Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A hagyományos mellett igazi ínyenceknek való konyakos és sajtos sült kolbászt kínáltak Kapuváron

Hatodik alkalommal szervezte meg a Kapuvári Bográcsos Egyesület a Csörge és kolbász partit, mely néhány év után olyan népszerű program lett, hogy egyértelművé vált: folytatni kell. Azóta Kapuváron és környékén sokan várják október második szombatját.

Kapuvár évadnyitó rendezvénye a böllérmáj fesztivál, mellyel kezdetét veszi az adott esztendő fesztiválszezonja. A Kapuvári Bográcsos Egyesület elnöksége 2017-ben kereste fel Hámori György polgármestert újdonsült ötletével: Mi lenne, ha ősz elején egy másik gasztronómiai rendezvény zárná a szabadtéri programok időszakát? A városvezetőnek tetszett az elképzelés, ezért szabad kezet adott a szervezőknek.

A csörgét és a húsos kolbászt nemcsak a Hanságban, hanem a környező településeken is sokan ismerik, ezért számítani lehetett arra, hogy a többség kedveli a hagyományos ételeket. A történetet továbbgondolták: Ha már sütésre-főzésre adják a fejüket az emberek, akkor érdemes lenne versenyt szervezni. Már az első alkalommal nagy számban jelentkeztek a csapatok és nekiálltak a töpörtyű és a kolbász készítésének. Kapui Pál elmondta, hogy helyben biztosították a nyersanyagot: a zsírszalonnát és a darált húst. Neves zsűri bírálta el az ételeket, ezenkívül értékes serlegeket, okleveleket osztottak ki a résztvevőknek.
2020-ban a pandémia miatt maradt el a kapuváriak kedvenc rendezvénye, de azóta egyik évben sem kellett nélkülözniük, ráadásul még az időjárás is kedvezett a szervezőknek. A nagyobbaknak szóló zenés-táncos szórakoztató programok mellett gondoltak a gyerekekre is, ezért számukra különböző szabadtéri játékokat helyeztek el a rendezvény helyszínén.
Az előkészületekben és a lebonyolításban komplett csapat segíti a szervezők munkáját: Első körben tájékoztatják a terveikről Hámori György polgármestert, majd miután beszerezték a hatósági engedélyeket, Kapuvári Bográcsos Egyesület elnöksége és a külsős közreműködők átbeszélik a részleteket. Miután elérkezett a nagy nap, elvégezték az utolsó simításokat, és 11 óra körül megérkeztek a sütő-főző csapatok. Ebéd előtt mindenki megkapta a szükséges nyersanyagokat és megkezdődött a munka. A végeredmény önmagáért beszélt: a finom falatok közt előfordult néhány igazi különlegesség, mint a sajtos és pikáns változat. Pápai István séf elnökletével, valamint Brenner Csaba, a Perkovátz-ház séfje, továbbá Magyar János, a Kapuvári Bográcsos Egyesület elnöke részvételével felsorakozott a zsűri.
Tóth Imre alpolgármester ünnepi köszöntője után került sor az eredményhirdetésre és a díjak átadására. A legízletesebb csöröge készítője átvehette a vándorserleget, melynek egy évig lesz a boldog tulajdonosa. Idén a Ciráki Civilek Egyesülete kapta a kitüntető címet, a legfinomabb kolbászt pedig a Hanyi Íjászok Hagyományőrző Egyesület tagjai készítették.
Délután Kapuvár Város Fúvószenekara, valamint az Angels zenekar, továbbá a Veszkényi Férfi Dalkör és Sramlizenekar gondoskodott a jó hangulatról. Este a Kapuvári Őszirózsa Hagyományőrző csoport műsorát láthatta a nagyérdemű.
A kapuvári Csörge és kolbász parti „receptje” többszörösen bizonyított, ezért a jövőben is hasonló programokra számíthatnak az érdeklődők.

Beküldés dátuma: 2023. 10. 19.

Kapcsolódó hírek

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play