Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A Jupiter és a Mars nyomába eredt

A csornai Hunyadiban 1999-ben érettségiző Buti Balázs a győri Jedlikben folytatta tanulmányait, ahol különböző végzettségekre tett szert: műszaki rajzoló, CNC-gépkezelő, programozó technológus. A Széchenyi István Egyetemen a közlekedésmérnöki szakirányt választotta, a gépészmérnökit másoddiplomásként fejezte be, a mester fokozattal  pedig  2012-ben végez.
Buti Balázsnak tizenéves korában egyik kedvenc elfoglaltsága a térképrajzolgatás volt, és miután elkészült, szívesen keresgélte rajta a városokat. A ‘90-es évek elején ennél különlegesebb darab került kezébe: egy csillagtérkép, és jó szokása szerint ezen is szeretett volna eligazodni. A következő lépés talán nem annyira meglepő, mert a szabad ég alatt folytatódott a “csillagvadászat”. A szabad szemes megfigyelés úgy folytatódott, hogy főszereplőnk beszerezte első távcsövét. Buti Balázs 1994-től a Magyar Csillagászati Egyesület tagjaként kémlelte a magasságokat. Első komolyabb csillagászati élménye a Jupiter-megfigyeléshez kapcsolódik, két év múlva pedig Hale-Bopp üstökös mozgását követte nyomon hosszú időn át. A következő jelentős esemény az 1999-es teljes napfogyatkozás volt; hogy még jobban lássa a 150 évente bekövetkező égi szenzációt, Szombathelyre utazott, ahonnét teljesebb képet kapott. Buti Balázst lenyűgözte a Nap és a Hold együttállása, és az ekkor tisztábban megmutatkozó  napszél. Figyelme a kétévente Földközelbe kerülő Marsra irányult 2003 táján. Előfordul, hogy az elliptikus pályán haladó bolygó jóval közelebb kerül hozzánk, mely égi mércével kifejezve “mindössze” 55 millió kilométert jelent. Hogy még jobban el tudjuk képzelni ezeket a hatalmas távolságokat, beszélgetőtársunk így érvelt: a vörös bolygó átmérője távcsőn keresztül nézve, hetvenszeres nagyítással látszott akkorának, mint a Hold korongja szabad szemmel. A Kutatók Éjszakája 2010-es rendezvényén a győri egyetemi csillagvizsgálóban mutatták be az égi csodákat a közönségnek.
Buti Balázs elmondta, hogy nem akar továbblépni ezen a területen, vagyis jól érzi magát amatőr csillagászként, ezenkívül vonzza őt az asztrofotózás, melyhez digitális tükörreflexes fényképezőgépet használ. Számára ez jelenti az abszolút kikapcsolódást, és hobbijának tárgya szinte kiaknázhatatlan, mert mindig látható valamilyen érdekes égi jelenség.
Beküldés dátuma: 2011. 12. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés