Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A híres lengyel - magyar barátságnak állított emléket a kapuvári kiállítás

Hiányos történelmi tudásunk miatt nem látjuk tisztán az összefüggéseket - jegyezte meg a kiállítás szervezője. A tárlat csupán rövid áttekintést képest nyújtani a két nép közötti több mint ezeréves kapcsolatról - hangzott a megállapítás. A kutatók egyre biztosabbak abban, hogy Géza fejedelem második felesége lengyel volt. Tovább boncolgatva a családi köteléket kiderült, hogy leányuk Judit, aki Szent István király nővére volt, egy lengyel nagyherceghez ment feleségül. Az ő fiuk viszont Bezprym, akiről Veszprém városa kapta a nevét. Szent László király hosszú ideig élvezte a lengyel udvar vendégszeretetét, ezért ez a neveltetésben is megmutatkozott. 
Miután Pék József az Árpád-házi magyar-lengyel kapcsolatokról beszélt, kitért az Anjou-kor meghatározó eseményeire. Érdekességként említette, hogy volt olyan időszak is Lengyelországban, amikor egyszerre két király uralkodott az országban. Az előadó a történelem talán egyik legismertebb részéhez ért, az 1848/49-es eseményekhez, melyben jelentős szerep jutott a lengyeleknek.
Bem József révén ha a lengyel - magyar múltról beszélünk, kiemelkedő figyelem irányul Tarnów városára- jegyezte meg Pék József - hiszen a szülő- és egyben temetkezési helye is az altábornagynak. A Kapuváron bemutatott kiállítás anyaga is a lengyel város múzeumának jóvoltából jöhetett létre. Magyarországon egyébként több település utcája őrzi Bem nevét, mint saját hazájában. A szebeni csata 50.évfordulójának állít emléket Jan Styka lembergi festő körképe, melyet a millennium alkalmából hazánkban is kiállították. Méltatlan sors várt az alkotásra: mivel nem akadt gazdája, a művész feldarabolta és egyenként eladta, ezért szerte a világban szétszórodtak az emlékrészletek. Készült egy fotó a budapesti kiállítás alkalmából megjelentetett prospektusba, s ezen egyben látható a körkép. A fénykép felnagyításával állították elő a kb. 2 m x 40 cm-es fekete-fehér rekonstrukciót. Pék József arra is felhívta a figyelmet, hogy ennek olajlenyomata számtalan hazai művelődési házban megtekinthető. Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play