Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A fiatalok megváltozott igényeihez kellene igazítani a falusi életet

Babót az elöregedő települések közé tartozik, ezért a fiataloktól remélik a fennmaradást. A beköltözőket alkalmanként százezer forinttal segítik, továbbá a családoknak beiskolázási segéllyel és óvodakezdési támogatással próbálják vonzóbbá tenni a vidéki életet.

Babót idén ünnepli fennállásának 800 éves évfordulóját. A települést 19 éve vezető Molnár János köztéri szobor adományozásával köszönte meg, amiért lassan két évtizede számíthat a helyiek bizalmára. Május 27-én ünnepélyes keretek közt avatták fel a Czanik Zoltán faragó által készített alkotást, mely a polgármesteri hivatal épülete előtt került elhelyezésre.
– Az elmúlt időszakra visszatekintve sok változás történt a faluban – kezdte beszámolóját Babót vezetője. – Többek között a 60. évforduló alkalmából tavaly felújítottuk az 56-os emlékművet. Kültéri erősítőgépeket helyeztünk el a sportpálya területén, aljzatát pedig térkővel raktuk le. A Mátyás király utcában folyamatban van a felújítás: a kopóréteg elkészítése több mint 13 millió forintba kerül.
Babót intézményei teljes mértékben fel vannak újítva, s mivel hitel nélkül gazdálkodtak, az idei esztendőre 20 millió forintot kaptak, melyből elkészült az óvoda tetőzete. A konyhát kiadták üzemeltetésre, mert az önkormányzat nem felelt volna meg a működtetéshez szükséges szigorú kritériumoknak.

– Vannak még elképzeléseink az idei évre is, hisz járdát is szeretnénk készíteni. Erre a költségvetésben 8 millió forintot tettünk félre – folytatta Molnár János. – Ha minden jól megy, ebből az összegből 1000 méter járdát tudunk elkészíteni. A testülettel történt megegyezés alapján betonból készül, mert ezt látjuk a legtartósabbnak. Leaszfaltozzuk a ún. széles utat, melynek előkészületei folyamatban vannak, illetve pályázatból szeretnénk a hivatal fűtését napenergiával kiváltani. Feleslegesen nem pazaroljuk az energiát, ezért az átmeneti időszakokban, amikor kicsit hűvösebb van, nem kellene elindítani a gázkazánt, hanem a napenergiával megtermelt villamos energiával fűtenénk azokat a helyiségeket, ahol épp dolgozik valaki, így ne kell az egész épületet fűteni. Ha eredményes lesz a pályázat, az önkormányzatnak 5 százaléknyi önrészt kellene hozzátennie, ami esetünkben kb. 160 ezer forintot jelent. Az összberuházás 3,5 millió forintba kerülne.

Aktívan működik a nyugdíjasklub, melynek Major Károlyné a vezetője, aki az egész társulat mozgatórugója. Az elöljáró szerint a falu fiatal focicsapata még nem hozza a legjobb eredményeket, de bíznak az ügyességükben, mondván, ez a korosztály jelenti a jövőt. A Babót Jövőjéért Alapítvány amikor csak teheti, támogatja a falu céljait és elképzeléseit. Évente megrendezik az egészségnapot, melyen sokan igénybe veszik az ingyenes szűrővizsgálatokat.

Mit tervez a falu a közeljövőben? Még több járdát szeretnének felújítani.
– Ha úgy lenne pénzünk, mint ahogy nincs, akkor az érvényben lévő vízjogi tervünknek megfelelően felújítanánk az árokrendszert. Ehhez kb. 150 millió forintra lenne szükség.
A buszmegállók cseréje a polgármester egyik régi terve, de a képviselő-testülettől egyelőre nem kapott hozzá meghatalmazást, pedig tavaly már elkészült az egyik, és csak az anyagköltséget kellett megfizetni. A temetőnél lévő parkoló megépítése szintén a tervek közt szerepel.
Legalább tíz éve dédelgetett elképzelés egy idősotthon létesítése Babóton, de erre sincs forrás egyelőre. A polgármester továbbá társasház építését tervezi, hogy minél több fiatal telepedjen le a faluban. Legnagyobb problémának nevezte, hogy nincs az önkormányzatnak saját, értékesíthető földterülete.

A képviselő-testület tisztában van azzal, hogy a mai fiataloknak teljesen mások a céljaik, ők nem igényelnek nagy megművelésre alkalmas földterületet, mert munka után nincs idejük a gazdálkodásra. Ehhez viszont gyökeresen meg kellene változtatni a faluban megrögzött régi szokásokat. A letelepedni szándékozókat az önkormányzat egyszeri százezer forinttal támogatja. Az összeg nem jelentős, de a falu vezetője szerint mégis több a semminél. Az öregek napközi otthonának egykor helyet adó épületet nemrég megvásárolta egy fiatal házaspár. A gyerekes családokat óvoda- és iskolakezdési támogatással segítik. Gyermeknapon a háromtól tizennégy éves korú lányoknak és fiúknak ajándékcsomaggal kedveskedik az önkormányzat. A színötös tanulókat díszplakettel jutalmazzák szorgalmuk elismeréseként. Molnár János tudja, hogy ezek az intézkedések csak apró gesztusok, de a község vezetése szeretné éreztetni lakóival, hogy odafigyel rájuk és a későbbiekben is számít valamennyiükre.

Beküldés dátuma: 2017. 06. 20.

További hírek

Hirdetés