Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kábítószeresnek előbb-utóbb minden szerve leépül

Harsányi Judit rendőrszázados nyilatkozatának elején tévesen elterjedt szóhasználatot tisztázott, vagyis a drog és a kábítószer nem azonos. Előbbi az angol drug magyarosított formája, vagyis a tág fogalomkörbe minden olyan dolog beletartozik, mely az emberi szervezetbe kerülve megváltoztatja annak működését. Ez alapján a drogériákban árusított növényi alapú gyógytermékek is drognak nevezhetőek, vagy akár a fűszerek. Így már érthető, hogy a szakember miért beszélt legális és illegális drogokról: előbbi csoportba a törvény által nem tiltott anyagok tartoznak, melyek használatának nincs jogi következménye, a köznyelvvel ellentétben viszont csak az utóbbiakat indokolt kábítószereknek nevezni.
Hangulatváltozás, érzéki csalódás, látványos magatartászavar; ezek mind-mind a narkotikumoknak köszönhetőek. Hogy miért terjed gyorsabban a fiatalok körében? Mert az identitászavaros serdülőnek labilisabb a személyisége, s gyakran önbizalomhiány jellemzi őket. A 14 - 15 éves korosztály a legveszélyeztetettebb, mert ők hamarabb nyúlnak a pótszerekhez, s gyakran a baráti társaság vagy a kíváncsiság viszi őket az illegális drogok felé - mondta a rendőrszázados. Az idősebbeknél annyiban más a helyzet, hogy ők már túl vannak a kipróbálás fázisán, nagy többségük feldolgozatlan problémákkal küzd, illetve a felsőoktatásban tanulók átmeneti izgalmi állapotukat próbálják nyugtatótszerekkel csillapítani. A nyitottság nem feltétlenül jelent jót, mivel a tiltott szerek iránt is nő az érdeklődés, ami pedig a kipróbálók életkorát illeti, az egyre alacsonyabb.
Hogyan lehetne elejét venni a fiatalok illegális drogfogyasztásának? A szakember véleménye szerint minél korábban, mert a serdülőkor küszöbéhez érve már lehet, hogy későn van. - Nagyon sokszor találkozunk olyan 12 - 13 éves fiatallal, aki éjszaka kettőkor a parkban van - említette a riportalany, majd a szülőknek a következőt javasolta: minél többet beszélgessenek csemetéikkel, figyeljék szórakozási és internetezési szokásaikat, annak ellenére, hogy a gyermeket kellemetlenül érintené. Fontos tényként említette: a világhálón olvasgató fiatalokat hamarabb megfogja a szerek vonzónak gondolt, élvezeti hatása, a következményeikkel már kevésbé foglalkoznak. Beszélgetőpartnerünk  úgy véli, kevesebb veszély leselkedik azokra a tinédzserekre, akik nem unatkoznak, mert lefoglalják magukat valamilyen értelmes tevékenységgel,  például csapatjátékkal, sporttal, zenével vagy tánccal.
Bármilyen összetételű “cuccot”veszünk alapul, legvégső hatásukban nem különböznek: a véráramon keresztül károsítják a központi idegrendszert. Ami  viszont ha nem működik megfelelően, komoly következményekkel jár: leépül a hallás, a látás, a szaglás és mindenfajta érzékelés. Harsányi Judit amikor a gyerekekkel beszélget a témáról, másik sajnálatos esetet, a rákos betegeket hozza fel példának, mert még ők is nagyobb eséllyel gyógyíthatóak, mint a kábítószeresek. A tizenéves korosztály gyakran változtatja külsejét, ezért nagyon nehéz észrevenni náluk a szemmel is észlelhető átalakulást, a magatartási és pszichés változás némileg hamarabb jelentkezik, mely egyénenként eltérő: lehet indokolatlan örömkitörés, agresszió, túlérzékenység, korábban nem tapasztalt fáradtság és koncentrációs zavar a mozgásban vagy a gondolkodásban. Intő jel, ha eltűnik otthonról a gyerek vagy a kosztpénz, esetleg nagyobb összeg. Gyanúra adhatnak okot, ha a fiatal környezetéből a következő tárgyak kerülnek elő nagyobb mennyiségben: Különböző méretre vágott alufólia darabok, sörösdoboz lehasított alja, mert ezekben melegíteni lehet a bódító anyagokat. A függőségbe került egyén  nem biztos, hogy hasznos célból gyűjti a  megüresedett kindertojásokat, a kisebb filmes- vagy tartódobozkákat, a paketteket, a dohánypapírokat.
Harsányi Judit arra is felhívta a figyelmet, hogy legyenek nagyon óvatosak a bulizó tizenévesek, mert gyakran partidrogokat öntenek az italukba, így a lányok tudtukon és akaratukon kívül esnek bódult állapotba.
Senkit ne tévesszen meg a következő: az extasy vagy a speed hatása nem látszik azonnal, de csak idő kérdése, hogy a ritkuló hajú és fogazatú fiatalnak  hamuszürke arca legyen, és csontvázhoz hasonló, csuklyába burkolózó, árnyként lebegő alakként haladjon a parkokban. Aki csak egyszer próbálta ki, már az is komoly veszélyben van, mert elkezdeni könnyű,  viszont kiszállni nagyon nehéz ebből a körből. A rendőrszázados megdöbbentő adatot mondott: száz függőből csak egy, esetleg két személy szabadul meg a csapdából, mert újabb és újabb adagokat kíván a szervezete. - Ez olyan, mint az alkoholizmus, lehet tünetmentes, de aki kábítószeres, az mindig az is marad - fogalmazott az interjúalany.  Súlyosabb probléma esetén a következő helyeken lehet segítséget kérni: a győri Támasz-, Krízis- és Drogambulancián vagy  a mosonmagyaróvári DrogPonton, de ezeken kívül számos lehetőség kínálkozik a bajbajutottaknak.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés