Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A jó bor bárhol megterem, csak szív kell hozzá

A bor legalább annyi törődést igényel, mint a fiatalasszony – tartja a közvélekedés –, amit az ötödik alkalommal megrendezett bágyogszováti borversenyen résztvevő gazdák észben is tartanak. A rábaközi település nem tartozik a klasszikus bortermelő vidékekhez, de attól függetlenül egyre nívósabb és nagyobb érdelődésre számot tartó rendezvényt szerveznek Bágyogszováton.

Az egyik éjszakába nyúló nótaesten pattant ki Karmazsin József fejéből a borverseny megrendezésének ötlete, amit rögtön felkarolt Torma József. A Bágyogszovátért Egyesület elnöke és segítői azóta sem bánták meg, hogy öt évvel ezelőtt belevágtak a szervezésbe, hisz azóta felfele ívelő pályát mutat a rendezvény. A 2016-os esztendőben már hetvenöt bormintát mustrált a szakavatott zsűri, és a lelkes bágyogszovátiak szerint jövőre el fogják érni a százat.

Karmazsin József ötödször vitte el idén a „Bágyogszovát legjobb vörös bora” fődíját. A szőlőművelés szeretetét nagyapjától tanulta meg. Az Othello 200 méteres kordonon terem, és a szőlészettel kapcsolatos teendőkbe felesége és gyermekei is besegítenek. A bágyogszováti család már a borverseny megrendezése előtt foglalkozott a gyümölcstermesztéssel. Karmazsin József baráti körében imádják a nemes nedűt, amit a népes család tagjaitól sem szokott sajnálni, ezért a vörös bor sosem marad rajta.
A bágyogszováti Őri Róbert 1975 óta foglalkozik a szőlőtermesztéssel a háza mögötti kertben. A 150 négyszögölnyi területen először oltványszőlővel próbálkozott, s miután az nem vált be, váltott a szívósabb direkt termőre. A borászkodást édesapjától „örökölte”, melyhez az ismereteket a szakkönyvekből és a bágyogszováti borversenyen elhangzott előadásokból merítette. Az idei megmérettetésen tulajdonképpen mindhárom mintaborát díjazta a zsűri, mert két aranyérem, és a "Bágyogszovát legjobb vörös borának" járó elismerést lett a jutalma. A bágyogszováti gazdát az idei siker arra ösztökéli, hogy a jövőben még jobbra törekedjen.
Horváth Nándornak az öccse is szőlészkedik, így mindketten folytatják a családi hagyományt. A bágyogszováti nyugdíjas a kezdetekkor saját kertjükben foglalkozott a szőlővel, de idén Győrújbarátról hozta az öt mázsa termést, melyből 20,5 fokos mustot állított elő. A 300 liter bor egy év alatt elfogy saját szükségletre, ezért az értékesítéssel nem foglalkozik. A gazda a tavalyi versenyen bronzérmes lett, majd megfogadva a jó tanácsot, új tároló hordót szerzett be, így Olaszrizlingjével 2016-ban megkapta a"Bágyogszovát legjobb fehér borának" járó díjat.
Szabó Árpádra édesapjától szállt rá a szőlőtermesztés hagyománya. Eleinte kínok árán tett eleget kötelezettségének, majd egyre jobban megtetszett neki a rengeteg munkát, energiát igénylő, ugyanakkor sok szépséget magában hordozó tevékenység. A "Verseny legjobb fehér bora" elismerést bezsebelő rábaszentmihályi gazda szőlőből készült italát más helyeken nem akarja megkóstoltatni. A bágyogszováti versenyen ismerősök, barátok közt töltheti idejét, ezért jövőre sem szeretne lemaradni a rendezvényről.

Beküldés dátuma: 2016. 04. 20.

További hírek

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

 • 20 éve alakult a kapuvári néptánciskola

  Csitei Gábor büszkén beszélt arról, hogy több olyan tapasztalt táncosuk van, aki öt-hat éves korában kezdte náluk a néptánctanulást és azóta is a felnőtt csapatot erősíti.

 • Biztonságos közlekedés Beled felújított útjain és a korszerű kerékpárutakon

  Ha elkészül valahol az úttest és kerékpárút, a helyzet is úgy kívánja, hogy a járdát is rendbe tegyék – nyilatkozta Major Jenő a Rábaközi Televíziónak.

 • Harmincadik jubileumához közeledik a Beledi Delta Testépítő Klub

  A Beledi Delta Testépítő Klub tagsága egyfajta íratlan szabályként fogalmazta meg, hogy már az elejétől fogva régi ismerősként fogadják a hozzájuk betérő sportolókat, legyen az teljesen kezdő vagy profi.

Hirdetés
DANUBIUS play