. A fertődi városháza szakmai vezetője a környéken dolgozó kollégáival való ismerkedés terén már megtette az első lépéseket: az aljegyzővel együtt részt vett a Keszthelyen szervezett közigazgatási konferencián, ahol bemutatkozását követően értékes, és jövőbe mutató kapcsolatokra tett szert.
Dr. Csoma Sándor hobbijairól egyelőre múlt időben beszélt, mert hivatali teendői teljes embert igényelnek, a hétvégét pedig érthető módon családjával tölti el. A modellezéshez és számszeríjászathoz vonzódó jegyző amint teheti, visszatér az összpontosítást és fegyelmet igénylő, de mégis szórakoztató szabadidős tevékenységekhez.
Beküldés dátuma: 2013. 10. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés