Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A Hunyadi igazgatója aktív nyugdíjas évekre készül férje társaságában

Kovács Istvánné élete meghatározó állomásához érkezett: lezárult a több évtizedes pedagógusi pályafutása, valamint átadta utódának az intézményvezetői feladatokat is. A csornai Hunyadi egykori tanára és igazgatója nyugodt szívvel kezdi meg nyugdíjas évet.

A magyar-történelem szakos Kovács Istvánné a Pécsi Tanárképző Főiskolán ismerkedett meg férjével. Mivel egy iskolában szerettek volna tanítani, olyan munkahelyet kerestek, ahol szolgálati lakást is biztosítanak számukra, így a bősárkányi általános iskola barbacsi tagintézményében helyezkedtek el mindketten. A feleség első évben Acsalagon is tanított és a házaspárnak időközben két gyermeke született.
– 1993-ban jöttem Csornára. Akkor Hunyadi János Gimnázium és Óvónőképző Szakközépiskolának hívták. Elsősorban magyar szakos tanárt kerestek, de egy az egyben megkaptam volt kollégám osztályát, akiknek magyart és történelmet tanítottam, mellette pedig osztályfőnök voltam – mesélte a nyugalmazott pedagógus, aki a családjával beköltözött az időközben elkészült csornai családi házba.

Kovács Istvánné 2000-ben Koósz Tamás felkérésére vállalta el az igazgató-helyettesi pozíciót. Az intézményvezető sajnos több hónapon keresztül kórházi ellátásra szorult, ezért helyettesként szinte minden területen helyt kellett állnia. Ráadásul épp profilváltás előtt volt az iskola, mert akkor kezdődött a rendvédelmi képzés és újraindították a közgazdasági szakot is. Ebben az átmeneti időszakban Kovács Istvánné nagy segítségére volt Eördöghné Gizella, a helyi kollégium akkori vezetője.

Az intézmény 2001-től fejlődésnek indult és egyre több diák jelentkezett az újonnan bevezetett szakokra.
Az iskola 2004-2005-ben teljes körű felújításon esett át úgy, hogy közben ment a tanítás.
2015-ben újabb változás történt, mert el kellett dönteni, hogy gimnáziumként vagy szakközépiskolai formában működik tovább az intézmény. A sima gimnázium megszűnt úgy, hogy továbbra is maradt a rendvédelmi képzés, a közgazdasági ismeretek helyett bejött az ügyviteli ágazat és változatlanul ment tovább a pedagógia. Kovács Istvánné szerint jó elgondolás volt a szakgimnázium, mert a diákok továbbra is megkapták az alapműveltséget és aki akart, továbbmehetett a felsőoktatási intézménybe, ugyanakkor a négy év alatt mellék szakképesítésre is lehetőség nyílt. A fiatalok az érettségi bizonyítvánnyal együtt szakmát is szereztek, az ötödévesek ráadásnak még egyet.
2020-tól a szakgimnáziumok helyett bevezették a technikumi képzéseket: rendészeti és közszolgálati, illetve a gazdálkodás és menedzsment ágazat keretében a vállalkozási ügyviteli ügyintéző. A pedagógia akkor még maradt a szakgimnáziumi keretek között, de 2023 szeptemberétől oktatási szakasszisztens képzést indítanak.
Szintén újdonság, hogy középfokú óvónőképzés indul a Hunyadiban.

– Úgy adom át az iskolát, hogy leszámítva a kisebb javítanivalókat, az épület állaga jónak mondható és modern tárgyi eszközökkel van felszerelve. A tornatermet felújítottuk, szabadtéri edzőparkunk és az alagsorban lövésztermünk és konditermünk van. Szintén a megelégedettségre adhat okot, hogy az országban működő 724 technikum közül a Hunyadi a 69. helyen áll. Utóbbi számadat az érettségi és a verseny eredményeket, a felvételik sikerességét, a kompetencia méréseket tartalmazza. Úgy gondolom, ez nagy elismerés az iskolának és a tantestületnek, mert az ő munkájuk nélkül semmi nem ment volna.

Kovács Istvánné helyett Pál Melinda közismereti igazgató-helyettes veszi át a stafétabotot: egy éven át lesz az intézmény megbízott vezetője. A szakmai igazgató-helyettes Licskai Angéla marad, Szabóné Csordás Zsuzsanna pedig megkapja a közismereti igazgató-helyettesi pozíciót.
A Hunyadi elköszönő igazgatója szeretne minél több időt tölteni unokájával, aki hamarosan iskolás lesz.
– Vannak elképzeléseink a ház körüli teendőkről és szeretnénk bepótolni az iskolai elfoglaltság miatt eddig kimaradt utazásokat. Nagyon szeretünk kirándulni, ezért remélhetőleg ezeket mind be tudjuk pótolni.

Beküldés dátuma: 2023. 08. 02.

Kapcsolódó hírek

 • Megalakult a Csornai Református Missziói Egyházközség

  Csornán jövője van a reformátusoknak, ami az Úristen ajándéka, de azért a gyülekezett tagjainak is sokat kell tennie azért, hogy önálló közösségként vegyenek részt a református egyház életében – mondta dr.

További hírek

 • Járdák, utak felújítása Beleden

  Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

 • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

  Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

 • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

  Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

 • Pályázati pénzből újult meg a beledi óvoda és bölcsőde

  Major Jenő a tavalyi közmeghallgatáson hosszan sorolta az elmúlt esztendőben végrehajtott önerős fejlesztéseket.

 • Hónap műtárgya a Rábaközi Muzeális Kiállítóhelyen

  A Rábaközi Muzeális Kiállítóhely idei első műtárgyát 2024. február első vasárnapjáig tekinthették meg az érdeklődők, február 5-étől pedig már indul is a következő bemutató.

DANUBIUS play