Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A gyógyászatban harc folyik a jó szakemberekért

A csornai kórháznak nemcsak igazodnia kell a fordulatokhoz, hanem az élére is kell állnia az egészségügyben várható változásoknak, mert csak ebben az esetben biztosított a túlélése – fogalmazott dr. Winiczai Zoltán, aki szerint minél szegényebb egy ország, annál inkább állami kézben kell tartania az egészségügyre szánt forintokat. A kormány régiónként fogja meghatározni az egyes intézmények szerepét, de ebben a helyzetben a kórházakra is óriási felelősség hárul, hogy képesek legyenek olyan tervekkel előállni, amelyek illeszkednek a központi elképzelésekhez, ugyanakkor a lehetőséget meglátva, hasznot is hozó teljesítményt kell produkálni a gyógyászatban.
A csornai Margit Kórház igazgatója húzóágazatnak nevezte a teljes gyógyulás részét képező rehabilitációt. A volt tüdőosztályon a rendelkezésre áll a szellemi tőke és az eszközállomány. – Még mindig azt mondom, hogy alvásdiagnosztika terén a régióban és a megyében is egyedülálló teljesítményekre vagyunk képesek – fejtegette a problémát és annak más betegségcsoporttal való összefüggését a főorvos. A neurológia volt szellemi bázisára pedig olyan funkcionális helyreállító megoldásokat lehetne építeni, amelyek páratlan módon működnének akár Magyarországon is, de hasonló a helyzet az izombetegségek és az epilepszia vizsgálatával is.
A sürgősségi ellátás szintén fontos a lakosságnak, épp ezért sokszor elhangzik, hogy egy kórháznak egykapusnak kell lenni, ahol elosztják a betegeket. A nyilatkozó hozzátette: Természetesen  ez alól vannak kivételek, mint a szülészeti vagy nőgyógyászati panasszal érkező páciensek, esetleg a súlyos pszichiátriai esetek. Ilyenkor tovább kell irányítani az érintetteket. Mindennek alappillére lehetne a teleradiológia, mely a hagyományos helyett digitális formában rögzíti a betegről készült felvételeket. Időt és fáradságot takaríthatnának meg, mert a röntgennel nem a páciensnek kellene mászkálnia, hanem gyors konzíliumot lehetne kérni a világhálón a szakma részére  publikált digitális képek alapján. Dr. Winiczai Zoltán a járóbeteg-rendelés szakmai és főleg környezeti megerősítéséről is beszélt, mely része lenne a struktúraváltásnak. A betegek tarthatatlan körülmények között kerülnek ellátásra, hiszen már nemcsak télen, de nyáron is gondok vannak az épülettel és a vízvezeték-rendszerrel.
Az egészségügyi kormányzat ismeri a csornai Margit Kórház személyi és fizikális adottságait, de mivel eddig nem kaptak semmilyen konkrét hivatalos visszajelzést, egyelőre annak is örülnének, ha legalább sejtenék a jövőt. Az igazgató szerint sok már nem lehet vissza, mert az ősszel ki kell hogy bontakozzanak a felsőbb elképzelések. A csornaiak addig is a légzésrehabilitációs kapacitások bővítésére pályázatot nyújtottak be, és 100 - 250 millió forint körüli összegre számítanak, melyből a jelenlegi ápolási osztály fölé emelnének egy plusz szintet, ahol működhetne az osztály. A másik elképzelés szerint a krónikus kapacitásból csoportosítanának át 21 ágyat a légzőszervi betegek számára.
Beküldés dátuma: 2011. 08. 31.

Kapcsolódó hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play