Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A fiatal lány a malmok történetét kutatja

Németh Brigitta a „Mi Kis-Rábánk” műveltségi vetélkedő ifjú előadójaként a beled környéki malmok történetéről tartott érdekfeszítő előadást. Jó egy hónappal előbb megkezdte a felkészülést a versenyre. Brigi élvezi a nagypapájával folytatott történelmi témájú beszélgetéseket, ezért figyelme önkéntelenül ráirányult a múltban lévő több és jelenleg is fellelhető malom történetére. Beleden három ilyen építmény volt: a kettős, a Rajts és a vicai malom. Utóbbit, vagyis a Németh Pál tulajdonában lévő építményt 1965-ben bontották le. A Rajts malom alsó részét az 1875-ben, a felső szintjét pedig 1883-ban építették – mesélte Brigitta. Hozzátette, hogy a községet villanyárammal ellátó, öt generáción át a környéken malmot bérlő híres dinasztia 1920-ban vette birtokába az őrlőhelyet. A beledi lány szüleivel nemrég megtekintette a folyószabályozás után leszerelt és az ikervári múzeumba elhelyezett turbinákat, melyek ma ipari műemlékként „szolgálják” az utókort. A kettősmalmot, melynek helyén korábban is ilyen funkciót betöltő épület állt, Cziráki és Esterházy földbirtokos építtette, 1936-ban pedig Szalay Antal tulajdonába került. A turbinameghajtású és acélhengerrel működő szerkezetből a legjobb minőségű  őrlemény került ki. Miután államosították az épületet, gabonaraktárnak használták. A rendszerváltás után a malom visszakerült a tulajdonos leszármazottaihoz.
Németh Brigitta további történeti kutatása attól függ, hogy a tanulás mellett mennyi időt tud szánni e tevékenységre. Ha összeáll az általa is elegendőnek vélt anyag, kiadvány megjelentetésén töri a fejét. A lány mindenesetre továbbra is számíthat nagyapja, Németh László  segítségre.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play