Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A gyermek a jövő záloga

Láthatatlan erő és értékrend tartja Osliban az embereket, és a felnövekvő generáció tovább őrzi a település hagyományait. A legapróbb
lakókat az óvoda Margaréta csoportja köszöntötte.

Osliban is egyre kevesebb gyermek születik, így fokozatosan csökken a falu létszáma. Az önkormányzat egyforma figyelmet szentel valamennyi korosztálynak, s legutóbb a 2013-ban született gyermekeknek és az őket nevelő szülőknek, nagyszülőknek tartottak ünnepséget. Fodor József polgármester elmondta, hogy hagyományt szeretnének teremteni a mostani rendezvényből, ezért minden esztendőben fel fogják köszönteni a legkisebbeket. Osli valamennyi lakója örül, ha kisgyermek érkezik a faluba. A negyven évvel ezelőtti december 25-e örökre emlékezetes nap marad számára, s nemcsak azért, mert karácsony volt.  Tamás fia jelezte érkezését, és a hóvihar miatt segítséget hívott telefonon, s mire hazaért a postáról, megindult a szülés.
– Fiam negyven éves elmúlt, és örülök, hogy akkor ott tudtam lenni. Kicsit beleéreztem abba, hogy mit jelent az édesanyának a gyermek világrahozatala, ami nagyon nehéz, de csodálatos dolog – mesélte a polgármester, aki régóta tervezi, hogy „tündérkertet” telepítenek a faluban. Eddig a megfelelő helyet keresték, s úgy tűnik, meg is lelték, ahova minden kisgyermeknek „életfát” ültetnének.

Az ünnepségen megjelent dr. Márton Mónika gyermekorvos, aki örült a kezdeményezésnek. Munkája során  mindent megtesz a gyermekek egészséges fejlődéséért, s gyakorló édesanyaként jó tanácsokkal szolgál a hozzá forduló szülőknek.

Lengyel Gyuláné munkája a családok gondozását jelenti, ami több évre szól, hiszen a fiatal felnőtt korig követi  figyelemmel a lányok és fiúk életét. A védőnő hasznos tanácsokkal látja el a gyermeket vállaló édesanyákat, hogy minél egészségesebb újszülöttnek adjanak életet. Ahogy cseperedik a gyermek, egyre igényesebb és egyedibb formában  fejezi ki magát. Egyre fontosabb lesz a kicsiket körülvevő család értékrendje és elvárásrendszere – hangzott a köszöntőben.
A védőnő szerint tevékenysége akkor lehet sikeres, ha együttműködő szülőkkel próbálja megoldani az esetleges gondokat.
– Szülőnek lenni, szülővé válni a legtöbb nő és férfi kívánsága, de a világ legnehezebb hivatása. A gyermekek akkor fejlődnek egészséges felnőtté, ha biztosított a testi, a lelki és a szociális jólét. Osliban minden feltétel adott, ráadásul  óvoda és alsó tagozatos iskola is működik a faluban. A családok rendelkezésére áll az egészségügyi gondozás és a támogató önkormányzati segítség.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 04. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés