Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A fotós-helytörténész a Rábaköz szakrális és világi emlékeit gyűjtötte össze egy kötetbe

Nagy István kilencedik önálló kötetét ismerhették meg a csornai könyvbemutatón megjelent érdeklődők. A fotós gyűjtőmunkája több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött: A megye 182 települése közül 174 helyen fényképezte le az út menti vagy közterületen lévő kereszteket, kápolnákat, kálváriákat és szobrokat. A fényképezéssel együtt lejegyezte a megörökített alkotások, épületek elkészítésének körülményeit, a hozzá kapcsolódó történeteket is.

A Rábaközi Helytörténet -kutatók Társulata szervezésében tartották meg Nagy István „Rábaközi emlékművek III.” kötetének első ismertetőjét a csornai Premontrei Rendház dísztermében. A bemutatóra a Rábaköz több településéről érkeztek vendégek. A könyvbemutatót megtisztelte jelenlétével Horváth Lóránt Ödön apát és dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester is. A csornai születésű szerző életútját Szalay Balázs, a helytörténet-kutatók elnöke ismertette.
Az 1965 óta Győrben élő Nagy István jól ismeri szülővárosát, gyermekkorában kerékpárral fedezte fel az utcákat, házakat. Bár régen elköltözött, Csornán élő rokonaival azóta is fenntartja a kapcsolatot, így nem szakadt el a gyökerektől. A fényképész a győri Révai Miklós Gimnáziumban töltött tanulóévei alatt kötelezte el magát a helytörténeti kutatással.
Nagy István ugyan nem volt hivatalosan kinevezett egyházmegyei fotográfus, de 1988-tól kezdve mintegy 20 éven keresztül fényképezte a jelentősebb egyházi ünnepeket. Napi munkája mellett 1970-től vett részt először csoportos kiállításon, majd munkáit egyéni kiállításokra is meghívták. Számtalan témában állított össze tematikus kiállítást, több kiadványt színesítenek munkái, napjainkban pedig egyre többen keresik meg amiatt, hogy biztosítson képanyagot egy-egy témakörben indított kutatásukhoz.
Hét évvel ezelőtt került szóba először, hogy az általa összegyűjtött anyag rábaközi vonatkozásait egy kötetbe rendezze. A szenvedélyes fényképész azóta újra lejárta a településeket, frissítve a meglévő adattárat. A rábaközi emlékműveket bemutató sorozat első kötete 2017-ben, a második pedig 2018 karácsonyán jelent meg.
A „’Rábaközi emlékművek III.” című könyvben bemutatott emlékhelyekhez kapcsolódó leírásokat kifejezetten öröm olvasni – jegyezte meg a művet ismertető történész, aki szerint a szerző a száraz tényanyagot is olyan igényes stílusban tárja az érdeklődők elé, hogy folyamatosan fenntartja a figyelmet.
A könyvismertetőn elhangzott: Nagy István feleségével együtt járta be a kiadványban szereplő helyeket és remélhetőleg a kötet átlapozása után mások is kedvet kapnak a kulturális értékekben bővelkedő környék felkeresésére.

Beküldés dátuma: 2020. 09. 01.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play