Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A jó bor bárhol megterem, csak szív kell hozzá

A bor legalább annyi törődést igényel, mint a fiatalasszony – tartja a közvélekedés –, amit az ötödik alkalommal megrendezett bágyogszováti borversenyen résztvevő gazdák észben is tartanak. A rábaközi település nem tartozik a klasszikus bortermelő vidékekhez, de attól függetlenül egyre nívósabb és nagyobb érdelődésre számot tartó rendezvényt szerveznek Bágyogszováton.

Az egyik éjszakába nyúló nótaesten pattant ki Karmazsin József fejéből a borverseny megrendezésének ötlete, amit rögtön felkarolt Torma József. A Bágyogszovátért Egyesület elnöke és segítői azóta sem bánták meg, hogy öt évvel ezelőtt belevágtak a szervezésbe, hisz azóta felfele ívelő pályát mutat a rendezvény. A 2016-os esztendőben már hetvenöt bormintát mustrált a szakavatott zsűri, és a lelkes bágyogszovátiak szerint jövőre el fogják érni a százat.

Karmazsin József ötödször vitte el idén a „Bágyogszovát legjobb vörös bora” fődíját. A szőlőművelés szeretetét nagyapjától tanulta meg. Az Othello 200 méteres kordonon terem, és a szőlészettel kapcsolatos teendőkbe felesége és gyermekei is besegítenek. A bágyogszováti család már a borverseny megrendezése előtt foglalkozott a gyümölcstermesztéssel. Karmazsin József baráti körében imádják a nemes nedűt, amit a népes család tagjaitól sem szokott sajnálni, ezért a vörös bor sosem marad rajta.
A bágyogszováti Őri Róbert 1975 óta foglalkozik a szőlőtermesztéssel a háza mögötti kertben. A 150 négyszögölnyi területen először oltványszőlővel próbálkozott, s miután az nem vált be, váltott a szívósabb direkt termőre. A borászkodást édesapjától „örökölte”, melyhez az ismereteket a szakkönyvekből és a bágyogszováti borversenyen elhangzott előadásokból merítette. Az idei megmérettetésen tulajdonképpen mindhárom mintaborát díjazta a zsűri, mert két aranyérem, és a "Bágyogszovát legjobb vörös borának" járó elismerést lett a jutalma. A bágyogszováti gazdát az idei siker arra ösztökéli, hogy a jövőben még jobbra törekedjen.
Horváth Nándornak az öccse is szőlészkedik, így mindketten folytatják a családi hagyományt. A bágyogszováti nyugdíjas a kezdetekkor saját kertjükben foglalkozott a szőlővel, de idén Győrújbarátról hozta az öt mázsa termést, melyből 20,5 fokos mustot állított elő. A 300 liter bor egy év alatt elfogy saját szükségletre, ezért az értékesítéssel nem foglalkozik. A gazda a tavalyi versenyen bronzérmes lett, majd megfogadva a jó tanácsot, új tároló hordót szerzett be, így Olaszrizlingjével 2016-ban megkapta a"Bágyogszovát legjobb fehér borának" járó díjat.
Szabó Árpádra édesapjától szállt rá a szőlőtermesztés hagyománya. Eleinte kínok árán tett eleget kötelezettségének, majd egyre jobban megtetszett neki a rengeteg munkát, energiát igénylő, ugyanakkor sok szépséget magában hordozó tevékenység. A "Verseny legjobb fehér bora" elismerést bezsebelő rábaszentmihályi gazda szőlőből készült italát más helyeken nem akarja megkóstoltatni. A bágyogszováti versenyen ismerősök, barátok közt töltheti idejét, ezért jövőre sem szeretne lemaradni a rendezvényről.

Beküldés dátuma: 2016. 04. 20.

További hírek