Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A fiatalok élményvilágához kapcsolódóan kommunikálnak a táborlakókkal

Németh István bágyogszováti plébános egy szentmise keretében csöppent bele a tavaly Sopronhorpácson megrendezett  Szív - Szentjánosbogár elnevezésű katolikus tábor mindennapjaiba, s  onnan jött az ötlet, hogy a rábaközi faluban is meg lehetne rendezni a lelkigyakorlatot.  A program lebonyolítását egyetemista táborvezetők segítik. A csoportok több olyan témát érintenek a beszélgetések alkalmával, amelyek a hála, a bizalom vagy a kérés fogalomkörét érintik. Bágyogszovátra idén júliusban kb.hatvanan érkeztek, s hozzájuk csatlakozott még tizenöt helyi fiatal, akikkel a szabadidejét e célnak áldozó húsz kísérő foglalkozott. – Köszönetemet fejezem ki a bágyogszovátiaknak, és mindenkinek, aki bármi módon tett ezért a táborért, hogy a gyerekek a keresztény szellemiségben jó érezzék magukat egész héten – tette hozzá a plébános.
Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes  tábori papként vett részt a rendezvényen. A Szent Ignác által alapított rend képviselője feladatának tekinti az egyházhoz kívüli személyek megszólítását is. Ennek érdekében vállalják a gyakori helyváltoztatást, és üzeneteiket befogadható módon közvetítik az útjukat kereső emberekhez. A szerzetes megjegyezte: a bágyogszovátiak a legkülönfélébb módon fejezték ki szeretetüket, ezért hálás szívvel gondol rájuk.
A fővárosi Szalontai Istvánra hét gyermek felügyeletét bízták, aki mielőtt igent mondott a felkérésnek, elvégezte a “bogár vezetőképzőt”. Annyira megtetszett neki a bizalom és a baráti légkör, hogy idestova tizenhárom esztendeje vállal táborvezetést. Örömmel ismerkedett meg a kis számú, de lelkes hívő közösséggel Bágyogszováton, ahol nagyon befogadó embereket ismert meg. A gyermekszerető Bózzay Klára csoportvezetőnek különösen az tetszett, hogy a fiatalok önmaguktól kovácsolódtak közösséggé, ők csak felügyelték az eseményeket. A rábaközi falu népét egy nagy befogadó családként fogja megőrzi emlékezetében, és reméli, hogy megismétlődik a tábor.
A dunaharasztiból érkezett Bartos Natália hatodik alkalommal vett részt ilyen jellegű táborban, melyeket a hasonló programok ellenére mindig nagyon élvezett. Natinak megtetszett a település, ezért szívesen megmutatná szüleinek. Az ősztől szintén a nyolcadik osztályba lépő Gitner Hajna számára nemcsak szórakozás, de lelki feltöltődés is a nyári rendezvény, mert egész éven át magában hordozza az itt szerzett élményeket. Szerinte a befogadó családoknál elhelyezett fiatalok megtanulnak alkalmazkodni, ugyanakkor elégedettek a vendéglátók figyelmességével. – Arra vágytam, hogy bárcsak tovább tartana a tábor, mert annyira élménydús ez az egy hét, a családok pedig mindig szeretettel várnak bennünket – mesélte Hajna, aki idősebb testvéreitől kapott kedvet a katolikus gyermektáborhoz. A dunaharaszti iskolás a bágyogszováti embereket kedvesnek ismerte meg, és úgy érzi, hogy pozitív a faluban uralkodó hangulat.
A Budakesziről érkezett Kollár Domonkos szerint Bágyogszovát szép, csendes település. A csobánkai Halász Bálint a házi csirkéből készült rántott húst fogyasztotta a legszívesebben. A két fiú láthatóan jól érezte magát vendéglátója, Horváth Lajos és felesége társaságában.
Beküldés dátuma: 2011. 08. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés