Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A fizikus szerint mindenki szeretné megérteni a körülötte lévő világot

Radnai Gyula, az ELTE fizika tanszékének nyugíjas tanára rendszeresen vállal ankétokon való szereplést, s egy ilyen alkalommal figyelt fel előadására Szilágyiné Polgár Éva, a csornai intézmény tanára. A pedagógus, és több gimnáziumban oktató kollégája is tanítványa volt az egyetemi docensnek, s már akkor is elbűvölte őket a sok-sok kísérlet.


Radnai Gyula a gravitáció szerepét egy színes műanyag játékrugón keresztül szemléltette, melynek spiráljai alulról felfelé haladva egyre ritkulnak, s a menetek mind jobban megnyúlnak. A következő érdekesség egy oldalanként számozott kocka volt, mely - miután átfúrták -, ide-oda csúszkált a közepén átvezetett zsinóron. Az előadó a lejtőn való haladást érzékeltette vele, mert ha lényegesen csökken a madzag dőlésszöge, és közelít a vízszinteshez, akkor megáll a kocka. Az sem mindegy, hogy mennyire feszül a zsinór az ember kezében, mert ha lazul, akkor rögtön mozgásba lendül a rá rögzített tárgy - hangzott az igazolt feltételezés.


Aki szereti a fizikát, annak az életét jelenti, s állandóan e téma körül forognak a gondolatai - állapította meg az előadó. - Nem az a fizika, hogy ismerem a képleteket, és azokkal tudok valamit csinálni. Az a fizika, hogy értem azt a világot, ami körülöttem van, azon a szinten, amit én tizenakárhány éves koromban megérthetek - azonosult a diákok gondolkodásával a professzor.

Beküldés dátuma: 2010. 05. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Krisztus Urunknak áldott születésén: Advent Kapuváron

  Elérkezett a várakozás ünnepének első vasárnapja, amikor országszerte meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún.

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

Hirdetés
DANUBIUS play