Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A jó gazdának nyitott szemmel és füllel kell járnia

A növénytermesztéssel és állattartással foglalkozó, közel 500 hektáron gazdálkodó  Molnár Balázs és családja összességében elégedett az idei terméssel és az értékesítési árakkal. Idénre zabot, rozst, őszi és tavaszi árpát, valamint őszi búzát egyaránt vetettek. Őszi árpából nagyobb lett a termésátlag, a tavaszi szerényebben, hektáronként 4 tonnát adott. A nagyobb mennyiség néha a minőség rovására ment, de 50-50 százalékban határozta meg az étkezési és a takarmánybúza megoszlását. A biodízel program miatt jelentősen megnőtt a repce vetésterülete, s ezzel együtt a felvásárlási ára is, a bioetanol pedig főleg a kukorica és a búza árát változtatta meg – jegyezte meg a gazdálkodó. Molnár Balázsnak jelenleg az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy megtalálja a növénytermesztés és állattenyésztés közötti helyes és kifizetődő arányt.
A villamostechnikusként nyugdíjba vonult Ható Imre a föld szeretete miatt vágott bele a gazdálkodásba, de korábban is tartott állatokat. A 16 hektáron búzát és repcét termesztő vásárosfalui lakos kárpótlásból jutott az öt részből álló területhez, melyen hektáronként 20 mázsa repcét takarított be. Ható Imre az első osztályú vetőmagból nyert búza mennyiségével és minőségével  elégedett.
A nővérével közösen gazdálkodó, szintén nyugdíjas Németh László kiegészítő tevékenységnek szánja a közel 40 hektáron való növénytermesztést. Az apróbb magvak vetésénél és a betakarításnál vesz igénybe külsős segítséget, de gazdasága jól el van látva gépekkel. Németh László a kárpótlás során visszaszerzett régi családi földeken tavaszi árpát, repcét, búzát és kukoricát termeszt. Az időjárástól is függ a mindenkori eredmény, de a gazda a jó minőségű talajjal általában kiváló termésátlagot ér el. Nála a négyes vetésforgó bevált, de azért állandóan résen kell lennie és figyelni az újabb növényfajtákat.
Beküldés dátuma: 2011. 08. 24.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés