Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A gyerek magától jöjjön rá a probléma megoldására!

A beledi diákok évek óta szépen szerepelnek a matematikaversenyeken, és a 2011.első féléve különösen eredményes volt. Már az alsósok is indulhatnak a különböző megmérettetéseken, a felsősöknek pedig nagyon sok lehetőségük van – mondta Borosné Tóth Zsuzsanna. Két tapasztalt matematika szakos kolléga dolgozik az intézményben: Zsiray Dénesné és Borosné Tóth Zsuzsanna foglalkozik a nebulókkal. A több éve pályán dolgozó pedagógusok igyekeznek mindent átadni a gyerekeknek, akik ha fogékonyak, a tanórán kívül is szívesen foglalkoznak a tantárggyal. A matematika-versenyek zöme lezajlott a 2011/2012-es tanév első félévében. A Marót Rezső-féle megmérettetés iskolai fordulója után a megyei szint következik. Az ötödik osztályos Horváth Eszter innen is továbbjutott. A kislány sikeresen szerepelt a Hunyadiban tartott tudáspróbán, valamint a Bolyai matematikaversenyen. A Varga Tamásról elnevezett küzdelem iskolai fordulójára a nagyobbak neveztek be, de ők nem folytathatják magasabb szinten. A Kalmár László matematikaverseny iskolai fordulóján ebben a tanévben nem szerezték meg a továbbjutáshoz való pontokat a tanulók. A Zrínyi Ilona-versenyre a jelentkezést már elküldte az iskola, tehát ezen is többen vesznek részt. Hangulatosak az évente szervezett korcsoportos házi bajnokságok, amelyeken azok a gyerekek is elindulnak, akik matematikából nem teljesítenek kiemelkedően, de ehhez elég kedvet éreznek. A több részből álló iskolai versenyen érdekes feladatokkal találkoznak a diákok. A feladványok zömét otthon készítik el, de a mindent eldöntő utolsó forduló példáit már az iskolában írják meg.
A számok önmagukért beszélnek, így a matematika talán az egyik legstabilabb, mert történjen bármilyen változás az iskolában, netán műveltségi átcsoportosítás, mindig külön tanegység marad. Az ismeretek átadásában megjelenő, különböző kooperatív módszereket a matekosok is igyekeznek bevezetni – fogalmazott az intézményvezető. A mechanikus mozzanatok begyakoroltatása helyett a gyerekek gondolkodásmódját próbálják fejleszteni.
Horváth Eszter a Csornán és Kapuváron megrendezett versenyek mindegyikén első helyezett lett. Az 5/a-s diáknak a példák nem voltak nehezek, ezért valamennyire talált megoldást. A megyei megmérettetésre úgy készült, hogy otthon nézte át a feladatokat, és amelyik kifogott rajta, azt tanári segítséggel oldotta meg. A diáklány elárulta, hogy szabadidejében szívesen zongorázik.
Módos Eszter, a Hunyadi János körzeti matematikaverseny bronzérmese az azonos keresztnevű tanulótársával megegyező szintű fordulókra nevezett be. Az ötödikes tanuló önként jelentkezett a megmérettetésekre, és  nem sajnálja azt az időt, amit hétvégenként a felkészüléssel töltött. A számokon kívül ő is hangszerével foglalkozik leginkább, mivel fuvolázni tanul.
Módos Anna már a hetedik osztályba jár, de ő nemcsak névlegesen, hanem vér szerint is rokona az előtte megszólaló Eszternek. A nehezebb feladatok a felsősöket sem kímélték, de Anna azért megbirkózott velük. A matematikánál is számít valamennyit a rutin, de teljes bizonyossággal nem lehet felkészülni a példákra. A nagyobbik Módos lány második helyet szerzett a versenyeken. A diák egyelőre nem tudja, hogy melyik iskolában fog továbbtanulni, de úgyis van még egy éve ezen gondolkodni. Nála is bevált a humán-reál párosítás, mert fennmaradó idejében zongorán játszik és fantáziaszerű  kiadványokat olvasgat.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés