Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A gyűjtőnek szenvedélye minden pénzt megér

A testvér nélkül felnövő Kovács Katalint gyermekkora óta megmagyarázhatatlan vonzalom fűzi a babákhoz. Féltve őrzi első játékait, amelyek több mint harminc évesek. A Sopronkövesden dolgozó hölgy a babákban egyfajta barátokra lelt. Tizenhat éves korában szeretett volna egycsapásra felnőtté válni, ezért elajándékozta kedvenceit, s mire elérte nagykorúságot, valakitől barokk ruhába öltöztetett porcelánbabát kapott. Az internetes oldalakon új informácikókat gyűjtött szenvedélyéről, s onnantól kezdve nem volt megállás.

A családi ház vitrineiben kb. ötven porcelánbabát tárol, melyek között sorszámozott, igazi ritkaságok is előfordulnak.
A jelzéssel ellátott tárgyakból nem sok van az egész világon, s tulajdonosa tisztában van azzal is, hogy az övé hányadik a „ranglistán”. Katica nagyon büszke az élethű példányokra, a csecsemőt mintázó Berenguer történetesen illatot is áraszt magából. A gömbcsuklós Sindy  kezei hajlékonyak, és térdízületei is mozgékonyak. A Monika Levenig élethű karakterbabából mindösszesen 750 db létezik a világon, melyek közül a beledi hölgyé a 210. Kovács Katalin a kiállításokon gyakran bemutatkozó Horváth Ingrid nevű szolnoki ismerősétől sűrűn vásárol, mert nála mindig megbízható tárgyakra bukkan. A rokonlelkek könnyen egymásra hangolódtak, ezért telefonon és e-mailban is életben tartják barátságukat. A beledi babagyűjtő különösen két német származású készítőt kedvel, ezért előszeretettel vásárol tőlük tárgyakat.

A különleges kedvtelésének hódoló hobbista, ha kézbe veszi a babákat, nem lélektelen tárgyakat lát, hisz minden egyes darabnak ismeri az eredetét.
Folytatva a babamustrát: a szilikonos Benjit kézben tartva az embernek olyan érzése lehet, mintha hús-vér gyermeket fogna. A „kisfiúnak” nemcsak az arca, hanem ragasztott haja is rendkívül élethű. A gyűjtő ázsiai fajta babája eredetiségét kártyával is tudja igazolni. Bibi nagyon egyedi, mert 250 példánya terjedt bolygónkon. A 155-ös sorszámot kapott változata a beledi házban „lakik”. Katica Elenia babát Németországból rendelte, hogy a színes bőrű változattal a földrészeket képviselő kollekcióját teljesebbé tegye. Julianna teste gumiból készült. A skandináv szőkeség értékét nemcsak szépsége, hanem a készítő neve is meghatározza.
Riportalanyunk az Alkonyat című amerikai film szereplőit megtestesítő babákat Lengyelországból szerezte be, s mindössze négy hiányzik a teljes sorozatból. Rosalie bedobozolt változata a filmben is látható ékszerek másolatát viseli. A menyasszonyi ruhába öltözött baba kicsit vékonyabb a megszokott porcelán típusoknál. A Reborn fiút fejből, kezekből és lábakból álló szett alapján készítették, majd élethű módon megfestették.

Katica a „személyi igazolvánnyal” rendelkező babák piaci értékéről is beszélt.
Az egyedi darabok nagyon drágák, de a gyűjtőnek szenvedélye tárgya minden pénzt megér. Minél alacsonyabb sorszámú az adott példány, annál többet kérnek érte. Az összeállítást bemutató hölgy szíve mostanság arra a nagy, 122 cm-es babára fáj, mely tizenegy ízülettel van ellátva, ezért élethűen mozog a könyöke, a bokája és a csuklója. Kovács Katalin kérésre bárkinek megmutatja félve őrzött „kincseit”, de kiállításon nem teszi őket közszemlére. A beledi hölgy ha olyan helyen jár, meglátogatja a babamúzeumokat, de az övéhez hasonló kollekcióval még sehol sem találkozott.
Beküldés dátuma: 2013. 07. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés