Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Hanságban a magány élményt jelent, mely alkotásra ösztönöz

A nyugdíjas alkotó civil foglalkozása messze áll a hobbijától: az élelmiszer-vegyészként tevékenykedő dr. Nagy Miklós diplomáját a würzburgi egyetemen szerezte meg, doktori disszertációját pedig a müncheni főiskolán védte sikeresen. Közel negyven évig dolgozott a regensburgi  bajor állami élelmiszervizsgáló intézetben. Fő feladatai közé tartozott a növényvédőszerek kimutatása a zöldségfélékben és állati eredetű termékekben.

Nagy Miklós a festészethez igen korán közel került, hisz gyermekkorában megérintette e képzőművészeti ág szépsége.
1949-ben az acsalagi templom festésekor a mestereknek feltűnt az állandóan ott sertepertélő fiatal, aki élénk érdeklődést mutatott a munkálatok iránt. A fiatalember amatőr művészeti pályafutása azzal kezdődött, hogy az egyik ismerős művész tanácsára papírlapra készített szénrajzokat. 1950-ben beiratkozott a soproni gimnáziumba, s mellette Horváth József híres akvarellfestő esti iskolájában pallérozódott.

Az acsalagi származású Nagy Miklósnak sinzingi otthonában minden feltétel adott a nyugodt alkotáshoz, de ha hazalátogat, és kimegy a Hanságba, ahhoz foghatót Németországban nem talált.
Legutóbbi reggeli sétája alkalmával rétisast látott elszállni  a sík vidék felett, s ez az alkalom szintén megigézte az alkotót. Idén tavasszal nyílt csornai kiállításán mégsem a hazai tájak ismert állatvilágát mutatta be vásznain, hanem a fenséges Afrika ihletése nyomán festette le érzéseit és benyomásait. Miért pont ez a földrész hatott rá ilyen erővel? Gyermekkorában kapta azt a képeskönyvet, amelyben az állatok fotójához versike is tartozott. A sorok annyira megtetszettek neki, hogy egytől egyig megtanulta az élőlények főbb jellemvonásaira utaló írásokat. Sajnos, ma már csak az egyikre emlékszik, melyben az állatok királyáról szólt a versike. További ismereteit önszorgalomból szerezte be, és nagyon kedvelte a híres Afrika-kutató, Stanley könyveit. A Föld második legnagyobb kontinense iránti szeretete németországi utazásakor nyugvópontra került, de mint ahogy az lenni szokott, a tartós szenvedélyhez elég a legkisebb szikra is, hogy újból lángra kapjon. Egyik német ismerőse Acsalagon vásárolt házat, amelynek melléképületében gyöngytyúkokat és pávákat helyezett el. A hölgynek váratlan ötlete támadt: Nagy Miklóstól afrikai tájat “rendelt” az épület főfalára. A művészt a kérés váratlanul érte, hisz még sosem készített képet ilyen felületre, de azért megbirkózott a feladattal. Első művén elefántot ábrázolt, mely meglepetésére egészen jól sikerült. Később az állatokat kiegészítette ember- és tájfestéssel is.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 09.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

Hirdetés
DANUBIUS play