Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A galambászat a legkedveltebb tevékenysége

Kertai László nem tegnap kezdte hobbiját, mert ötéves korában kapta első galambjait a szomszédban élő idős úrtól. Mivel az ’50-es évek elején hiánycikk volt a takarmány, a kedvenceitől nehezen megváló ismerős 15 kg kukoricáért cserébe volt hajlandó adni egy pár galambot. A rábapatonai madártartó állománya  jócskán megszaporodott, és az azóta eltelt hosszú időszakban mindössze egyszer adta csak fel kedvenc elfoglaltságát, igaz, akkor tíz esztendőre. 1977-ben néhai Mező Jenő unszolására megalakították az  F-8 nevű egyesületet, s Kertai László ettől kezdve versenyszerűen űzte a galambsportot. Legelső kiforrott állományát néhai Horváth András csornai susztertől szerezte be. Ez a vérvonal a mai napig bizonyítja, hogy érdemes velük foglalkozni. A következő garnitúrát Dabasról és Abdáról hozta haza.

A szövetség által kiírt standard 180 és 700 kilométeres versenyek  kilenc útból állnak, melyeket három hosszú szakasz kivételével a kerületek saját maguk állítanak össze.  A rövidebb távú sprinter bajnokságok pedig arra jók, hogy felkészítik a madarakat a nagyobb megterhelésre. A megmérettetések harmadik fajtája a maraton, amely legalább két napig tart, de a galambok ezt nem mindig veszik figyelembe, és lehet, hogy néhány példányuk már másnap hazaérkezik.
Ahogy a sportolók sem egyformán teljesítenek a száz vagy több ezer méteres futás alkalmával, a madaraknál sem mindegy, hogy melyiket nevezik be a különböző megterhelést igénylő versenyekre. A rövid- és középtávú versenyeken inkább a sprinter típusúakat érdemes indítani, de ezek a galambok a hosszabb szakaszokon már nem olyan sikeresek. Kertai László elmondta, hogy a balatonos versenyekre is meggondolja, hogy melyik hobbiállatot indítja el, mert erre is megvannak a speciális fajták. A rábapatonai galambász  újrakezdése után belevágott a maratonra alkalmas típus tenyésztésébe, manapság pedig megint választás elé került és azon töri a fejét, hogy merre tovább.
Július utolsó hetében ér véget a versenyszezon, ami önmagában is megterheli a galambokat, de megpróbáltatásaiknak ezzel még nincs vége: hamarosan vedleni kezdenek. A teljes nyugalom mellett minőségi takarmánnyal lehet  megkönnyíteni nekik az átmeneti időszakot. Riportalanyunk úgy fogalmazott, hogy a madarak tulajdonképpen utolsó versenyük után mennek szabadságra, ami október derekáig tart. A Kertai László tenyészetében felnevelkedett galambok idegen dúcokban majdnem jobb eredményeket értek el, mint idehaza, de sosem kellett szégyenkeznie miattuk. Az országos első és második díjakat elért madarak nagy becsben maradtak a rábapatonai házban. Idén vérfrissítés gyanánt szerezte be legújabb példányait a győrújbaráti Ács Györgytől.

A vendéglátó szakmában dolgozott nyugdíjas az aktív pályafutásának befejezése előtti tizenhat évet Ausztriában töltötte, tehát nem mindig volt ideje a madarakkal foglalkozni. S hogy mégsem szakadt meg a galambász pályafutása, annak köszönhető, hogy távollétében szakmai iránymutatásának megfelelően felesége látta el helyette a teendőket.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play